FCC-Segell-banner4
Argentina desplega la seva potencial cultura de la mà d\'ARCOmadrid

Certàmens

Argentina desplega la seva potencial cultura de la mà d'ARCOmadrid

bonart madrid - 09/02/17
Baner_Subirachs_Bonart_360x3562Banner-Bleda-y-Rosa-180x180px_v1-cat
Amb motiu de la seva presència com a país convidat d'honor a la pròxima edició d'ARCOmadrid, Argentina es prepara per al desembarcament d'allò més representatiu del seu art contemporani. El programa, presentant sota el nom Argentina Plataforma / ARCO, preveu una nodrida representació d'artistes de diverses disciplines que protagonitzaran l'agenda cultural madrilenya des del 14 de febrer i fins al mes de juny, en algun cas, estenent-se més enllà dels límits de la fira d'art contemporani.

La presència argentina a ARCOmadrid constarà d'una selecció de 12 galeries d'art duta a terme per Inés Katzenstein, comissària independent i directora del departament d'art de la UTDT (Universitat Torcuato de Tella), que mostrarà l'obra de 23 artistes en el marc de la fira, a la seva seu d'IFEMA. Les galeries seleccionades són Fang, Cosmocosa, De l'Infinit, Henrique Faria-Buenos Aires, Ignacio Liprandi, Illa Flotant, Jorge Maria La Ruche, Mite, Nora Fisch, Ruth Benzacar, Slyzmud i Vasari.

A aquesta secció se sumarà el programa que el Ministeri de Cultura argentí ha organitzat a tota la ciutat, configurat per la comissària independent Sonia Becce, que tindrà lloc a 17 seus icòniques de la ciutat de Madrid i que inclou el treball de més de 60 artistes de totes les disciplines, en un desplegament sense precedents de l'actualitat de l'art contemporani argentí a Espanya.

Grans mestres i noves generacions
Entre les exposicions del programa cal destacar Una mirada a la Col·lecció Costantini, a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando; Exercicis de resistència, de Nicolás Robbio, a La Casa Encendida; Certeses efímeres de Leandro Erlich, a l'Espai Fundació Telefònica; Perspectiva de Jorge Macchi, al CA2M Centre d'Art Dos de Maig; i la col·lectiva Ultramar. Fontana, Kuitca, Seebert, Tessi al Museu Thyssen-Bornemisza, a les quals se sumen altres mostres a Caixa Fòrum, o el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia, entre d'altres.

A més, un dels plats forts del programa Argentina Plataforma / ARCO serà l'exposició col·lectiva En l'exercici de les coses, comissariada per Sonia Becce i Mariano Mayer, que mostrarà l'obra de més de 50 artistes de diferents generacions en vuit seus de la ciutat: Casa Museu Lope de Vega; Casa de Vacas; Conde Duque; Tabacalera Promoció de l'Art; Museu Cerralbo; Casa d'Amèrica; Biblioteca Nacional, i Alimentación30.

Les exhibicions institucionals revelen algunes de les especificitats de l'art contemporani argentí, de la seva èmfasi en el pulsional desmesurat, de la sensualitat mediatitzada, dels components polítics tractats de manera abstracta i codificat, de la dessacralització del que erudit, destacant la seva irreverència medul·lar.

Són part important d'aquesta plataforma diversos artistes que sostenen una exploració sistemàtica sobre el medi pictòric, empenyent cap a altres materialitzades. Pel que fa a les arts escèniques, destaca per la seva singularitat la instal·lació performance-teatre Under de si, de Diego Bianchi i Luis Garay, una producció del TACEC, el Festival de Viena, al Festival de Poznan i la Biennal de Performance de BB.AA, que es representarà a la sala Max Aub de les Naus de l'Espanyol els dies 22, 24 i 25 de febrer.

Escenes argentines
A més, una bona representació de la producció escènica alternativa argentina coparà per uns dies la cartellera dels Teatres Luchana, amb un cicle que inclourà els següents muntatges: Actriu, Pedra, un treball, La Lechera, Bufó, Medea, La vida breve, Representació nocturna del Marquès Sebregondi i Els teus excessos i el meu cor atrapat a la nit.

Per la seva banda, el Cercle de Belles Arts de Madrid acollirà des del dia 16 i fins al 19 de febrer un cicle de cinema dedicat a les figures d'Hugo Santiago i Alejo Moguillansky. En Caixaforum, la literatura i la seva relació amb l'art protagonitzarà una jornada coordinada per Graciela Speranza, i en la qual participaran Alan Pauls, Fabio Kacero i Patricio Pron.

I, en relació també amb la literatura, es presenta l'exposició Inventari d'invents (inventats), d'Eduardo Berti i Monobloc, en CentroCentro Cibeles.

A la imatge, Container, 2013 i Jorge Macchi i fotografia © Santiago Porter.

Et poden
Interessar
...

Torrent_Pagès_Banner