BONART-817x68px-Màscara
El Museu Carmen Thyssen revisa el cubisme de Juan Gris i María Blanchard

Exposicions

El Museu Carmen Thyssen revisa el cubisme de Juan Gris i María Blanchard

bonart màlaga - 09/10/17
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Baner_Claramunt_Bonart_360x356
El Museu Carmen Thyssen Màlaga presenta la seva nova exposició temporal Juan Gris. Maria Blachard y los cubismos (1916-1927), en què s'analitza la segona etapa que va viure el cubisme, creat per Picasso i Braque entre els anys 1906 i 1914, a través de l'obra d'artistes com Juan Gris, referent indiscutible del gir experimentat per aquest moviment artístic a partir de 1914 i fins a finals dels anys vint; i María Blanchard, la gran desconeguda del grup d'artistes que va donar lloc al naixement d'aquesta avantguarda, i que aquesta exposició vol posar en valor.

El visitant té l'oportunitat d'acostar-se i de conèixer de primera mà aquesta 'segona vida' del cubisme mitjançant aquesta exposició que proposa un relat inèdit composat per més de 60 obres, entre pintures, escultures, dibuixos i documents, estructurat en tres seccions.

L'exposició mostra "la complexitat de l'obra de Juan Gris i, per això la complexitat del cubisme i de la pròpia modernitat artística", assenyala el comissari de la mostra, i afegeix que "en els mitjans artístics cubistes s'assumia que Gris tenia capacitat per reformular l'experiència cubista. Abans que esclatés la Primera Guerra Mundial el milieu cubista originari s'estava dissolent".

"Aquest 'segon cubisme' és comprès en el present com un dels grans capítols de la modernitat artística, tot i que fins a dates relativament recents no havia estat ben conegut, ni ben comprès, ja que no s'arribava a captar la seva proposta per la imposició dominant del paradigma de l'art abstracte absolut ", explica Carmona, que a més indica que" avui es considera que, en fou en aquest moment quan Juan Gris, Jacques Lipchitz i Maria Blanchard van desenvolupar les seves aportacions fonamentals a l'art modern".

El recorregut de l'exposició comença amb un diàleg entre Gris i Blanchard entre els anys 1916 i 1918, etapa en la qual l'artista madrileny aconsegueix el cim en la seva pintura sintètica, geomètrica, plana i pura, convertint-se en un indiscutible referent d’aquest gir del cubisme i en el qual Blanchard, en plena maduresa creativa, aporta un estil personal, dinàmic i colorista.

L'exposició resta oberta del 6 d'octubre fins al 25 de febrer de 2018.

A la imatge, detall de “Sois Sage (Sé buena)” de María Blanchard, 1917 © Centre Pompidou, París (Adquisició, 1951)

Et poden
Interessar
...