FCC-Segell-banner4
El Museu Marítim millora la seva accessibilitat amb maquetes tàctils

Notícies

El Museu Marítim millora la seva accessibilitat amb maquetes tàctils

bonart barcelona - 01/12/17
Baner BonArt 180x178 Agenda Girona Culturathumbnail_arranzbravo. general 04-2014
El Museu Marítim de Barcelona, compromès amb l'accessibilitat i bones pràctiques, ha introduït millores a l'exposició Drassanes i Galeres, per facilitar la visita de les persones amb discapacitat visual. Es tracta de dues maquetes de la Galera Reial de Joan d'Àustria.

Les maquetes s'han dut a terme gràcies a la col·laboració de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, de l'Ajuntament de Barcelona. La producció de les maquetes ha anat a càrrec d'Elies Torres, que l'any 2008 ja va fer les dues maquetes tàctils de l'edifici de les Drassanes Reials i de la secció de les naus gòtiques. El projecte d'interpretació tàctil de la Galera Reial ha comptat amb l'assessorament de Maria-José Anía, experta en el disseny per a tothom aplicat a l'àmbit museístic.

La primera de les maquetes tàctils de la Galera Reial està construïda a escala: 1/50, amb mides 116 x 16 cm. Es tracta una peça volumètrica per comprendre el disseny global de l'embarcació, les dimensions del conjunt i, sobretot, les proporcions entre una gran eslora i una reduïda mànega. Tanmateix s'han representat amb un alt grau de detall les estructures de la coberta (tant les tres passarel·les longitudinals com els bancs), i els castells de proa i de popa. S'han reproduït també, de forma esquemàtica, les decoracions del castell de popa i el mascaró de proa.

Aquesta maqueta de la Galera es representa navegant damunt la superfície del mar, per aconseguir estabilitat evitant estructures de suport, i facilitar alhora la comprensió a través del tacte.

La segona maqueta es tracta d'un tall transversal de la Galera, i està construïda a escala 1/25, amb mides 40 cm d'alt (la quaderna) x 32 d'ample, i el rem fa 57 cm de llarg.

La peça que representa la silueta de la quaderna mestra (o tall transversal del centre de la galera) complementa la comprensió de la maqueta anterior i, sobretot, permet entendre la forma de la quilla i les dimensions del rem.

Aquesta segona peça és un relleu tàctil esquemàtic que mostra diferents parts i elements destacats del vaixell, com ara la quilla, el pal major, el banc (on s'hi han representat les 4 figures dels galiots), l'escàlem o punt de suport del rem, i finalment el rem. Tots aquests elements estan identificats amb un número, en tinta i braille, que
estan referenciats a la cartel·la, també amb tinta (macro caràcters) i punts de braille transparent, on hi ha la llegenda explicativa amb els números corresponents.

Amb aquestes dues noves maquetes, el Museu Marítim de Barcelona millora l'accés a l'exposició Drassanes i Galeres, que ja comptava amb dos models tàctils del conjunt arquitectònic de les Drassanes Reials de Barcelona i lletra en macro caràcters. Tanmateix, cal recordar que el Museu integra de forma habitual en el seu programa d'activitats visites guiades especialment dirigides a les persones amb discapacitat visual i altres discapacitats, per facilitar la visita a aquests col·lectius.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura