22 Gener 2019
Notícies Sant Antoni de Vilamajor

LeA atelier guanya el Concurs de la Plaça de la Vila

bonart

LeA atelier guanya el Concurs de la Plaça de la Vila de Sant Antoni de Vilamajor. La proposta “Àgora” realitzada per les arquitectes i paisatgistes Elena Climent i Silvia Pujalte, de l’estudi LeA atelier ha obtingut el Primer Premi del Concurs de la “Plaça de la Vila” de Sant Antoni de Vilamajor, província de Barcelona.

L’ajuntament del municipi va convocar un concurs per a la reordenació de la plaça, un espai circular de confluència de camins i carreteres provinents de les poblacions veïnes i que ha anat perdent rellevància pels vianants i es presenta com un buit infrautilitzat.

Totes les accions de la proposta guanyadora del concurs van encaminades a revitalitzar aquest espai per als veïns. D’aquesta manera el projecte planteja en un primer moment enderrocar els murs de maó que tanquen la plaça per a possibilitar fluxos naturals a peu que ara mateix es veuen interromputs.

El Jurat va valorar positivament la resolució del desnivell topogràfic de gairebé dos metres de diferència entre la zona nord i el centre de la plaça. Les arquitectes i paisatgistes treballen una topografia amable “El projecte busca una connexió més fluida des de diferents punts. Facilitem l’accés per la zona més alta amb una escala-rampa de formes orgàniques a mode de graderia que convida a seure i descansar” afirma Elena Climent.

La plaça treballa també amb la component temporal que aporta riquesa i variabilitat a través de la selecció d’espècies. Es projecten uns arbres caducifolis de creixement ràpid i una pèrgola metàl·lica de traçat sinuós que acompanyen al vianant en els seus possibles recorreguts, proporcionant un lloc de refugi. L’entramat de vímet de la pèrgola funciona com a filtre de llum que proporciona ombra des del primer moment. A mitjà i llarg termini quedarà envaït per unes plantes enfiladisses que a la primavera i a l’hivern tenen una floració blava i lila espectaculars. L’estructura metàl·lica permet també usos flexibles ja siguin expositius, de celebracions, festes, lúdics, etc.

Des d’una perspectiva mediambiental i econòmica, i sense oblidar la vessant històrica, es busca utilitzar materials tradicionals i pròxims, fàcilment disponibles, interpretats des d’una mirada contemporània. “Entenem el maó com un material identitari del lloc, del poble i de tot un context mediterrani que ens parla de la fabricació amb materials locals. Així els elements nous de la proposta també són de maó com ara els bancs, els graons o les traces del paviment” explica Silvia Pujalte.

A més, el projecte planteja el re-ús amb residu 0, la ceràmica de l’enderrocament es reaprofita tant com a material de reblert com per a conformar el nou paviment.

A la imatge, projecte de LeA atelier per a la Plaça de la Vila.

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció edició en paper

50 € i l'edició digital gratuïta
4 números a l'any

SUBSCRIU-TE

Subscripció edició digital

Rep la revista digital des de 25 €
4 números a l'any

SUBSCRIU-TE
agenda
d’exposicions
catalunya, catalunya nord,
illes balears, país valencià,
andorra i aragó
bonart revista bonart actualitat bonart gestora bonart agenda
a dalt

c_Riera d'Oix, 12_17003 Girona_ 034 972 21 84 38 / 677 51 82 96

Política de privacitat   Política de cookies