BannerFCC_Bonart

Exposicions

"L'art et l'abeille", pintura sobre rusc al Molí de Can Xerta

\
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Impremta Pages - banner-180x178
bonart - sant pere de riudebitlles - 25/02/18
Bee my muse, (l'art et l'abeille), pintura sobre rusc, és una exposició de ruscos pintats per artistes de Riudebitlles Territori d’Art i de l’Arieja (Midi Pyrénées, França) i que es va inaugurar al Molí de cal Xerta de Sant Pere de Riudebitlles el dia 24 de febrer i que es podrà visitar fins al 24 de març del 2018. La mostra s'ha presentat després d’haver acomplert la producció de mel de la temporada 2017 a la regió de l’Arieja, als Pirineus Orientals. Es tracta d’un projecte en què han participat artistes de banda i banda dels Pirineus, seguint una tradició eslovena de pintar ruscos per atraure les abelles i facilitar la producció de mel.

Artistes de Riudebitlles Territori d’Art (RTd’A) participants:
Abdellah Ahaddaf, Aura Gumà, Carolina Cora, David Ribas, Elenamusa, Marga Casas, Maria Martínez, Maria Ruiz, Miquel Sabaté i Teresa Pla.

Artistes de l’Arieja (Pirineux Orientals, França) participants:
Cyrielle Gondon, Micolas Portier, Nicole Gatz, Nirina le Dantec, Perrine Manaut i Poda.

Apicultor
Thomas Lesprit, productor de mel biològica, certificada "Nature et Progrès".

Orígens de la mostra
Al segle XIX, a Eslovènia els apicultors es van adonar que les abelles podien distingir els colors, i van començar a pintar d'un color diferent cada frontó de rusc per disminuir la deriva de les abelles. De mica en mica, els més creatius van substituir la monocromia per motius pictòrics, figuratius, vius. Ja no es tractava només d'un simple edicle funcional sinó del mirall d'una societat, l'àlbum d'un imaginari popular: casaments, dimonis, vides de sants, les etapes de la vida, la captura d'un eixam, la vida en família, el ritme de les estacions...

De la descoberta d'un llibre d'ocasió sobre l'art i l'abella i de la trobada d'un apicultor amb un artista neix aquesta exposició viva, evolutiva i multisensorial.

L'exposició s'ha articulat en 2 moments: una pre-temporada apícola (febrer-març 2017) i una post-temporada apícola (desembre 2017-febrer 2018).

En la primera exposició es van presentar els ruscs nous just després de sortir del taller dels artistes de Riudebitlles Territori d’Art (Sant Pere de Riudebitlles, del 16.02.2017 al 3.03.2017), i més endavant a la  Ferme d’Icart, a Montels (Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans, del del 10 al 31.03.2017, junt amb els ruscs dels artistes d’aquest territori).

Durant la temporada de primavera-estiu, els ruscs van ser utilitzats per a la producció de mel al Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans (vall de la Barguillère, Aston, Tignalbu, Seronais). Van viure i es van transformar gràcies al sol i la pluja, la pròpolis i la cera, les transhumàncies... i van acollir milers de vides al seu interior. La natura, les abelles i l'apicultor van acabar el treball de l'artista. Finalitzada la temporada de producció de mel, l’obra s’ha completat.

Ara es presenta la segona etapa de exposició. Després d’acomplir la seva funció, els mateixos ruscs s'exposen amb fotos dels emplaçaments on han estat situats i de les abelles que hi entraven i sortien. Es poden veure i olorar (aquest dolç perfum de l'apicultura, una barreja de mel i cera, de pròpolis i fum).

Dates de les exposicions:

Del 16 de febrer al 3 de març de 2017: Espai Satan (Sant Pere de Riudebitlles, Alt Penedès)

Del 10 al 31 de març de 2017: Ferme d’Icart a Montels (Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans)

Del 6 de desembre de 2017 al Ferme d’Icart a Montels (Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans)

Del 24 de febrer al 24 de març de 2018: cal Xerta (Sant Pere de Riudebitlles, Alt Penedès).

Et poden
Interessar
...