BannerFCC_Bonart
L\'obra més destacada de Riera i Aragó, a la Fundació Fran Daurel-Perramón

Exposicions

L'obra més destacada de Riera i Aragó, a la Fundació Fran Daurel-Perramón

bonart ventalló - 26/07/18
GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180BONART_180x180
La Fundació Fran Daurel – Perramón de Ventalló, Girona, presenta l’exposició Submarins 1985 – 2018 de l’artista català Josep Maria Riera i Aragó (Barcelona, 1954) fins el 2 de setembre. La mostra, centrada en la temàtica dels submarins, repassa la trajectòria de l’escultor i pintor, des de l’any 1985 fins a l’actualitat, a través de les obres més destacades de la seva pròpia col·lecció particular.

Els submarins, així com els avions, els fars o els dirigibles, són elements constants en l’obra de l’escultor barceloní, que conformen un estil personal, ingenu i inconfusible. Aquest artefacte per navegar esdevé per a Riera i Aragó “introspecció i meditació, el món interior de l’artista”, explica Mercè Ros, directora de la Galeria Marlborough Barcelona i comissària de l’exposició. Però, a banda de ser un refugi interior, “la nau també és l’expressió de l’estima de l’artista envers el mar”, afegeix Ros.

La mostra, que es podrà visitar fins al proper 2 de setembre, consta de quatre pintures i dotze escultures cedides pel propi artista. Entre elles, s’inclouen tres obres de la sèrie Submarins tous (1988), així com la peça 4 Submarins (2007), composada per centenars de petits submarins. També es presenten dues obres de gran format: el Mandala (1991) i l’emblemàtica escultura Submarins de les Balears (1997), on Riera i Aragó fa un retrat subjectiu de set de les illes Balears. Els materials d’aquestes escultures són tan diversos com el bronze, el ferro, la fusta, l’alumini o la pedra.

La Fundació Fran Daurel – Perramón de Ventalló acull l’exposició temporal Submarins 1985 – 2018 a l’Espai 3, un singular indret que actualment alberga el llegat del pintor català Albert Ràfols-Casamada.

Al llarg de la seva carrera, l’artista barceloní Josep Maria Riera i Aragó s’ha dedicat tant a l’escultura com a la pintura i a l’obra gràfica. Estudiant de la Facultat de Belles Arts de Barcelona, des de 1983 comença a desenvolupar el seu discurs plàstic a l’entorn del maquinisme, amb un llenguatge marcat pels artefactes susceptibles de volar o navegar – zèppelins, avions, vaixells, submarins. Riera i Aragó ha realitzat exposicions individuals i col·lectives, tant a nivell nacional com internacional, i està present en col·leccions permanents de diversos museus. A més, és autor de grans escultures per a espais públics, com ara el Gran avió d’hèlix roja, a Sant Cugat del Vallès.

Inaugurada al 2011, la Fundació Fran Daurel – Perramón, ubicada a la població de Ventalló, Girona, acull l’obra d'artistes com Sergi Aguilar, Alfonso Alzamora, Jorge Castillo, Modest Cuixart, José Ma Guerrero Medina, Josep Guinovart, Xavier Medina Campeny, Enric Pladevall, Miguel Rasadora, Josep M. Rigués i Aragó, Gino Rubert i Josep M. Subirachs, entre d’altres.

A la imatge, Riera i Aragó, "Submarí", 1992.

Et poden
Interessar
...