BannerFCC_Bonart

Exposicions

"Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge" al Museu Morera

\
Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI (3)GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180
bonart - lleida - 02/11/17
El Museu d’Art Jaume Morera presenta del 2 de novembre de 2017 al 21 de gener de 2018, Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge.

El dia 2 de novembre de 1937 nou avions de l’aviació feixista italiana vanbombardejar la ciutat de Lleida, un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil Espanyola, juntament amb els de Guernica, Durango o Granollers. En l‘ofensiva contra la població civil van morir més de dues-centes cinquanta persones,inclosos mig centenar de nens que en el moment de la funesta envestida de lesbombes eren a les aules del Liceu Escolar.

El mateix dia, un grup de periodistes que es dirigien a Barcelona des del frontd’Aragó, van rebre la notícia que Lleida havia estat brutalment bombardejada.Entre ells, es trobava el fotoperiodista Agustí Centelles (València, 1909 –Barcelona, 1985) -avui en dia, considerat un dels pioners del fotoperiodisme modern al nostre país-, que en arribar a la ciutat va realitzar un extens reportatgegràfic sobre els efectes del bombardeig. Algunes de les imatges preses a Lleida per Centelles es van difondre internacionalment i actualment han esdevingut no nomésuna icona de la Guerra Civil Espanyola sinó també de tota la història del segle XX.

Amb motiu del vuitantè aniversari del tràgic esdeveniment, el Museu d’Art Jaume Morera, amb la col·laboració del Centro Documental de la Memoria Histórica (CDMH), institució que actualment custodia l’Arxiu Centelles, presenta perprimera vegada el reportatge complet del bombardeig realitzat pel fotògraf català; una setantena d’instantànies que no només revelen els mètodes de treball del’autor, sinó que posen de manifest que Centelles va saber testimoniar com ningú eldrama humà i la violència criminal d’un dels episodis més colpidors de la Guerra Civil a Catalunya.

Et poden
Interessar
...