M-CCX-TESLA-Banner-817x68px-CAT
La Mugacaula i el Museu de l’Empordà commemoren el posposat Dia de l’art amb una acció d’Oscar Abril Ascaso

Notícies

La Mugacaula i el Museu de l’Empordà commemoren el posposat Dia de l’art amb una acció d’Oscar Abril Ascaso

bonart la jonquera - 31/08/20
Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AWBaner_JMdMoral_Bonart_360x356_v2
Joaquin Abril Castell apareix un dia pel Montseny per a acomiadar-se de la seva família. Tot veient la precària situació de la seva dona i els seus dos fills els dóna la seva manta de l'exèrcit i empren via cap a l'exili. Travessa la frontera i la seva pista es perd, tot i que es diu que s'incorpora a la resistència francesa contra els nazis. Mor al camp de concentració  austríac de Gusen el 17 de març de 1942. Des d'allà, escriu una darrera carta d'amor a Raquel Raulera.

Joaquín Abril Castell a été ici (?) és el títol de la performance amb què Oscar Abril Ascaso interpel·la la figura del seu avi, anarquista, lluitador antifeixista i deportat. La performance esdevé el capítol conclusiu d'una jornada que haurà portat, prèviament, a l'artista i als seus acompanyants a fer caminant la ruta dels exiliats de la guerra civil espanyola des de Figueres fins a El Pertús, tot passant per La Jonquera. Un itinerari que, al mateix temps, haurà traçat una línia entre el Museu de l'Empordà i el MUME, repetint la mateixa ruta que ha fet l'exposició Art i Exili: Artistes de l'exili català del 1939. Entre els artistes d'aquesta mostra, hi trobem l'obra de Josep Bartolí, supervivent de l'extermini nazi i que retratà el seu horror a els seus dibuixos. Bartolí s'exiliarà a Mèxic i, des d'allà, escrigué les seves cartes d'amor a Frida Kahlo.

L’acció comença a les 9 del matí del 5 de setembre de 2020 al Museu de l’Empordà i s’anirà a peu fins al Pertús. Joaquín Abril Castell a été ici (?) tindrà lloc a les 6 de la tarda al MUME. L’acció es retransmetrà en directe via streaming, sense públic.

Et poden
Interessar
...