FCC-Segell-banner4
Les fotografies de l’exili de Maria Sala i Pepe Trull, al Document del Mes de l’Arxiu

Notícies

Les fotografies de l’exili de Maria Sala i Pepe Trull, al Document del Mes de l’Arxiu

bonart roses - 08/03/18
Banner-CMW-180x180px_v1-espthumbnail_arranzbravo. general 04-2014
L’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest març en el seu apartat web “El Document del Mes”, la col·lecció fotogràfica de l’exili a Mèxic del matrimoni Sala-rull. Un total de 252 fotografies, datades entre 1943 i 1949, període corresponent a l’estada a Mèxic de Maria Sala i Josep  Trull.

Les imatges reflecteixen la seva vida quotidiana a l'exili des de la seva arribada al país nordamericà el mes d'octubre de 1941. Hi ha fotografies de la seva casa, de la feina, de trobades amb altres exiliats, d'excursions i viatges per diversos indrets turístics de Mèxic, tals com Districte Federal, Veracruz, Boca del Río, Villa de Guadalupe, San Juan de Teotihuacán, etc.

Les dues fotografies que es mostren a través al “Document del Mes”, permeten conèixer els dos vessants de la seva estada mexicana: la vida pública i la vida més privada. La primera foto escollida és la de la trobada del matrimoni amb un grup de catalans en una ofrena floral davant del monument a la Independència de Ciutat de Mèxic. Destaca, al centre del grup, la figura del doctor August Pi-Sunyer, acompanyat de la seva esposa. .

La segona imatge, en canvi, és al menjador de la seva casa familiar. La Maria Sala és la cap de taula, acompanyada d'una noia mexicana i un grup dels seus alumnes. Al mirall del darrera es reflexa Pepe Trull, que exercia de fotògraf per a l'ocasió. Els comensals mengen en un plat fondo alguna recepta cuinada per la minyona, que a la foto encara portava el davantal.

Al llarg del document, l’AMR detalla els motius de l’exili, dades biogràfiques dels dos components del matrimoni,  així com la seva acceptació com a exiliats polítics a Mèxic.

Document del mes complet: https://www.roses.cat/la-vila/arxiu-municipal/fitxers/documents/doc-03-2018

Et poden
Interessar
...

817x88-HISTÒRIES-DE-L'ART-