FCC-Segell-banner4
Els manuals d\'instruccions de Mario Paniego es despleguen a ARTgia

Exposicions

Els manuals d'instruccions de Mario Paniego es despleguen a ARTgia

bonart vitoria-gasteiz - 13/04/18
Impremta Pages - banner-180x178Baner_Esteva_Bonart_360x356
L'artista Mario Paniego presenta a ARTgia, carrer Jose Lejarreta Kalea 41 de Vitòria-Gasteiz, la seva exposició Dibuixa't una i altra vegada del 15 d'abril al 14 de maig. L'artista conceptual i visual Mario Paniego ha rebut la beca ARTgia dóna!

L'obra presentada en ARTgia sorgune & Aretoa va ser desenvolupada per l'artista a Argentina i està composta per una col·lecció de 13 dibuixos de manuals d'instruccions intervinguts part del dibuix o del text. Aquesta obra ens convida a reflexionar sobre l'esdevenir de les nostres vides utilitzant elements de la quotidianitat com són els manuals d'instruccions. Ho fa apel·lant al poder del llenguatge concís i les imatges esquemàtiques i a la capacitat de l'art com a eina de coneixement i comunicació.

ARTgia sorgune & Aretoa compta amb una nova exposició d'un artista alabès. En aquesta ocasió el protagonista és Mario Paniego que torna a la ciutat amb la seva mostra Dibuixa't una i altra vegada.

Mario Paniego és artista conceptual i visual. "Per a ell l'art és una excusa per viure i una manera de descobrir el món i a si mateix. Li agrada aprendre en cada projecte en què treballa utilitzant diferents mitjans que atenguin a la naturalesa del mateix "ha explicat Irantzu Lekue, responsable de la sala. Paniego, amb una extensa trajectòria ha participat en nombroses exposicions internacionals en països com Croàcia, Alemanya, Anglaterra, República Txeca, Corea del Sud, Argentina, Xile. Paral·lelament, ha treballat donant classes d'Art i Tecnologia a la Universitat "i en molts altres oficis", ha explicat. Citant en una entrevista que li van realitzar els mitjans a Buenos Aires

Ibon Zubiaur, exdirector de l'Institut Cervantes versa sobre l'obra de Paniego i explica que "en una societat cada vegada més complexa, la producció massiva i accessibilitat d'eines i procediments reservats abans només a especialistes genera una inflació de manuals d'instruccions" .I subratlla sobre l'obra de Paniego que "el gènere comporta una estandardització dels missatges i una reducció significativa a nivell verbal i icònic. En el seu esquematicidad i concisió, el manual d'instruccions és el correlat a una economia de consum i a la difusió massiva d'aparells i tècniques ".

Zubiaur afirma que "per a un artista sensible a la banalització del llenguatge, el manual d'instruccions és més que un subgènere: és un repte. La concisió no és necessàriament reductiva, ni ho accessible ha de ser sempre trivial. El que persegueix Mario Paniego no és tant la paròdia com la inversió: jugar amb els recursos del manual per apuntar vies alternatives a les homogeneïtzants. En comptes de la univocitat, les lectures obertes; en comptes de la simplificació, la inspiració. "

Afirma així que al "reciclar imatges existents o emular els seus traços sinòptics, però sumant-textos sorprenents, genera un efecte de décalage i obliga a interpretar individualment les instruccions. Altres detalls introdueixen esquerdes en el llenguatge esquemàtic: la numeració de la tasca en xifres arbitràries, o la seva presentació en nota sense un text previ. Amb elements semàntics mínims desplega un horitzó personal i fins i tot íntim, una invitació a la tasca més pròpia de l'art: perfilar noves possibilitats d'experiència ". La col·lecció de Mario Paniego es compon de 13 dibuixos i estarà oberta fins al 14 de maig.

L'autor ha explicat "m'interessa fer coses que tinguin i aportin sentit" definint la seva manera d'actuar en l'art. S'hi podran adquirir les serigrafies que pertanyen a un tiratge de 10 originals i uns desplegables mida A3. Aquests recullen tots els dibuixos de la mostra en una cara i en l'altra la imatge de portada del manual en grandària pòster. Estan en euskara i castellà i són un tiratge numerada i signada per l'autor.

A la imatge, l'artista Mario Paniego al costat de la seva obra.

Et poden
Interessar
...

817x68