Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

La Fundació Rafael Masó rep donacions de mobles, dibuixos, cartes i dissenys de l’arquitecte

La Fundació Rafael Masó rep donacions de mobles, dibuixos, cartes i dissenys de l’arquitecte
La Fundació Rafael Masó ha rebut recentment diverses donacions d’objectes dissenyats per Rafael Masó que enriquiran considerablement les seves col·leccions. Es tracta de mobles, dibuixos, cartes i altres dissenys originals de l’arquitecte, als quals cal afegir un vitrall fins ara desconegut que la Fundació ha pogut adquirir en una casa de subhastes.
 
Una donació molt destacada és la que ha fet la família Riera i Aragó, que inclou dos mobles dissenyats per Masó el 1913, a més de diferents cartes i dibuixos. Els mobles són un bufet i una taula per al menjador de la casa del seu cosí Xavier Aragó a Barcelona. La donació també inclou el dibuix original de Masó per al bufet, i un grup de quatre cartes manuscrites i il·lustrades per Masó adreçades al seu cosí. Es dona la casualitat que des de 1925 aquests mobles s’havien traslladat a la casa de Xavier Aragó i Dolors Mitjans al barri de Sarrià, la magnífica Torre Mitjans que va dissenyar Josep M. Pericas per al matrimoni, i en la qual també va intervenir Masó, amic i col·laborador de Pericas.
 
Precisament, la Fundació Rafael Masó també acaba de rebre la donació d’un conjunt de 65 cartes de Rafael Masó a Josep M. Pericas, datades entre 1923 i 1927. Les cartes pertanyien a Josep M. Claparols Pericas i amb motiu de l’exposició sobre Pericas que en aquests moments es presenta a la Casa Masó, el net de l’arquitecte va decidir fer-ne donació a l’arxiu de la Fundació. A les cartes es pot comprovar la relació d’amistat que sempre va unir els dos màxims representants de l’arquitectura noucentista, que havien estat companys a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona.
 
Un dels nets de Rafael Masó, Josep Fontanet, també ha fet una donació destacada a la Fundació. Es tracta del vestit que l’arquitecte va dissenyar el 1921 per al bateig de la seva primera filla, Rosa Masó Bru, i que posteriorment van vestir els altres sis fills de l’arquitecte en el moment de ser batejats.
 
L’última donació que ha rebut la Fundació és un conjunt de més d’un centenar de gravats i  altres documents impresos (llibres d’art, felicitacions, plaquetes, etc.) dissenyats per l’il·lustre tipògraf, il·lustrador i gravador Ricard Giralt-Miracle (1911-1994) al llarg de la seva carrera, entre els anys 40 i 90 del segle passat. La donació ha estat feta pel seu fill, el crític d’art Daniel Giralt-Miracle, membre del patronat de la Fundació Rafael Masó, per enriquir la biblioteca de la Fundació, especialitzada en art i arquitectura del segle XX.
 
Les incorporacions recents de les col·leccions de la Fundació Rafael Masó també inclouen l’adquisició d’un vitrall que representa un gall, dissenyat per Masó el 1916. Aquesta peça, fins ara desconeguda pels especialistes en l’obra de Masó, va aparèixer a finals de l’any passat en una sala de subhastes de Barcelona i la Fundació la va poder adquirir després de poder-ne confirmar l’autoria i la procedència. Es tracta d’un vitrall que Masó va dissenyar precisament per ser subhastat a la Festa de l’Any Nou dels Artistes que es va celebrar el febrer de 1916 a la sala Athenea de Girona per recollir fons per a Athenea. Junt amb altres artistes, Masó va participar a la subhasta amb una sèrie de vitralls fabricats al prestigiós taller de vitralls artístics Rigalt & Granell de Barcelona, habituals col·laboradors seus.
 
Després de ser catalogats, de determinar el seu estat de conservació i decidir si els cal algun tipus de restauració, tots aquests objectes i documents s’aniran incorporant a les col·leccions de la Fundació Rafael Masó, on estaran al servei d’estudiosos de Masó i del Noucentisme i s’aniran presentant en diferents exposicions.
Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90