M-CCX-TESLA-Banner-817x68px-CAT
Iñaki Martínez deixarà MARCO després d\'onze anys a la direcció

Notícies

Iñaki Martínez deixarà MARCO després d'onze anys a la direcció

bonart vigo - 16/12/16
180x180-1thumbnail_arranzbravo. general 04-2014
El dia 14 de desembre, va tenir lloc la 41a reunió del Patronat de la Fundació MARC. Segons l'ordre del dia previst, el punt 3 tenia com a objecte la "Finalització de l'actual contracte de Direcció" tenint en compte que el contracte vigent del director finalitza en el mes de novembre del 2017.

A propòsit d'aquest punt, Iñaki Martínez Antelo va transmetre al Patronat seva voluntat de no renovar el seu contracte de Direcció.

Iñaki Martínez Antelo ha fet públic aquest comunicat:

"Els que treballem en l'àmbit de la cultura sabem que és un repte dur endavant projectes enmig d'una fràgil situació que la crisi dels últims anys no ha fet sinó agreujar. Des del MARCO portem massa temps treballant en una situació molt complicada, amb uns pressupostos al límit de què és raonable per a un centre de les seves dimensions i característiques. Porto anys intentant gestionar el rumb i defensant les seves funcions com a centre d'art contemporani, tractant de mantenir la qualitat de la programació i la independència en la gestió. Avui dia, penso que, després d'onze anys al davant de què ha estat un projecte il·lusionant, s'ha complert una etapa i és necessària una renovació. Per això, he decidit no continuar un cop finalitzi el meu contracte de Direcció al novembre del 2017, tal com he comunicat oficialment, amb ocasió de la reunió del Patronat de la Fundació MARCO.
Marxaré del MARCO amb la consciència tranquil·la per haver dut a terme una programació de la qual em sento molt satisfet, en condicions difícils, i gràcies a la col·laboració d'un equip de veritables professionals que en aquests anys m'han demostrat, a més de la seva lleialtat, la seva capacitat d'adaptació a tot tipus de situacions.Vull agrair la seva dedicació i entrega.
Marxaré del MARCO profundament agraït per la tasca de centenars d'artistes que han participat en les nostres exposicions i en altres projectes, pel treball de comissaris, conferenciants, docents de cursos, organitzadors de concerts i festivals, personal d'empreses auxiliars, o estudiants en pràctiques, entre els molts col·laboradors que ens han acompanyat. També vull agrair el suport de patrocinadors privats, i de totes les institucions públiques i privades que han confiat en nosaltres, així com dels museus amb els quals hem coproduït exposicions o establert acords de col·laboració. I he de dedicar un reconeixement molt especial a l'Agrupació d'Amics i a la qual ha estat la seva presidenta des del seu inici, Daniela Sarraino, que a més d'haver-nos donat suport amb les seves aportacions anuals, han estat sempre aquí, no només en les inauguracions i viatges, sinó també quan els hem convocat per col·laborar en múltiples activitats.
Marxaré del MARCO amb la convicció que ha valgut la pena recuperar i mantenir un edifici que és un referent històric bolcat en el present. Que millor metàfora de llibertat que un lloc de repressió transformat en centre d'art contemporani?, el MARCO és un espai simbòlic el valor patrimonial resideix, a més d'en la seva peculiar tipologia arquitectònica, en ser part de la memòria personal i col·lectiva. Al llarg d'aquest temps, el seu passat com a presó i jutjats ha estat font d'inspiració per a un bon nombre d'artistes i projectes, i per incomptables convocatòries ciutadanes. Hem intentat que totes les subjectivitats s'hagin sentit involucrades en el nostre projecte, el que és, al cap, el nostre repte últim i pel qual cal seguir lluitant. Des les bases assentades per la primera directora del Museu, Carlota Álvarez Basso, fins avui, ha calgut molta feina per construir una institució cultural reconeguda. Ara és necessari un esforç conjunt perquè continuï com a espai professionalitzat a l'àmbit de l'art contemporani, tal com es formula en els Estatuts de la Fundació MARCO.
Al novembre del 2017 s'acaba el meu contracte de Direcció, i he posat el meu càrrec a disposició del Patronat per quedar-me fins que sigui necessari, fins que arribi un nou director o directora que pugui reprendre el seu funcionament i programació. Crec que la via més adequada per avançar seria la convocatòria d'un concurs públic amb un comitè d'experts, i no ho dic com a opinió personal, sinó fent valer el que és pràctica habitual des de fa més de deu anys. Hi ha un Manual de Bones Pràctiques en els museus espanyols, consensuat amb totes les administracions i recolzat per totes les associacions del sector.
Només una solució des de l'àmbit professional pot evitar un futur incert o preocupant. El MARCO és un organisme autònom i ha de seguir sent-ho. Les exposicions i projectes han de ser conseqüents amb el que el Patronat i l'equip directiu considerin adequat per complir els fins de la Fundació. Entre els objectius d'un centre com el MARCO no poden estar l'especulació o  espectacularització de la cultura, sinó generar coneixement, patrimoni, formació, criteri i debat.
Només una solució des de l'àmbit professional pot evitar un futur incert o preocupant. El MARCO és un organisme autònom i ha de seguir sent-ho. Les exposicions i projectes han de ser conseqüents amb el que el Patronat i l'equip directiu considerin adequat per complir els fins de la Fundació. Entre els objectius d'un centre com el MARCO no poden estar l'especulació o espectacularització de la cultura, sinó el fet de generar coneixement, patrimoni, formació, criteri i debat. Per acabar vull agrair, i sabeu que és un agraïment sincer, el suport dels mitjans de comunicació, que ens heu ajudat a difondre la nostra tasca i als que des d'aquí hem intentat sempre facilitar la vostra feina. Seguirem fent-ho".

Et poden
Interessar
...