FCC-Segell-banner4

Notícies

El Santa Mònica tanca sense avisar davant la convocatòria d’una protesta

bonart barcelona - 03/12/17
180x180 Banner-FERIARTE-Aon-Habita-el-Masclisme-EXPO-FundSERGI-banner-bonart
L’ACCA (Associació Catalana de Crítics d’Art) va informar recentment als seus associats de “dues qüestions importants. Tenen a veure l'una amb l'altre però, en cap cas, voldríem que entenguéssiu l'una com a conseqüència de l'altra. Senzillament s'ha tractat d'una -malaurada- coincidència en el temps:

Primer de tot, que la formació de l'ACCA prevista per aquest any 2017, el simposi La Repetició, dirigit per Núria Gómez Gabriel i seleccionat per la nostra mateixa assemblea, ha estat cancel·lada pel centre d'Arts Santa Mònica per realitzar-se aquest mateix any 2017. Les raons que el seu director, Jaume Reus, va esgrimir a la junta són les mateixes que s'han fet públiques en relació a la cancel·lació de l'exposició de Lúa Coderch en el marc del cicle comissariat per Sónia Fernández Pan. Això és: degut a les mesures establertes pel Ministerio de Hacienda y Función Pública mitjançant la Orden HFP/88/2017 de 20 de de setembre (això és, la intervenció de l'Estat Espanyol sobre les institucions catalanes que s'executa en el marc de l'aplicació de l'article 155), la Generalitat no té disponibilitat de crèdit pressupostari en algunes partides del pressupost 2017.

La proposta de Núria Gómez estava previst de realitzar-se, precisament, aquests 28 i 29 de novembre. De moment la cancel·lació no se'ns ha anunciat que sigui de caire definitiu, sinó que estem pendents de rebre resposta de Jaume Reus sobre si té la capacitat per incloure-la a programació pel primer trimestre de 2018. Tot i així la perspectiva no és gens bona, ja que, com molts de vosaltres sabeu, el Departament de Cultura ha decidit no donar continuitat al compromís adquirit amb Jaume Reus, que va guanyar el concurs de direcció del centre per 2 anys prorrogables a 2 més. Així mateix, de manera sobtada i sense cap tipus de consulta amb el nostre sector, el Departament ha decidit pel pròxim any donar un nou tomb a la institució i convertir-la en un centre especialitzat en arquitectura. Tanmateix, si Jaume Reus aconsegueix a introduir la formació ACCA a principis de 2018, en aquell moment no està previst que ell sigui ja el director del centre.

Sobre aquest darrer punt va la segona part del missatge: recentment, en data de 26 d'octubre, la Plataforma d'Arts Visuals de Catalunya, en la qual s'hi contempla l'ACCA, vàrem tenir l'ocasió de reunir-nos amb responsables del Departament de Cultura per demanar explicacions sobre la destitució de Jaume Reus i el canvi d'orientació que s'ha anunciat del centre.

En aquesta reunió, Quim Torrent, director general de Creació i Empreses Culturals, va exposar el cessament de Jaume Reus i el canvi d'orientació del centre com a fets consumats. Segons Torrent, la pròrroga en la contractació de Reus és inacceptable per les condicions del contracte que es va firmar en el moment de la seva nominació -tot i que segons el mateix director i testimonis de persones que hi hagué al jurat, es confirma que en aquell moment el Departament es va comprometre a admetre a Reus com a director per 4 anys.

Així mateix, Torrent va manifestar que pel canvi d'orientació del centre es disposen d'amplis consensos entre el sector de l'arquitectura i així mateix l'Ajuntament de Barcelona. Al mateix temps que, també segons Torrent, amb l'Ajuntament ja s'hauria consensuat que serà el Centre d'Art Fabra i Coats la institució que acomplirà un servei ampli per a les arts visuals en un futur proper. Pel que fa a la interlocució del Departament de Cultura amb el sector de l'arquitectura hi ha algunes fonts que desmenteixen que hi hagi tal consens, així com també que hi sigui amb l'Ajuntament, si bé, pel que fa al sector de les arts visuals el què sí que podem assegurar és que d'interlocució no n'hi ha hagut cap ni una per retirar-les del centre Santa Mònica i relegar-les per a un centre d'art que encara no s'ha consolidat -i, si mirem enrere, fins i tot podem atrevir-nos a dir que això passa en relació a la mateixa institució per segon cop a la hisòra.

En qualsevol cas, per tots aquests motius, és important informar-vos que la PAAC, Plataforma d'Artistes de Catalunya, ha organitzat una concentració i okupació del centre per mostrar el desacord cap al seu canvi d'orientació. Serà el dia 1 de desembre a partir de les 16h, així com es preveu el desenvolupament d'activitats al llarg de tot el dissabte 2. Així mateix, la PAAC, a través de la Plataforma d'Arts Visuals, ens ha fet partíceps a compartir la signatura en el manifest que han preparat i a compartir-ne la difusió, cosa a la qual des de la junta hem decidit que amb l'ACCA ens hi avindrem en el transcurs de les pròximes hores.

Us convidem per tant a participar d'aquesta reivindicació i a donar suport en la seva comunicació. Així mateix, tots els que cregueu que podeu donar un cop de mà en la seva organització també agraïrem que us poseu en contacte.

Pel que fa a la cancel·lació de la formació ACCA prevista per 2017, la junta s'ha compromès amb Núria Gómez de realitzar-la al llarg de 2018 -quan, si tot va bé, coincidiran les 2 formacions que es varen seleccionar per assemblea. En el cas que finalment no pugui ser a Arts Santa Mònica es buscarà la possibilitat d'establir col·laboracions amb d'altres institucions dedicades a l'educació i a l'art. Si teniu algun suggeriment al respecte o bé proposta d'institució col·laboradora, no dubteu tampoc en fer-nos-la arribar.”

Fins aquí el comunicat de l'ACCA. La sorpresa pels seus integrants va ser que l'ocupació no es va portar a terme perquè el centre estava tancat amb una nota a la porta invitant als treballadors a anar a la Direcció de Cooperació Cultural per demanar explicacions. Tampoc es va comunicar abans a la web del tancament del centre.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021