FCC-Segell-banner4
\

Exposicions

"El Sant Cugat de Miquel Cabanas" a la Sala Rusiñol

bonart sant cugat del vallès - 29/11/16
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Impremta Pages - banner-180x178
En aquest any 2016 que es compleix el centenari del naixement de Miquel Cabanas i Alibau (Barcelona, 1916 – Sant Cugat, 1995), la Sala Rusiñol, que dirigeixen Ignasi –fill del pintor– i la seva esposa Victòria–, ofereix una exposició d'homenatge a aquest notable artista, en el que constitueix una fina mostra d'elegància espiritual i un pertinent acte de justícia. Titulada El Sant Cugat de Miquel Cabanas, recull un seguit d'obres que l'autor plàstic, nascut al barceloní barri de Sants tot i que enterament integrat al municipi vallesà des dels sis anys, realitzà entre 1978 i 1994 captant l'ambient d'una població que, plenament arrelada a la seva història, seguia sent monumental i rural alhora, però que s'encaminava ja cap a un ampli procés de modernització per a adequar-se al gran creixement que estava experimentant Catalunya en l'últim quart del segle XX. L'exposició es podrà visitar del 2 de desembre a l'11 de gener del 2017.

Miquel Cabanas estimà profundament Sant Cugat i sempre aconseguí trobar amb el seu pinzell els colors del cel i dels núvols així com la finor de l'aire que amb agraïment respirava, i que inspiraven la seva poesia pictòrica i literària. A la vegada, a vegades, no pogué evitar lamentar la celeritat amb què es produïen els canvis imposats pel progrés ciutadà en detriment del paisatge del camp.

L'artista fou poeta –Mestre en Gai Saber als Jocs Florals de Sant Cugat–, i són els seus versos, recollits a El llibre blau, passaport a l'eternitat (1995), els que millor ens expliquen com s'enfrontava a la tela de pintar nova, pel bastidor tensada, / ben preparada, / com terra llaurada i adobada / que espera la llavor, / la tela espera de tu, pintor, / la teva pinzellada de color. Ell pintà quan encara Sant Cugat era un poble pagès / adossat al voltant del Monestir. / (..) Quan les vinyes xamoses, mai descuidades / totes polides i arrenglades, / baixaven des de la serra de Collserola. I aleshores, com ara, el protagonista de la vila era el monestir, tresor artístic romànic i gòtic ajuntat, / obra mestra arquitectònica colossal, / magna i antiga herència d'un passat, / viu testimoni d'un afany humà, assolit / i excel·lentment format i aconseguit.

Miquel Cabanas, professor de pintura a l'Escola de Belles Arts de Sant Cugat i Mestre de Procediments Pictòrics de l'Escola Internacional de Pintura Mural Miquel Farré, s'implicà fortament en la vida social i cultural de la seva ciutat, el que motivà que el consistori el nomenés Santcugatenc de l'any en 1994 –hi ha un bust de l'artista, obra del seu fill Frederic Cabanas i Castells, al costat del monestir–. Fou un just reconeixement per a qui divulgà Sant Cugat a les seves pintures –les quals podem fruir gràcies a la present exposició–, una persona que amb ple dret escriví: Acomplerta és nostra missió: / (..) Ja bat tranquil, joiós, el nostre cor. / La nostra feina està acabada!...

Et poden
Interessar
...

Banner-Resonancias-817x68px_v1-cat