BannerFCC_Bonart
Pilarín Bayés presenta el llibre \

Notícies

Pilarín Bayés presenta el llibre "Culleres que Cuiden", de la Fundació Joan Petit-Nens amb Càncer

bonart blanes - 06/04/19
BONART-180x180-SADEImpremta Pages - banner-180x178
La Sala de Plens de l'Ajuntament de Blanes ha acollit la presentació de 'Culleres que Cuiden', un compendi format per dos llibres, editat per la Fundació Joan Petit-Nens amb Càncer. L'import de la seva venda es destinarà a projectes d'investigació de centres oncològics infantils com ara l'Hospital Sant Joan de Déu, la Vall d'Hebron o Can Ruti, entre d'altres.

L'acte de presentació l'han encapçalat l'alcalde, Mario Ros, i el president de la Fundació Joan Petit-Nens amb Càncer, Joan Torner. Els han acompanyat regidors i regidores de l'Ajuntament de Blanes, l'autora de les il·lustracions, Pilarín Bayés, així com d'alguns dels cuiners i pastissers que han col·laborat en el treball: les 'Cuineres de Sils', representades per Xicu Anoro a la taula, la cuinera Glòria Muñoz i el pastisser blanenc Jordi Gironès.

'Culleres que Cuiden' una guia pràctica, didàctica i lúdica

Ara que s'acosta la Diada de Sant Jordi i les ofertes es multipliquen, aquestes 'Culleres que Cuiden' val a dir que inclouen en un mateix estoig dues vessants d'una mateixa finalitat gastronòmica. El primer volum, escrit per la Doctora especialitzada en Oncologia Antonieta Barahona, és una guia de consells d'alimentació recomanables i més adequats des del punt de vista nutricional per poder pal·liar al màxim els efectes secundaris que poden sorgir durant el procés de la malaltia derivats del tractament oncològic.

Vòmits, nàusees, malestar, inapetència, problemes de masticació i deglució, pèrdua de pes... Aquesta problemàtica no és exclusiva dels malalts de càncer. També és present en alguns pacients afectats per malalties cròniques que poden afectar la masticació, la deglució i la digestió d'aliments. La doctora i el seu equip de col·laboradors presenten les seves recomanacions nutricionals a través d'un joc com la Xarranca.

El segon volum és encara més lúdic, i inclou receptes que han cedit famosos i reconeguts cuiners i pastissers d'arreu de Catalunya, com Nandu Jubany, Carme Ruscalleda, les Cuineres de Sils, Glòria Muñoz, Oriol Sala, Sergi Vallès, Fina Puigdevall o Jordi Gironès, entre d'altres. Són receptes 'regalades' que inclouen la preparació de diversos plats que ajuden a passar-s'ho bé a la cuina, alhora que es promou una millor alimentació.

Pilarín Bayés centra l'atenció de l'acte de presentació del llibre

El centre d'atenció de l'acte d'avui al migdia ha estat l'autora dels dibuixos del compendi, la il·lustradora i ninotaire Pilarín Bayés, qui té uns forts lligams amb Blanes a través de l'entitat blanenca, així com perquè fa dos anys va ser la pregonera de la seva Festa Major. Pilarín Bayés ja fa molts anys que col·labora activament amb la Fundació Joan Petit-Nens amb Càncer, i de fet ha assistit en nombroses ocasions a la vetllada de conta-contes dramatitzada que es fa cada 24 de juny, els 'Contes de Sant Joan'.

La il·lustradora vigatana ha recordat l'emoció i l'honor que va significar per a ella haver estat escollida per fer el pregó de la Festa Major de 2017, i també ha desitjat que el llibre pugui fer molt de servei a tots els nens i nenes, així com als seus cuidadors i cuidadores. Com sol fer sovint, durant l'acte ha estat fent una il·lustració que ha sortejat entre el públic. D'altra banda, Joan Torner ha obsequiat amb un exemplar del llibre a l'alcalde, Mario Ros; la cuinera Glòria Muñoz; i al Rotary Club Blanes-Costa Brava Sud, representat pel seu president Josep Taberner.

L'afortunat guanyador ha estat en Màrius, qui ha recollit el seu obsequi entre els aplaudiments dels nombrosos assistents que omplien la sala. Finalment, un cop ha conclòs l'acte, Pilarín Bayés ha estat atenent les nombroses peticions que ha tingut per signar exemplars de 'Culleres que Cuiden'. Per fer l'espera més dolça, Caves Llopart –col·laborador habitual de la Fundació- ha ofert una mostra tant del seu most –sense alcohol- com del seu cava, que ha estat degustat pels assistents.

Un projecte que va sorgir fa molt de temps

El president de la Fundació Joan Petit-Nens amb Càncer ha recordat que el llibre de receptes i consells nutricionals el va començar a gestar fa molts anys, quan era a l'hospital amb son fill i va viure de primera mà la inapetència que patia en Joan Petit a conseqüència del tractament. D'aquests records va néixer la idea de fer el compendi que inclou receptes per ajudar tant als malalts com als acompanyants per continuar alimentant-se.

El llibre ha explicat que aporta la seva cullerada lúdica i alhora formativa. Com que es van començar a recollir receptes fa molts anys, alguns dels professionals que han participat –cuiners i pastissers- ja no són entre nosaltres, però han deixat el seu regal pòstum que servirà per seguir salvant vides. En aquest darrer sentit, des de la fundació s'espera que els llibres siguin un regal pel paladar i pels sentits.

Joan Torner rebla la seva aportació al llibre amb una dedicatòria molt emotiva: "A totes les persones que amb petites cullerades cuiden dels petits i grans que s'han d'alimentar, dedicat a tots aquells que, tot i no estar en condicions, fan un gran esforç per menjar. També està dedicat a tota la nostra família a qui no dediquem tot el temps que voldríem per poder-lo esmerçar en projectes com aquest. Com deia en Joan Petit, 'Stick Content'!".

Et poden
Interessar
...