FCC-Segell-banner4
Fundació Bancaixa dedica una gran antològica a Jorge Ballester

Exposicions

Fundació Bancaixa dedica una gran antològica a Jorge Ballester

bonart valència - 14/04/19
Banner-Flama-180x180px_v1-espBanner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AW
Fundació Bancaixa presenta l'exposició Jorge Ballester Entre l'Equip Realitat i el silencifins a l'1 de setembre a la seu de la Fundació Bancaixa a València, plaça Tetuan 23.

L'exposició, la primera mostra antològica de la trajectòria de Jorge Ballester (València, 1944-2014), que ofereix una revisió de la seva producció artística des de la seva primera presentació pública com a cofundador de l'Equip Realitat a mitjans de la dècada de els 60 fins a les últimes creacions en l'etapa del seu treball en solitari.

L'exposició, que compta amb la col·laboració de Bankia, reuneix una selecció de 93 obres de l'Equip Realitat i Jordi Ballester datades entre 1965 i 2013 que procedeixen tant de la col·lecció de la Fundació Bancaixa com dels hereus de Jorge Ballester, al costat de préstecs de altres col·leccions institucionals i privades com les de l'IVAM, Col·lecció Mariano Yera, Fundació Aeroports Espanyols i Navegació Aèria, Galeria Punt, Col·lecció José Ignacio Zaragozá, Col·lecció Ana Rosa Ballester, Col·lecció Amparo Agrait Zaragozá, Col·lecció Enrique Carrazoni, Universitat Politècnica de València, Col·lecció Amalia Álvarez, Col·lecció Miquel àngel Lluch i Col·lecció José María Pérez Verdoy, entre d'altres.

L'exposició s'estructura en nou blocs (Equip Realitat, Hazañas bélicas, Anys de plom, A voltes amb el cubisme, Ells-jo, Jodasel, pugilats al marge, Hypnerotomaquia concupiscent i En companyia de la solitud) que recorren etapes i temàtiques essencials de la trajectòria de Ballester i que, al seu torn, revisen cronològicament la seva feina, donant a conèixer part de la seva obra que romania inèdita fins ara. La mostra aprofundeix també en les circumstàncies que van envoltar i van motivar la producció de les seves obres, deixant constància del sentit crític i compromès que va impregnar sempre al seu treball artístic.

La mostra arrenca amb la producció de mitjans dels anys 60 com a cofundador, al costat de Joan Cardells, de l'Equip Realitat, grup que va mantenir una actitud d'avantguarda de l'art valencià i que ha articulat la història de l'art des de mitjans del segle XX fins ara. La selecció de peces d'aquesta etapa deixa veure la intensitat conceptual, el rigor ideològic i l'honestedat estètica que Ballester va edificar primer al costat de Cardells i, més tard, al costat d'Enrique Carrazoni, amb treballs marcats pel compromís amb la situació social, política, econòmica i cultural de l'Espanya predemocràtica. Temes com el consumisme, l'opressió política, els falsos convencionalismes dels mass-media, la funció de l'art o el paper de la dona en la societat protagonitzen les obres, tot això representat amb una important càrrega satírica i de denúncia i amb una visió contrària a les lleis del mercat de l'art.

Després de l'etapa de l'Equip Realitat, la mostra se centra en la producció en solitari de Jorge Ballester i en la seva particular manera de concebre l'activitat artística. Tot i que Ballester va entrar en una etapa de silenci públic, va mantenir viva i molt activa la seva faceta creativa amb resultats que es recullen en aquesta exposició amb obres creades fins a l'any 2013, poc abans de la seva mort al gener de 2014. Aquest període està caracteritzat per peces més personals i íntimes, marcades pel gaudi de la pintura, però carregades de la mateixa intensitat i el mateix compromís amb la realitat social i política del moment.

Amb motiu de l'exposició s'ha editat un catàleg amb la reproducció de les obres instal·lades a l'exposició, que es completen amb els textos crítics dels comissaris. Els seus textos aprofundeixen en el sentit de l'obra de Ballester i indaguen en les arrels del seu treball i en les connexions que aquest treball manté amb l'actualitat.

Dins de les activitats complementàries a l'exposició, es desenvoluparan tallers per a gent gran de residències i centres de dia de València amb l'objectiu de facilitar l'accés de persones amb mobilitat reduïda a l'obra de l'artista. Així mateix, s'oferiran tallers didàctics infantils durant els dissabtes de maig i juny vinculats a la mostra.


A la imatge, vista d'una de les sales de la mostra.

Et poden
Interessar
...

Torrent_Pagès_Banner