banner-elscatala-817x88px
El C.C. Terrassa presenta el treball del fotògraf Antoni Bernad com a retratista

Exposicions

El C.C. Terrassa presenta el treball del fotògraf Antoni Bernad com a retratista

bonart terrassa - 13/03/18
Baner_Viladot_Bonart_360x356220317_Verdu_Bonart-180x180
Bernad, prestigiós fotògraf amb una llarga experiència en el món de la moda, va fotografiar durant la seva trajectòria personalitats del món cultural, social i polític català. Imatges de persones conegudes com Dalí, Brossa, Teresa Gimpera o Mercè Rodoreda, que sota la mirada de Bernad, ens apropen a la personalitat del fotografiat. Retrats es pot visitar a la Sala 5 del Centre Cultural Terrassa fins al 13 de maig.

Natàlia Chocarro, adjunta a la direcció de la Fundació Vila Casas ha escrit que “La col·lecció forma part del fons de fotografia de la Fundació Vilacasas que té cura d’un dels treballs més rellevants de Bernad com a retratrista, un projecte que destaca pel tractament que el fotògraf dóna al retrat i pel valor històric del document. En aquest treball, Bernad descobreix el valor expressiu dels personatges i la seva psicologia, i es percep la bona sintonia entre el fotògraf i el fotografia. La mostra inclou una trentena de retrats classificades segons la rellevància del personatge; escriptors, polítics, artistes, etc. Bernad, present a la roda de premsa, ha explicat que en aquest treball ha intentat sempre ‘arribar a l’ànima de les persones fotografiades’ en un estil semblant al retrat anglosaxó. ‘Davant d’algunes figures com Josep Pla, em sentia poca cosa, per la font de saviesa i admiració que tenia per alguns d’ells’, explica l’artista. Bernad utilitza majoritàriament el blanc i el negre amb contrastos delicats que els dota de naturalitat i calidesa. La seva empremta personal, caracteritzada per un diàleg constant entre la llum i les ombres, permet descobrir, mitjançant un exercici de desocultació, l’ànima dels seus protagonistes; un procés tenyit d’atemporalitat que commemora la seva essencialitat creativa.

Per la seva banda, l’escriptor Enric Vila diu que les fotografies d’aquesta exposició formen part de l’obra completa Catalans. Retrats– un conjunt de 200 obres preses entre els anys 70 i 80 del segle passat- i que s’inscriuen en el programa Itiner’ART de la Fundació Vila Casas. Segons explica Natàlia Chocarro, adjunta de Direcció d’Art de la Fundació Vila Casas, es vol donar recorregut a aquesta obra que per ara només s’ha vist a Girona i ho farà l’estiu a Vilanova i la Geltrú. ‘Ha tingut una gran acollida perquè tots podem reconèixer als retratats’ afegeix. Bernad caça una instantània que ens permet veure el personatge amb tota la seva complexitat, dins del seu món quotidià. (...) En algunes de les seves fotografies hi ha una intuïció profètica que fa que les imatges hagin guanyat consistència amb el pas dels anys. I per això en alguns casos aquests retrats van despertar queixes sorprenents dels protagonistes.

Antoni Bernad (Barcelona, 1944) és un fotògraf barceloní format en belles arts que situa l’origen de la seva carrera professional en el dibuix i la col·laboració amb publicacions dedicades a l’estil i la moda. A meitat de la dècada dels 60, comença a dedicar-se a la fotografia de forma plena i s’instal·la a París. Els seus treballs es publiquen a revistes tan prestigioses com Vogue, Elle, Vanity Fair o Marie Claire . Així, malgrat que va centrar la seva trajectòria en el món de la publicitat, la moda i el disseny en l’origen, Bernad ha mostrat posseir una mirada artística, expressiva i estèticament personal, que ha dut la seva obra a exhibir-se al Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Reina Sofía de Madrid o, més recentment, al Museu Palau Solterra de la Fundació Vila Casas.

La seva trajectòria professional va anar aprofitant per fer un treball més personal i és així com va anar retratant personalitats del món de l’art, la cultura, l’esport i la política de casa nostra.

Exploradors de l’Art
1.500 alumnes participaran en el programa Exploradors de l’Art, adreçat a les escoles ordinàries i d’educació especial. La visita a l’exposició esdevé l'activitat central del programa, que es complementa amb un treball previ a l'aula i un taller plàstic a l’aula-taller del Centre Cultural al finalitzar la visita guiada i on treballaran les tècniques representades a l’obra gràfica presentada a l’exposició. La finalitat d'aquest programa és col·laborar amb els centres escolars en el desplegament curricular de l'àrea d'Educació artística: visual i plàstica.

Antoni Bernad. Retrats es pot veure a la sala 5 del Centre Cultural Terrassa fins al 13 de maig del 2018.

A les imatges, a dalt, la sala de l'exposició. A sota, Adrià Fornès, Antoni Bernad i Natàlia Chocarro en el decurs de la presentació de l'exposició als escolars, i el fotógraf amb una de les obres exposades.

 

Et poden
Interessar
...

728x90