M-CCX-TESLA-Banner-817x68px-CAT

Notícies

Els escenaris de la memòria històrica esdevenen productes turístics

bonart Girona - 04/02/17
Peral_Banner-Bonart_180x180Baner_Malagrida_Bonart_360x356px
El 5 de febrer, coincidint amb la commemoració del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, la demarcació de Girona oferirà diverses propostes culturals per divulgar entre tots els públics, mitjançant rutes i camins, indrets, monuments i museus, la memòria històrica.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona aposta per la difusió dels recursos patrimonials, vestigis i llegat històric de la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial que han esdevingut productes turístics culturals i que reforcen el posicionament de la destinació.

L’entitat també impulsa el projecte «Girona, terra memorial», amb què, a finals de 2017, s’obtindrà un detallat inventari dels recursos existents a la demarcació de Girona.

La demarcació de Girona presenta un gran nombre d’activitats per a tots els públics al voltant de la memòria històrica i els escenaris de la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial. Espais com el MUME de la Jonquera(Museu Memorial de l’Exili), el monument a Lluís Companys al coll de la Manrella, el coll de Lli o el memorial a Walter Benjamin són avui escenaris de la memòria que s’han potenciat i que es poden visitar gràcies a l’associacionisme turístic i cultural, de manera que s’han convertit en una destinació cultural i de memòria.

En l’àmbit de la potenciació dels escenaris de la memòria a la demarcació de Girona, des del Club de Màrqueting de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona s’han aglutinat recursos patrimonials, vestigis i llegat històric que es mantenen de dos moments històrics, la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial, per convertir-los també en productes turístics que complementin l’oferta cultural del territori. Amb aquesta voluntat es busca que els agents culturals i turístics del territori treballin conjuntament per articular una oferta cultural específica en què es doni valor a aquest patrimoni.

Alguns dels espais més destacats són:

El MUME(Museu Memorial de l’Exili), a la Jonquera; el Centre d’Interpretació de l’Exili Cultural Català,a Agullana; el monument a l’exili i la mina Canta, a la Vajol; el coll de Lli, a la Vajol: lloc de pas dels exiliats el 1939, entre els quals personalitats republicanes com ara Companys, Negrín o Azaña; el coll de la Manrella, a la Vajol: monument a Lluís Companys; el Memorial Walter Benjamin,de l’arquitecte israelià Dani Karavan, i l’associació Passatges de Cultura Contemporània; el Museu de la Retirada, de Camprodon: col·lecció privada, oberta al públic, d’armes de la Guerra Civil; el camp d’aviació (visita lliure), el refugi i el museu de l’edifici de La Fàbrica de Celrà; el refugi antiaeri dels jardins de la Infància de Girona i els búnquers de Roses.

"Camins de l’exili", una proposta cultural única per recuperar la memòria històrica
Una de les activitats culturals destacades és la que ofereix l’empresa Hikking & History: «Camins de l’exili», una proposta de turisme cultural i de memòria als Pirineus orientals inspirada en els camins i passos fronteres que van seguir els republicans al final de la Guerra Civil espanyola, quan es dirigien cap a França (1939), fugint de les tropes franquistes, i en els que van seguir els exiliats jueus durant la Segona Guerra Mundial, quan, fugint de l’holocaust nazi, es dirigien cap a Espanya (1940-1945). Aquest és un exemple de com donar valor a la història i descobrir la riquesa del patrimoni cultural que ofereix la zona.

Una de les rutes que proposa és «Camins de l’exili: Camprodon - Prats de Molló», circular i transfronterera, adaptable a diverses edats, amb l’objectiu d’establir i consolidar llaços d’intercanvi cultural, social i econòmic entre poblacions de la zona.

Altres propostes semblants poden trobar-se arreu del territori amb l’objectiu de recuperar espais imprescindibles per entendre el passat del país.

Inventari d’indrets i equipaments en el marc dels escenaris de la memòria
Dins la tasca del Patronat de Turisme Costa Brava Girona consistent a catalogar espais i equipaments relacionats amb la memòria històrica de Catalunya, es treballa amb dos investigadors, David González i Ferran Riera, en el projecte de recerca «Girona, terra memorial», que proposa identificar, valorar i posicionar el patrimoni memorial de la demarcació amb l’objectiu de potenciar el turisme cultural de la demarcació de Girona. Aquest encàrrec és el resultat del projecte guanyador de la beca d’investigació Yvette Barbaza, impulsada pel Patronat de Turisme, el qual es publicarà a finals de 2017.

Et poden
Interessar
...

benedormiens_Àlvar_suñol_2