FCC-Segell-banner4
\

Exposicions

"Un calidoscopi a la ciutat. 10 anys de l'edifici de Gas Natural Fenosa"

bonart sabadell - 20/12/16
Nial nou-180x178La-Galeria-201602-recurs
El Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa de Sabadell, amb motiu del desè aniversari de l’edifici que acull la seu corporativa de Gas Natural Fenosa a Barcelona, presenta l’exposició temporal Un calidoscopi a la ciutat. 10 anys de l’edifici de Gas Natural Fenosa, que s’articula al voltant d’aquest singular element icònic del perfil urbà de Barcelona.

La mostra, que es podrà visitar fins al 30 d’abril de 2017, s’ha inaugurat en un acte que ha comptat amb la presència de la directora dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Torras, el director general de la Fundació Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa, Martí Solà, la directora del Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa, Eva Buch, i la comissària de l’exposició, l’arquitecta Benedetta Tagliabue.

Dissenyada per l’arquitecta italiana Benedetta Tagliabue i el seu estudi Miralles Tagliabue EMBT, l’exposició reconstrueix les solucions volumètriques més característiques de l’edifici de la companyia energètica: la flama, el portaavions i la cascada. A més, la museografia es complementa amb la recreació del joc de vidres i miralls de la façana, així com esbossos, maquetes i altres elements gràfics.

Segons ha apuntat el director general de la Fundació Gas Natural Fenosa, Martí Solà: “Deu anys després de la seva construcció, l’edifici representa una valuosa aportació de la companyia al patrimoni arquitectònic de Barcelona, així com una aposta social pionera de transformació dels espais privats en espais públics, ja que va significar l’obertura dels seus terrenys patrimonials en una gran plaça oberta per a la ciutadania i als veïns del barri”.

Un gran calidoscopi integrat amb l’entorn
En el recorregut d’Un calidoscopi a la ciutat, el públic experimentarà les particularitats de la seu corporativa de Gas Natural Fenosa mitjançant els seus reflexos, que la converteixen en un gran calidoscopi a la ciutat. A través del muntatge expositiu, també descobrirà la magnitud i l’originalitat del repte arquitectònic que la companyia va posar en mans d’Enric Miralles i Benedetta Tagliabue l’any 1999.

Amb una clara voluntat de fusionar-se amb el seu entorn urbà immediat, l’estudi EMBT va crear un voladís que actuava com a porta d’entrada al barri de la Barceloneta. Així mateix, va situar les diferents estructures asimètriques de l’edifici de manera que formessin una plaça, un espai comú que va ocupar justament el lloc on es va alçar la primera fàbrica de gas d’Espanya, fa més d’un segle.

De l’edifici de Gas Natural Fenosa a altres torres de l’estudi EMBT
De manera coetània a l’exhibició Un calidoscopi a la ciutat del Museu del Gas, la Fundació Enric Miralles presenta la mostra titulada Torres al món. L’exposició realitza un recorregut pel treball que l’estudi EMBT va realitzar després d'haver guanyat el concurs per a la seu de Gas Natural Fenosa a Barcelona, el 1999.

Tractant-se d’un edifici precursor pel caràcter social i per la relació amb la ciutat, amb espais verds i un carrer públic als seus peus, la seu de Gas Natural Fenosa s’ha transformat en paradigma per a futures intervencions arquitectòniques. L’exposició de la Fundació Enric Miralles presenta set projectes internacionals que Enric Miralles i Benedetta Tagliabue van desenvolupar en la dècada dels noranta. Es tracta d’una sèrie d'experiments arquitectònics sobre la fragmentació del volum en edificis alts.

A les imatges, a dalt, façana de l'edifici de Gas Natural Fenosa. A sota, un vista de l'exposició i el director general de la Fundació Gas Natural Fenosa, Martí Solà, la directora dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Torras, la directora del Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa, Eva Buch, i la comissària de l'exposició, l'arquitecta Benedetta Tagliabue.

Et poden
Interessar
...

Joan_Mateu_Banner