40_MNACTEC_Banner-1280x150

Erakusketak

Les exposicions inmersives protagonistes de la Fundació Gala-Dalí per l'any 2023

Les exposicions inmersives protagonistes de la Fundació Gala-Dalí per l\'any 2023
bonart figueres - 17/11/22

En la trobada presencial que va tenir lloc el 15 de novembre a les 16:30 hores a la Sala del Patronat de la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres, el president de la Fundació, Jordi Mercader va assegurar que un dels objectius prioritaris pel 2023 serà el de promocionar les exposicions immersives. Segons Mercader, una de les principals causes d’aquesta decisió és la de l’alt increment del transport de les obres.

Per altra part, el president també va assenyalar que a l’igual que el transport, el preu de l’assegurança dels quadres s’ha incrementat per tres.

Cal destacar que la importància d’aquest tipus de mostres per la Fundació Gala-Salvador Dalí és molt rellevant, ja que aquesta ja fa anys que va iniciar-se amb aquest tipus d’exposicions com és l’exemple de la mostra titulada Les Carrières de Lumières a una de les antigues pedreres de la Provença. Un altre dels temes destacats on es posarà el focus serà el de qualitat per sobre del tema econòmic. Segons Mercader, la Fundació té la intenció de posar en marxa un total de quatre projectes immersius que s’aniran itinerant per diferents sales.

A més d’aquestes línies d’acció, Mercader va informar de dos projectes expositius molt importants per l’any 2023 que són: la mostra titulada Mind of Genius/Salvador Dalí, que tindrà lloc en l’International Fashion Center de GuiYang (Xina) i la mostra, en el Teatre-Museu Dalí de Figueres, del Crist, que és un oli que pertany al Museu Kelvingrove de Glasgow.

Finalment, el president va posar de manifest el tema de la reforma interna que la institució ha dut a terme en els darrers dos anys i el procés d’expansió i d’internacionalització en el què s’ha compromès. Cal recordar que durant aquest any la Fundació ha potenciat la seva secció internacional amb una exposició retrospectiva a Seül i col·laborat amb experiències immersives sobre Salvador Dalí a París, Florència, Gent, Brussel·les, Auckland, Londres i Buenos Aires. També ha participat en una altra immersiva a Madrid, titulada Desafío Dalí i produïda per Artdidaktik. A la Xina, concretament a la l’estació de metro de Xangai, s’hi exhibeixen reproduccions d’algunes de les principals obres de Dalí, gràcies a la iniciativa de l’Institut Cervantes amb la col·laboració de l’Ambaixada d’Espanya a la Xina.

També la Fundació ha col·laborat amb el Museu Meadows de Dallas amb la mostra Dali/Vermeer: a Dialogue, i ho farà properament amb l’Art Institute de Chicago, mitjançant un préstec important de les obres Retrat de Gala amb dues costelles en equilibri sobre la seva espatlla i La imatge desapareix, projecte per al qual aporta continguts científics en l’àmbit de la conservació i restauració.

Recuperació del 75% de visitants

Del gener al setembre del 2022 els tres museus de la Fundació han rebut un total de 663.860 visitants, xifra que suposa el 141% dels que va tenir el 2021 durant el mateix període. El president ha remarcat el compromís per aconseguir aquest increment del nombre de visitants, entre els quals destaquen els provinents de França (35,6%), Catalunya (9,1%), i la resta d’Espanya (15,5%). El descens més significatiu és dels visitants provinents de Rússia, Estats Units i Itàlia. Segons Mercader, la Fundació preveu un nombre similar de visitants per l’exercici 2023. També cal fer esment del premi que ha rebut la Casa de Portlligat al millor museu del món, reconeixement que ha estat atorgat per la plataforma Tiqets a partir de les opinions dels visitants.

Pel que fa al tema de les noves tecnologies, la Fundació invertirà en tecnologies digitals, en coneixement, i en nous formats i relats a través d’una estratègia basada en productes multimèdia amb objectius artístics i educatius.

D’altra banda, des del 27 d’octubre que es pot visitar l’exposició temporal Transgredint la Venus. Dalí és clàssic, és surrealista i és Pop Art!, que el Teatre-Museu Dalí ha inaugurat a la Sala de les Lògies junt amb la col·laboració amb l’art Institute de Chicago.

En aquesta mostra es pot contemplar la Venus de Milo amb calaixos junt amb la creació hologràfica projectada sobre pantalla Oled transparent. Aquestes dues experiències suposen noves maneres de presentar el llegat dalinià per tal d’atreure l’atenció dels més joves.

A part de les dues escultures (la física i la digital) s’exhibeixen un oli, 3 dibuixos, 1 peça material preparatori, 15 fotografies, 3 fullets, 2 revistes, 2 llibres i un fragment del film titulat “Autoportrait mou”. Aquesta exposició es podrà visitar fins la tardor del 2023.

40_MNACTEC_Banner-180x180Baner-generic-180x180_

Interesatuko
zaizu
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88