banner-elscatala-817x88px
L\'IVAM comprarà aquest any obres per prop de 600.000 euros

Notícies

L'IVAM comprarà aquest any obres per prop de 600.000 euros

bonart valència - 25/10/17
Banner-Resonancias-180x180px_v1-catBaner_StellaRahola_Bonart_360x356
L'IVAM Institut Valencià d'Art Modern de València, carrer Guillem de Castro 118, comprarà aquest any obres per prop de 600.000 euros.

El museu valencià ampliarà la seva col·lecció amb treballs de 26 artistes, la meitat d'ells dones València. El Consell Rector de l'IVAM, presidit pel secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, ha aprovat l'adquisició d'obres de 26 artistes, 13 dones i 13 homes, el que suposa una aposta important per enriquir la col·lecció. Es tracta tant de treballs d'artistes locals, com nacionals i internacionals, que han comptat amb el dictamen favorable previ del consell assessor.

L'IVAM ha fet un esforç per destinar aquest any 583.000 euros a la compra de treballs d'una llarga llista de professionals: José Luis Alexanco (Madrid, 1942), Anzo (Utiel, 1931-València, 2006), Xavier Arenós (Vila-real, 1968 ), Nadia Benchallal (Orthez, França, 1963), Monika Buch (València, 1936), Pepe Espaliú (Còrdova, 1955-1993), Carmela García (Lanzarote, 1964), Dora García (Valladolid, 1965), Daniel G. Andújar (Almoradí, 1966), Joana Hadjithomas i Khalil Joreige (Beirut, Líban, 1969), Rula Halawani (Jerusalem, 1964), Gülsün Karamustafa (Ankara, Turquia, 1946), Chema López (Albacete, 1969), Rogelio López Cuenca (Nerja , 1959) i Elo Vega (Huelva, 1967), Ángeles Marco (València, 1947-2008), Rosell Meseguer (Oriola, 1976), Nico Munuera (Lorca, 1974), Francesc Ruiz (Barcelona, ​​1971), Zineb Sedira (París , 1963), Eusebi Sempere (Onil, 1923-1985), Soledad Sevilla (València, 1944), Ahlam Shibli (Arab al-Shibli, Palestina, 1970), Adrián Torres (València, 1982), José M aria Yturralde (Conca, 1942).

"Les compres han estat molt mesures i pensades durant mesos perquè siguin coherents amb la línia expositiva i museística de l'IVAM i per tractar d'enriquir al màxim la nostra col·lecció", ha subratllat el director. Segons José Miguel G. Cortés: "La meitat de les obres que vam comprar aquest any són de dones artistes, perquè tenim un compromís decidit per enfortir la seva presència a la col·lecció, una mesura que creiem que som un dels pocs museus a Espanya que l'estan duent a terme ".

A més d'apostar per la paritat, amb les adquisicions d'aquest any l'IVAM dóna suport a creadors valencians actuals, com Xavier Arenós, Daniel G. Andújar, Chema López, Rosell Meseguer, Nico Munuera o Adrián Torres, i contribueix a l'activació del mercat artístic local. Així mateix, completa els seus fons amb obres representatives d'artistes valencians fonamentals en el relat de la història de l'art espanyol: Anzo i Ángeles Marco, així com Monika Buch, Soledad Sevilla i José Maria Yturralde.

Cal destacar la compra d'una escultura-mòbil d'Eusebio Sempere, un dels artistes alacantins més reconeguts a nivell internacional, precursor de l'art cinètic a Espanya, que afegeix la seva faceta escultòrica als fons del museu, en el qual ja estaven representats els seus importantíssims relleus lluminosos i guaixos.

Les adquisicions compleixen també un altre dels objectius del museu d'incloure artistes imprescindibles absents de la col·lecció, com Pepe Espaliú, o altres amb els quals es comptava amb poca obra representativa, com José Luis Alexanco.

L'IVAM manté a més el seu objectiu d'obrir-se a la producció artística de la Mediterrània, amb la incorporació d'obres dels recentment guardonats amb el premi Marcel Duchamp Joana Hadjithomas i Khalil Joreige, o de quatre artistes presents a l'exposició En rebel·lia. Narracions femenines en el món àrab: Nadia Benchalall, Rula Halawani, Ahlam Shibli o Zineb Sedira, juntament amb els dibuixos de la pintora turca Gülsün Karamustafa.
D'altra banda, s'aposta perquè la col·lecció funcioni com a memòria de la seva activitat incorporant treballs realitzats expressament per al museu, que s'han exhibit a la galeria 6, com els de Dora García, Rogelio López Cuenca o Carmela García, o els que s'emmarquen en el programa IVAM Produeix, com els d'Adrián Torres.

Finalment, subratllar l'obstinació de l'IVAM per reforçar els eixos al voltant dels quals s'organitza la seva col·lecció, principalment el de la realitat i les seves cròniques, amb la reflexió sobre les fotografies identificatives i l'al·lusió als anys de plom italians de Chema López , o el projecte sobre l'especulació immobiliària i la corrupció de Daniel G. Andújar; les mitologies individuals, amb l'exploració poètica dels significats de l'emigració i l'exili de Zineb Sedira, o l'experimentació escultòrica d'Ángeles Marco; i les cartografies urbanes, amb l'estudi de la producció d'historietes al Marroc i maneres de circulació de Francesc Ruiz, l'exploració de la memòria i la presència de les comunitats de lesbianes a València de Carmela García, o la investigació sobre els límits de la ciutat a través de la pintura de Nico Munuera.

A la imatge, consell rector de l'IVAM.

Et poden
Interessar
...

728x90