BONART_BANNER_1280x150

Erakusketak

L’art tèxtil de Josep Grau-Garriga

Vistas de la exposición Josep Grau-Garriga. Diálogo de luz, 2022. Foto: Eduard Pedrocchi
L’art tèxtil de Josep Grau-Garriga

L'art tèxtil de Josep Grau-Garriga està associat al ressorgiment del tapís contemporani i a la seva reivindicació com a territori plàstic autònom.

L'art tèxtil de Josep Grau-Garriga (Sant Cugat del Vallès, 1929 - Angers, França, 2011) està associat al ressorgiment del tapís contemporani i a la seva reivindicació com a territori plàstic autònom. Va ser a finals dels anys cinquanta que a París –al taller de Jean Lurçat– va descobrir les seves revolucionàries possibilitats d’expressió, que va materialitzar en la planificació i direcció de l’Escola Catalana del Tapís, un centre innovador nascut a partir del substrat tèxtil de l’antiga fàbrica de tapissos Aymat, de Sant Cugat del Vallès. Connectat sensiblement amb els seus orígens, és a la seva població nadiua on es vincula amb la natura i descobreix els materials més humils i les matèries en brut per recollir la presència de la terra, tot unint art i vida a través de la matèria.

Un artista tèxtil amb mirada independent.

Autèntic pioner en la renovació d’aquesta disciplina, la integració de tècniques, matèries i llenguatges –interconnectats a partir d’un mateix concepte estètic–, així com la seva activitat multidisciplinària fan de Josep Grau-Garriga un artista independent i agosarat, de profundes intencionalitats, que podem qualificar de creador global. Tapís, pintura, dibuix, escultura i environament varen conformar els seus escenaris creatius, fixant la seva observació en les arrels, la memòria, la natura, el context social i la mirada autobiogràfica.

En la pràctica de la seva obra environamental i en l’ocupació tridimensional de l’espai amb muntatges i instal·lacions, incorpora la lliçó de l’art conceptual i efímer. Aquests environaments es basaven en composicions i estructures tèxtils que ocupaven l’espai i interpel·laven l’espectador, que esdevenia partícip de l’obra pel fet d’habitar-la.

Exposició Josep Grau-Garriga. Diàleg de llum

La instal·lació variable Diàleg de llum (1986-1988) que presenta el MACBA se centra en la disseminació de l’art del teixit. S’han recuperat tres grans tapissos que configuren una única obra i que Grau-Garriga va elaborar entre el 1985 i el 1988 durant l’etapa que investigava les transparències i les ombres projectades. La va adaptar a diverses arquitectures, entre elles la que va fer per primera vegada de forma conjunta al Palau Robert el 1988. A més, inclou una sèrie de fotografies del procés de creació, documents i dibuixos de diferents environaments realitzats per l’artista. Es tracta d’un projecte de Núria Montclús i Esther Grau, en col·laboració amb Àlex Castro i Alba Clavell.

Diàleg de llum és la primera d’una sèrie de propostes de recerca i exhibició impulsades pel museu, que vol rescatar pràctiques i agents rellevants dins de l’escena local i internacional i que no sempre han estat prou reconeguts i, en alguns casos, han quedat fora del relat contemporani. Igualment, vol reivindicar tècniques relegades per la historiografia tradicional tractades com a art menor. 

Eude, genericM_Online_BONART_180X180-25

Interesatuko
zaizu
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88