2024 Inserció Bonart Segell IMPULSA CULTURA

albisteak

Nou Centre Martorell d'exposicions

S'emmarca en la Ciutadella del Coneixement i acollirà mostres relacionades amb la biodiversitat i el medi ambient

Nou Centre Martorell d\'exposicions
bonart barcelona - 07/02/24

El nou Centre Martorell d’Exposicions, el museu públic més antic de Barcelona, ha obert portes amb la voluntat d'erigir-se en una peça clau per a combatre "el negacionisme del canvi climàtic". L'equipament acull mostres científiques sobre temes amb un fort impacte social i relacionades amb la biodiversitat i la crisi climàtica i crearà sinergies amb altres actors propers com el Zoo de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra o l'Institute of Science and Technology. Ho han explicat l'alcalde Jaume Collboni, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. És el segon edifici que s'obre al públic en el marc del projecte Ciutadella del Coneixement, després de l'Hivernacle que va començar a funcionar a finals de 2023.

Després de dos anys d’obres i un procés de rehabilitació integral, el Museu Martorell, que ara s’anomena Centre Martorell d’Exposicions, ha reobert les seves portes. L’edifici neoclàssic que allotja aquest espai es va inaugurar l’any 1882 per acollir les col·leccions de ciències naturals i arqueològiques que havia donat en herència a la ciutat el naturalista Francesc Martorell i Peña. Va ser el primer museu públic de la capital catalana i de tota Catalunya. L’any 1924 va passar a ser el Museu de Geologia i el 2010 va tancar.  

Tres anys d’obres i 6,2 milions d’euros d’inversió

El procés de remodelació de l’edifici que està catalogat com a bé d’interès local va arrencar l’any 2021. Disposa d’un pressupost de 6,2 milions d’euros i s’ha dut a terme amb molta cura per preservar al màxim la configuració original i la volumetria. S’ha fet en tres fases i ara només resta pendent la darrera, que fa referència a la façana exterior. S’està s’està ultimant la redacció d’aquest projecte que permetrà reparar-la i recuperar-la. La previsió és que aquests treballs arrenquin el mes de setembre.

Fruit de les reformes que s’hi ha fet fins ara, l’edifici ha sumat un nou accés al passeig de Picasso, amb tres grans obertures que atorguen transparència al centre i connecten el parc amb el barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.

Una altra peça de la Ciutadella del Coneixement

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat que el Museu Martorell, juntament amb l’Hivernacle, són les primeres peces visibles del que s’ha anomenat la Ciutadella del Coneixement. Es tracta d’un projecte científic i urbanístic que vol convertir el parc en un node de coneixement, divulgació recerca i innovació punter a Europa.

“Estem assistint a un renaixement cultural, econòmic i científic de Barcelona”, ha afirmat el batlle que ha dit que aquest desenvolupament va aturar-se arran de la crisi econòmica i financera però ha dit que ara que la situació s’ha estabilitzat s’ha pogut reprendre aquest progrés. “Ho veiem amb aquest paradigma que representa la recuperació del museu més antic de Catalunya i Barcelona tancat l'any 2010”, ha apuntat el socialista que ha afirmat que és un exemple de com la ciutat treballa per conservar els eu patrimoni físic i també el que no és material: el coneixement.

Collboni ha reivindicat la centralitat de la Ciutadella del Coneixement i ha dit que aspira a convertir-se en un pol similar a Hyde Park a Londres o a Central Park a Nova York. En el marc de la Ciutadella del Coneixement també es rehabilitaran el Castell dels Tres Dragons i de l’Umbracle (totes dues per a finals del 2026); els tres edificis de recerca de l’antic Mercat del Peix (amb les obres ja en marxa) i el Centre de Biociències del CSIC (finalització prevista el 2027).

Combatre el negacionisme del canvi climàtic

Collboni ha avisat que en el complex moment de sequera actual on cal adoptar mesures excepcionals i fer una crida a la responsabilitat també és important combatre el “negacionisme del canvi climàtic”. Ha afirmat que aquest museu serà una eina clau en aquesta lluita que reafirmarà la certesa que l'acció de l'home altera el clima. “Això és combat amb coneixement i omplint el museu de nens i nenes i explicant-los que és la ciència“, ha idicat.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha explicat que el nou centre expositiu acollirà mostres científiques relacionades amb la crisi climàtica i la biodiversitat. “Per a nosaltres és un deure donar resposta a les preocupacions dels nostres temps”, ha comentat Garriga que ha assenyalat que el centre neix amb l’horitzó de fer “cultura transformadora i adaptada als nous temps, en definitiva cultura i natura”.

Una de les dues mostres que ja es poden veure al nou museu és Wow. Animals de museu: ciència, tècnica i art, que recorda la feina dels taxidermistes amb sis escenes d’animals naturalitzats. Hi ha un grup de quinze cabres salvatges saltant en estampida, dues zebres en lluita i una lleona caçant nyus entre d’altres.

L’altra exposició és Natura o Cultura? Una visió des del museu de ciències naturals, un recorregut per la història dels museus de ciències naturals que recupera l’esquelet de l’Avi, el mític elefant del zoo de Barcelona de principis del segle XX i que s’havia exposat a l'antic Museu de Zoologia.

Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90Ver_llover_Bonart_180x180 px

Interesatuko
zaizu
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88