12 febrer 2012
Exposicions Barcelona

“Ferran Adrià i elbulli. Risc, llibertat i creativitat”, al Palau Robert, supera les expectatives de visitants

bonart

L’exposició “Ferran Adrià i elBulli. Risc, llibertat i creativitat” descobreix l’univers creatiu, el talent i tota la capacitat d’innovar que Ferran Adrià, el cuiner més influent de finals del segle XX i principis del XXI, ha aplicat en la gastronomia. La mostra, produïda per la Generalitat, es pot visitar del 2 de febrer de 2012 al 3 de febrer de 2013, a la Sala 3 del Palau Robert de Barcelona en els primers dies d’obertura ha superat totes les expectatives d’èxit de visitants i crítica. Quasi 5000 persones ja han vist la mostra i més de 200 grups d’escolars tenen previst fer-ho durant els mesos d’obertura.

Ferran Adrià ha esdevingut, amb el pas dels anys, una icona de la gastronomia mundial. La tasca feta des d’elBulli, considerat el millor restaurant del món durant cinc anys consecutius, ha merescut el reconeixement mundial i ha marcat el camí de la cuina del futur. Els noms de Ferran Adrià, Juli Soler, Albert Adrià i de tot l’equip creatiu d’elBulli s’associen amb valors com ara la reflexió, el talent, la innovació, el lideratge, el treball en equip, l’obra ben feta, la internacionalització i la solidaritat. Una feina que va més enllà de l’àmbit estrictament gastronòmic i n’abasta altres com l’art i la tecnologia.

La mostra arriba després que elBulli tanqués les portes al juliol per reinventar-se en elBullifoundation, centre d’experimentació i d’innovació gastronòmica que difondrà les seves creacions per Internet a partir del 2014.

L’exposició la produeix la Generalitat, amb el patrocini d’Estrella Damm, “la Caixa” i Telefónica,  i amb  la col·laboració de Casa Tarradellas. El Palau Robert, amb aquesta fórmula, suma esforços entre els sectors públics i privats per tirar endavant projectes expositius ambiciosos com aquest,  de gran ressò internacional.

Ponts entre la cuina i altres àmbits. Ferran Adrià i el seu equip han establert un diàleg viu amb altres disciplines. Aquesta voluntat creativa i innovadora ha fet que impartís cursos a Harvard i que hagi rebut distincions acadèmiques com el doctorat honoris causa per la Universitat de Barcelona (2007), la d’Aberdeen (2008) o la Politècnica de València (2010). La seva passió per la creativitat el va dur a tenir un feed-back molt especial amb el pintor britànic Richard Hamilton, pioner de l’art pop i el client més antic d’elBulli, i a ser el 2007 el convidat en la Mostra d’Art Contemporani Documenta 12, a Kassel, que li va atorgar la categoria de creador. També cal destacar la seva aportació a la creació de la Fundació Alícia per fomentar el diàleg entre educació i salut, el fet que centres importants d’estudis empresarials com ara ESADE, Harvard o Berkeley actuïn com a veritables observatoris de la cuina i de Ferran Adrià i elBulli, o que el músic Bruno Mantovani dediqués una composició per a orquestra a la seva cuina.

La mostra es presenta a Nova York el 2013. L’exposició es presentarà a Nova York durant el 2013 i posteriorment anirà a Londres, coincidint amb un moment en què la gastronomia catalana s’ha situat en la primera línia mundial. També esdevindrà la llavor, la base del futur Museu-Centre dedicat a Ferran Adrià i elBulli a Roses. Aquestes iniciatives i d’altres que puguin sorgir posteriorment pretenen projectar la imatge de Catalunya al món com a país modern i innovador, situar-la com a líder i referent mundial en l’àmbit de la restauració a partir de la ingent tasca d’investigació que es porta a terme des del restaurant elBulli i que tindrà continuïtat amb elBullifoundation. L’exposició també es planteja que Catalunya demani de forma oficial a la UNESCO que declari la gastronomia catalana Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, talment com va passar amb els castellers.

L’esperit del restaurant elBulli –creativitat, talent, imaginació, innovació, lideratge, treball en equip, risc, internacionalització– continua viu arreu gràcies als nombrosos stagers que han passat per l’establiment i que han esdevingut cuiners de prestigi mundial. Alumnes avantatjats que s’han convertit en els millors xefs del món: René Redzepi (Noma), Joan Roca (El Celler de Can Roca), Andoni Luis Aduriz (Mugaritz),  Gran Achatz (Alinea), Massimo Bottura (Osteria Francescana) i José Andrés (Think Food Group).

En paral·lel a l’exposició, el Palau Robert organitzarà un programa d’activitats educatives adreçades a alumnes de primària, secundària, batxillerat, escoles d’hostaleria i universitats; visites guiades per a escolars i per al públic; un cicle d’audiovisuals, la presentació de productes agrícoles amb denominació d’origen (PRODECA) i el Mòdul del màster “Pensar l’art d’avui”, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

més informació: palau robert

Disfrut-art a El Bulli és una experiència audiovisual única on per primera vegada s’enregistra un comensal menjant i gaudint amb el menú degustació que se serveix a El Bulli. El comensal és Bob Noto, un dels clients habituals del restaurant de Ferran Adrià. El videoclip s’ha difós a cadenes televisives de tot el món, entre les quals destaca el canal Arte. Ideació, rodatge i postproducció Vicenç Asensio

Etiquetes: · · · · · · · · ·

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscripció edició en paper

50 € i l'edició digital gratuïta
4 números a l'any

SUBSCRIU-TE

Subscripció edició digital

Rep la revista digital des de 25 €
4 números a l'any

SUBSCRIU-TE
agenda
d’exposicions
catalunya, catalunya nord,
illes balears, país valencià,
andorra i aragó
bonart revista bonart actualitat bonart gestora bonart agenda
a dalt
Política de privacitat   Política de cookies