FCC-Segell-banner4
Inauguració de l’exposició permanent “Els Desvalls i Catalunya”

Notícies

Inauguració de l’exposició permanent “Els Desvalls i Catalunya”

bonart viladellops - 05/04/18
Baner_CarlosPazos_Bonart_180x180_v2Impremta Pages - banner-180x178
El 6 d’abril s’inaugura a la Finca Viladellops l’exposició permanent Els Desvalls i Catalunya. Un llinatge noble català en la història, una mostra que interpreta la història de Catalunya a través de més de 300 documents de la família Desvalls, arxivats des del segle X. Es tracta d’un projecte pioner que explora noves vies per donar valor al patrimoni documental en el seu context territorial, en aquest cas la comarca de l’Alt Penedès i les seves rutes enoturístiques. L’acte s’inclou en la commemoració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018.

El febrer de 2017, l’Arxiu Nacional de Catalunya va ingressar l’Arxiu de la Família Desvalls, marquesos d’Alfarràs, Llupià i el Poal, un dels més rellevants de l’alta noblesa catalana. El fons documental està ubicat al poble de Viladellops (Olèrdola), en el massís del Garraf, en una finca vitivinícola que pertany a la família des de fa un segle. La Finca Viladellops és alhora una extensa propietat dedicada al conreu de la vinya (varietats autòctones Xarel·lo i Garnatxa) i a la fabricació de vins i caves destinats en bona part a l’exportació. Forma part de la DO Penedès i de les rutes i activitats Enoturisme Sitges i Enoturisme Penedès.

L’exposició permanent Els Desvalls i Catalunya. Un llinatge noble català en la història ha estat produïda a partir dels materials del propi fons i restarà oberta en el mateix lloc on es conservava l’arxiu (antic celler de la Casa Torras, residència de la família Desvalls a Viladellops). Conté més de 4.500 pergamins, 550 imatges, 200 plànols i dibuixos, i altres materials de gran valor, en un període de temps que va del 981 al 1983. Es tracta documentació essencial per a conèixer diversos episodis claus de la història de Catalunya i Espanya, principalment les guerres d’Itàlia en el segle XVI, la Guerra dels Segadors, la Guerra de Successió, la Guerra del Francès i la revolució liberal. L’arxiu conté documents de la història de Catalunya d’un elevat valor històric i simbòlic, com la Capitulació de Cardona, la darrera fortalesa en rendir-se a l’exèrcit de Felip V, el setembre de1714.

Aquesta exposició ha estat concebuda com un centre d’interpretació i s’integra en el recorregut de visita de les instal·lacions de Finca Viladellops, juntament amb les vinyes, el celler (que data del 1877), l’ermita (del segle XII), la torre medieval i el nou espai La Cantina del Pueblo.

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88