Expo Josep Coll 2022 baner

Exposicions

"Time and Umwelt" omple Madrid d'art en realitat augmentada

bonart madrid - 17/02/18
Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AWbanner-elscatala-180x180px
"Time and Umwelt" es el primer recorregut expositiu d'art en realitat augmentada a Madrid que estarà disponible tot l'any. La mostra està comissariada pel grup Sur Noir (Miguel Fernández Campón + José Delgado Periñán). Durant la setmana d'ArcoMadrid es portaran a terme visites guiades a l'exposició tots els dies.

El recorregut de Time and Umwelt, inscrit en el símbol d'infinit, tradueix les infinites possibilitats de recepció de les obres i les de recórrer l'exposició. En ell, cada peça manifestarà un temps alternatiu, diferent del temps cronològic del rellotge que ha vingut caracteritzant la racionalitat de la Modernitat, un temps que, enfront de la continuïtat, la monotonia i la indiferència de Cronos, apareix com no lineal, excessiu i múltiple, ampliant la nostra sensibilitat cap a modes d'experiència i comprensió del món més enriquidors.

El concepte de Umwelt (món circumdant), creat pel biòleg i filòsof estonià-alemany Jakob von Uexküll per mostrar, en les espècies animals, la inexistència d'una realitat objectiva i la convivència irreductible de diferents mons, funciona en ARAN per explicitar, des que contextos contemporanis, la dissolució dels relats de la unitat. Segons Uexküll, no hi ha un espai que englobi les jerarquies ordenades de les espècies, sinó una pluralitat de mons, sempre irreductibles entre si, que conviuen en la seva diferència, en el seu hàbitat, en un espai i un temps diferents de l'ésser humà.
El recorregut expositiu es podrà veure a través d'app Aran, que ha estat desenvolupada per aquest projecte i que de moment, només és descarregable per als usuaris de iOS per a iPhone i iPad. Les obres d'art virtual només poden activar-se en llocs concrets que estaran marcats en un mapa que guiaran al visitant des de la seva posició fins als punts en què es troben les peces que conformen la mostra.

Per a aquelles persones que no disposin d'iPhone o iPad compatible, ARAN durà a terme al llarg d'aquest any recorreguts guiats que sortiran des de Medialab Prado. Per rebre més informació i poder realitzar el recorregut els interessats han d'escriure a l'adreça de correu hola@aran.live.

Aran neix el 2017 cofundada per Maite Coloma i José Delgado Periñán, amb la col·laboració de la incubadora d'startups d'AR / VR, OARSIS. En paral·lel a una fase de proves desenvolupada per BEEVA Labs a l'estiu de 2017, comença el contacte amb els artistes virtuals que conformen la mostra: Luigi Honorat, Thamina Rastagar, Cyril Lancelin, Nadir Perazzo, Jordi García Pons, Keltoi, Picota Studio, Miguel A. Marín, Catelló Gragnaniello o Groupe électrogène. Eva Aro i Antonio Ponts s'incorporen al projecte a fi d'aquest mateix any per fer-se càrrec del desenvolupament de l'app, la programació, adaptació i posicionament de les obres d'art perquè puguin ser vistes en realitat augmentada.

Aran vol bastir ponts entre el món de la cultura i la societat en els seus espais públics, mostrant creacions contemporànies generades amb eines d'avantguarda tecnològica que permetin conèixer el present de l'art realitzat amb programes de construcció tridimensional, fent possible un espai per al desenvolupament d'una nova manera de mirar i interactuar amb el món i amb l'art.

Et poden
Interessar
...

Banner-Resonancias-817x68px_v1-cat