banner-elscatala-817x88px
El Reina Sofia presenta una exposició sobre Pessoa i a l\'avantguarda portuguesa

Exposicions

El Reina Sofia presenta una exposició sobre Pessoa i a l'avantguarda portuguesa

bonart madrid - 01/02/18
Baner_HaPicasso_Bonart_360x3562Banner-Bleda-y-Rosa-180x180px_v1-cat
El Museu Reina Sofia presenta Pessoa. Tot art és una forma de literatura, una exposició coproduïda al costat de la Fundació Calouste Gulbenkian. La mostra acosta l'espectador a la escassament coneguda escena avantguardista portuguesa desenvolupada entre 1914 i 1936 i en què va participar el poeta Fernando Pessoa (1888-1935) a través dels seus escrits i les seves àmplies i versàtils propostes artístiques.

S'hi reuneixen més de 160 obres d'art (pintura, dibuixos i fotografia) d'uns 20 artistes, com José de Almada Negreiros, Amadeo de Souza-Cardoso, Eduardo Viana, Sarah Affonso, Júlio o Sonia  i Robert Delaunay, entre altres, així com abundant material documental original (manifestos, llibres i revistes, correspondència, fullets, etc.) procedents de diverses col·leccions privades i institucions com la Fundació Calouste Gulbenkian, la Biblioteca Nacional de Portugal i el Centre Georges Pompidou, entre d'altres.

Paulisme, Interseccionismo o Sensacionisme són alguns dels termes encunyats pel poeta en els seus nombrosos textos i que vertebren l'especificitat de la modernitat portuguesa. Aquesta exposició recorre a aquests ismes per articular un relat visual d'aquesta escena lusitana, reunint per a això una selecció d'obres de José de Almada Negreiros, Amadeo de Souza-Cardoso, Eduardo Viana, Sarah Affonso o Júlio, entre d'altres, relacionades amb les principals corrents estètics portugueses des de començaments del segle XX fins a 1935. Aquestes corrents van acusar la inevitable influència de les tendències europees dominants, però van tractar però de distanciar-se'n. Diferents escrits de Pessoa donen compte del lloc particular d'aquests ismes de la seva collita, així com del seu caràcter distintiu dins el context europeu amb al·lusions explícites, per exemple, a les diferències entre el Futurisme i el Interseccionismo.

D'altra banda, diverses d'aquestes obres reflecteixen un gust per la popular i la idiosincràsia lusitana que apareix tant a la feina dels artistes portuguesos que van viatjar a París, com en el dels estrangers que van decidir passar una temporada a terres portugueses, cas de Sònia i Robert Delaunay.

Et poden
Interessar
...

728x90