MG_Bonart-1280x150p

Certàmens

Vint-i-vuit països a la fira ArcoMadrid 2017

Vint-i-vuit països a la fira ArcoMadrid 2017
Per trenta-sisè any consecutiu, Arco Madrid desplega a la capital de l’Estat una mostra àmplia de l’art més actual que es pot trobar avui dia a les galeries d’art d’arreu del món. Un total de gairebé dues-centes galeries de vint-i-vuit països diferents confluiran al recinte firal entre els dies 22 i 26 de febrer. D’aquesta manera, es consolida com a referent de l’art contemporani i com a plataforma de selecció i difusió de nous creadors i de noves propostes artístiques.

En aquest sentit, tal com afirma Carlos Urroz, director de la fira d’enguany, tenen com a principal objectiu consolidar-se com a descobridors de nous talents. És per això que, segons diu ell mateix, han decidit promoure menys seccions i ser més selectius en l’oferta.

L’Argentina, país convidat
Una altra de les qüestions importants a destacar d’aquesta edició és la participació de l’Argentina com a país convidat. Aquest fet marcarà fortament el caràcter de la fira i, en especial, de les activitats paral·leles organitzades. Pablo Avelluto, ministre argentí, manifesta obertament l’alegria que senten de formar part d’aquest esdeveniment, que contribuirà a donar una nova imatge del seu país al món: “A l’Argentina se l’ha coneguda per la seva enorme història cultural [...] pels textos de Jorge Luis Borges, els tantos d’Astor Piazzolla o els quadres de Carlos Berni. Tots ells evoquen un passat daurat que és irrepetible i que potser no va ser tan daurat. Estem en un moment en què volem mostrar el que som, no el que vam ser. La proposta d’Arco va ser una excusa privilegiada per ensenyar l’Argentina del segle XXI. A Madrid portarem el que som: les nostres innovacions, les nostres ruptures i les nostres singularitats, segurs que el que ha de venir és millor que el passat. No volem tornar al mateix lloc.”
Amb aquesta voluntat, Inés Katzenstein, comissària encarregada de dirigir la participació argentina, ha seleccionat un total de vint-i-tres artistes argentins de generacions diverses per representar el conjunt de la creació plàstica contemporània d’aquell país. Entre els artistes seleccionats destaquen, per exemple, Mirta Dermisache, Alberto Greco o bé Eduardo Stupía, entre els més coneguts i, entre els més joves, Pablo Accinelli o Diego Bianchi.  En aquest sentit de convivència generacional cal fer esment d’una de les novetats introduïdes en aquesta edició: la substitució de l’espai Solo Projects per la secció Diálogos, centrada en la confrontació d’artistes de generacions i estils diversos, iniciada durant l’edició anterior. Enguany, les comissàries Catalina Lozano i Lorena  Martínez del Corral hi presenten obra de Román Ondak i Diango Hernández en relació amb la d’altres artistes argentins.

Activitats paral·leles
No hem d’oblidar tampoc les diverses exposicions i activitats paral·leles organitzades durant els dies que dura la fira. Ens referim, per exemple, a l’exposició organitzada per la Real Academia de San Fernando, Una mirada a la Colección Constantini, la performance Under de si, de Diego Bianchi i Luis Garay a Matadero, o bé els Exercicis de resistència, de Nicolás Robbio, a La Casa Encendida; Certeses efímeres, de Leandro Erlich, a l’Espai de la Fundación Telefónica; Perspectiva, de Jorge Macchi, al CA2M Centro de Arte Dos de Mayo, i la col·lectiva Ultramar. Fontana, Kuitca, Seebert, Tessi, al Museu Thyssen-Bornemisza. Cal afegir-hi, a més, la mostra En el ejercicio de las cosas, comissariada per Sonia Becce i Mariano Mayer, en què participaran més de cinquanta artistes i que se celebrarà en diversos punts de la ciutat de Madrid.

Participació
Com es pot veure, la presència estrangera és àmplia. Prop d’un 70% de les galeries que hi participen no són del territori. Tot i així, són diverses les galeries catalanes que han decidit portar-hi els seus artistes. Entre les barcelonines cal destacar les galeries ADN, Senda, Àngels Barcelona, Carles Taché, Estrany de la Mota, Ethall, Joan Prats i Polígrafa Obra Gràfica, Marc Domènech, Mayoral –que s’estrena a Arco–, Miguel Marcos, Projecte SD o Rocío Santacruz, De Palma de Mallorca hi participen L21 i Pelaires.
Entre els artistes catalans que participen d’una manera o altra en l’edició d’Arco 2017 podem trobar Ignasi Aballí, juntament amb Richard Venlet, Adrià Julià, Fito Conesa i Rosana Antolí, però també s’hi podrà veure obra de José María Sicilia, Elena Alonso, Adriana Bustos, Anna Oppermann, Alicia Framis, Henri Chopin, Mihai Olos o Robert Breer, entre molts altres artistes de generacions, procedències i obres molt diverses.

A les imatges, a dalt, la galeria Miguel Marcos de Barcelona presenta a Arco Madrid TH Quinta Piño, 2016, obra de Dennis Hollingworth. A sota, S/t, d’Eduardo Stupía, un dels representants argentins a Arco 2017.
Eude, genericFM_Bonart-180x180px-Online

Et poden
Interessar
...