banner-elscatala-817x88px
Palmadotze recorda Josep Guinovart

Exposicions

Palmadotze recorda Josep Guinovart

bonart santa margarida i els monjos - 08/09/17
banner web TA22_bonart_180x180Gif_Viladot_180x180_2
Palmadotze, Masia Mas Pujó de Santa Margarida i Els Monjos, presenta del 16 setembre 2017 al 8 març 2018 Amb Guinovart. Amb aquesta mostra Palmadotze vol sumar-se a la sèrie d'actes i exposicions que sota la iniciativa de la Fundació Espai Guinovart es realitzaran entorn la figura de l’ artista per commemorar el desé aniversari de la seva mort. L’efemèride compta amb la participació de centres públics i privats de dins i fora del territori (MNAC, MACBA, Fundació Vila Casas o Fundació Fran Daurell, entre altres) i el recolzament de diferents Institucions (Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona o Institut Ramon Llull, entre altres.).

També han passat 10 anys de l’última exposició de Guinovart a Palmadotze... A pocs dies de la Festa Major de Vilafranca, en “Guino” com l’anomenàven els amics, es trobava a la vila inaugurant “Guinovart als 80” a la galeria i preparant una mostra dedicada al món del vi al Vinseum; Ambdues exposicions, es troben entre les darreres de l’artista, molt estimat per tot l’equip de Palmadotze. Pilar Carbonell, emfatitza la complicitat i confiança que en “Guino” va demostrar a l’exposar a la galeria quan aquesta donava les seves primeres passes als anys noranta i també posteriorment sempre disposat a exposar i col·laborar amb la galeria.

Com ocorre a vegades, la preparació d’exposicions i les visites al seu taller, van transformar la relació professional en una bonica relació d’amistat que descobrí la seva carismàtica i inoblidable personalitat. En aquest sentit, recordem les paraules de Ricardo García Prats presentant l’exposició a l’Espai Guinovart (2007): “ L’art en Guinovart és el resultat d’una permanent passió i el reflex de totes les seves vivències. L’artista necessita viure en el si dels colors sentits com un impuls que dóna forma a la seva manera de ser, de viure, de recordar, d’estimar, de relacionar-se, de lluitar, de recerca de la utopia i de les arrels del nostre ésser i del nostre sentit.....”.

D’aquesta simbiosi entre art i vida, en resultà una extensa i polifacètica producció – pintura, escultura, il·lustració de llibres i cartells, tapissos, gravats o escenografies teatrals – a través de la qual manifestava llurs anhels, records, l’admiració per la música i la poesia i llurs preocupacions socials i polítiques.

Considerant l’espai i l’entorn rural de Palmadotze, per a aquesta ocasió, la galeria acull una selecció de pintures de diferents períodes que tenen a la natura, el camp i la terra com a protagonistes i que són motius i referències constants i fonamentals en la seva trajectòria. Trajectòria que Guinovart que va iniciar al 1951 després d’inscriure’s a la Llotja de Barcelona i que va assentar al 1952 al traslladar-se a Paris amb una beca. Al tornar, al 1955 va fundar el grup Tahüll, junt amb Cuixart, Muxart, Tàpies i Tharrats.

A més de nombroses exposicions arreu del món, va participar a les biennals de São Paulo, Alexandria i Venècia. D’entre els reconeixements destaquem el Premio Nacional Artes Plásticas (Ministeri de Cultura Espanyol, 1982), la Creu de Sant Jordi (Generalitat de Catalunya, 1983) o el Premi Nacional d’Arts Plàstiques (Generalitat de Catalunya, 1990). Al 1994 s’inaugurà a Agramunt la Fundació Espai Guinovart, centre dedicat a la seva obra i a la promoció de nous artistes i al 2000 l’espai d’art La Torre Blava de Ribes Roges a Vilanova i la Geltrú, intervinguda per l’artista.

A la imatge, "L'eclipsi" de Josep Guinovart.

Et poden
Interessar
...

817x68