FCC-Segell-banner4

Notícies

Més de 15 països celebren Sant Jordi de la mà de l'Institut Ramon Llull

bonart barcelona - 20/04/19
q2w-MKl4Baner_CarlosPazos_Bonart_180x180_v2
Una quinzena de països se sumaran, un any més, a la celebració de la diada de Sant Jordi, que es viurà de formes molt diverses. Per mitjà de la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior, coordinada per l'Institut Ramon Llull, i en col·laboració amb les delegacions del Govern de la Generalitat de Catalunya, s'han programat actes culturals al llarg de tota la setmana a ciutats com Roma, Chicago, Londres, Sant Petersburg, Mont-real, Ciutat de Mèxic, Bucarest, entre d'altres. A més, gairebé totes les universitats que ofereixen docència d'estudis catalans i els casals catalans organitzaran parades amb llibres i roses per la diada. Gran part d'aquestes activitats es pot consultar al portal #BooksandRoses, impulsat per Diplocat, que agrupa tots els actes amb llibres i roses inspirats en la tradició catalana.

A continuació es detallen, per països, algunes de les activitats més destacades que hi ha programades per celebrar la diada de Sant Jordi arreu del món:

ITÀLIA
Roma

La Delegació del Govern de la Generalitat a Itàlia, amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull, impulsa per primera vegada a Roma el Festival de Cultura Catalana que tindrà lloc del 16 al 18 d'abril i on la literatura, el cinema i la música seran les grans protagonistes. El Festival de Cultura Catalana, en aquesta primera edició, començarà el 16 d'abril a les 18ha la Casa dellaLetteratureamb la presentació de La novel·la de Sant Jordi de Màrius Serra. El llibre, un dels més venuts durant el passat Sant Jordi, ha estat traduït recentment per l'editorial italiana MarcosyMarcosi sortirà a la venda el 17 d'abril. El crític literari MatteoLefèvrepresentarà l'acte i dialogarà amb l'escriptor Màrius Serra. Tota la programació de la jornada en aquest enllaç.

Universitat Ca'Foscaride Venècia
23 d'abril. Hi haurà una paradeta informativa amb roses de paper (Vicent AndrésEstellés) i llibres davant de la biblioteca de la Universitat. S'organitzen també càpsules breus (sessions de cultura catalana de 15 minuts) en què els estudiants exposaran els elements, figures, cançons de la cultura catalana.

BÈLGICA
Brussel·les

La delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya davant de la UE està preparant, amb el suport de l'Institut Ramon Llull, la celebració de la diada de Sant Jordi a Brussel·les, que tindrà lloc del 14 al 30 d'abril. També hi col·laboren, com a coorganitzadors, el Centre Balears Europa de Brussel·les i el Casal Català de Brussel·les. L'acte principal serà un recital de poesia en català i en neerlandès, al centre cultural De Marktende Brussel·les, el divendres 26 d'abril de 2019, a les 19h. Hi haurà dues poetes catalanes (Dolors Miquel i Mireia Calafell) i altres poetes com Gust Peetersi AkimA.J. Willems. Amb la col·laboració de l'IRL, el dia 25 d'abril es projecta el documental Milicianes i el 23 d'abril hi ha un concert dels Amics de les Arts, també amb el suport de l'IRL.

ESTATS UNITS
Universitat de Chicago

20 d'abril, de 10:30a 11:30ha la llibreria 57thStreetbooks, celebració de Sant Jordi. Infoen aquest enllaç.

La llibreria 57thStreetBooksacollirà la presentació del llibre StillLifewithChildrende Francesc Parcerisas, traduït al català per CyrusCassellsi publicats per StephenF. Austin StateUniversityPress. La presentació anirà seguida d'una signatura de llibres i un debat. Acte presentat en col·laboració amb la Càtedra Joan Coromines d'Estudis Catalans, el Departament de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat de Chicago i l'Institut Ramon Llull. 23 d'abril de 18-19h. Infoaquí

Del 25 al 27 d'abril la Universitat de Chicago acollirà el 17thInternationalColloquiumoftheNorthAmericanCatalanSociety, Catalan Studies: The aesthetics and politics of conflict.

Universitat de Colorado
Al BoulderCampus se celebra Sant Jordi el dia 23 d'abril. Hi haurà roses gratuïtes, un intercanvide llibres. A la tarda, tindrà lloc la 7a edició dels Jocs Florals. Més info

Universitat de Massachusetts
Sant Jordi dedicat a commemorar l'Any Brossa. Activitats previstes el 23 d'abril:

-"Joan Brossa: Can Visual PoetryBeTranslated?" A talkbyHillary Gardner -PoetandLiteraryTranslator

- 6thAnnualSant Jordi TranslationContestAwardCeremony-Poem "Clau de serres lletrades" byJoan Brossa (1919-1998)

- "Lady Lamp: DramatizedReading ofMarta Aran's La noia de la làmpada inEnglish" - A TranslationbyElena IgartuburuPhDinGenderandDiversityandPhDcandidateinComparativeLiteratureatUMass/ Director: Tatiana Godfrey/ Actors: VishnupadBarve, MaeganClearwood, BiancaDillard, Elena Igartuburu

- "Pa amb tomàquet CookingTutorial." AnintroductionbyVera Balmont. UMassexchangestudentfromBarcelona

- Open LiteraryReading. Bringyourfavoriteliterarytexts inany language!

Universitat de Georgetown
El dia 23 tindrà lloc la celebració de Sant Jordi a la Universitat amb parades de roses, una projecció de documentals en català i una conferència de Vícent-Lledó-Guillem que porta com a títol TheMaking of CatalanLinguisticIdentityinMedieval andEarlyModern Times.

Universitat de Columbia
19 i 23 d'abril. Participació alFestival de poesia de llengües estrangeres POEZIO, amb la lectura de tres poemes escrits per les estudiants de IntermediateCatalanII. 23 d'abril: edició especial del Cafè Català amb intercanvi de llibres i tast de productes catalans.

REGNE UNIT
Londres

Activitats a Camden Marketel 27 d'abril. Amb una Jornada organitzada per: Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya al Regne Unit i Irlanda, amb el suport de Catalans UK, Castellers de Londres, London CatalanChoir, Institut Ramon Llull i l'Agència Catalana de Turisme (oficina del Regne Unit i Irlanda). El casal català de Londres portarà llibres infantils i l'escriptor MatthewTreeper a signar el seu llibre. La llibreria PrimroseHillBookstambé tindrà una vintena de llibres en català a la venda, amb el suport de l'IRL.

Edimburg (Escòcia)

El festival Look, a book! (Lab) Sant Jordi a Edimburg és un esdeveniment literari amb seu a Edimburg, que té com a principal objectiu promoure la lectura i la cultura. El programa combina qualitat i entreteniment, donant més visibilitat a les llibreries locals independents i apropant el Dia de Sant Jordi a Edimburg. En aquesta primera edició d'Edimburg, la jornada de Sant Jordi es desenvoluparà en dos dies: el dimarts 23 d'abril, que hi haurà disponible roses a 5 llibreries locals amb tres esdeveniments. El dissabte 27 d'abril hi haurà una fira de llibres al mercat de Tolbooth, un taller d'il·lustració, DJ's, lectures de poesia i activitat infantil. En col·laboració amb l'oficina del Centre Català d'Escòcia.

Universitat de Cambridge

25 d'abril. Celebració dels Jocs Florals - Construeix el teu meme. Projecció d'Estiu 1993. Info: https://mailchi.mp/15f8ca9c53dc/sant-jordi-2019

FRANÇA
París

La delegació de la Generalitat de Catalunya a França i l'Institut Ramon Llull conviden a París a l'escriptora Imma Monsó per presentar la seva novel·la L'Anniversaire, traduïda per MarieVila Casasamb edició de JacquelineChambon. L'acte tindrà lloc a la delegació (50, rueSaint-Ferdinand, 75017 Paris) el dia 16 d'abril a les 19h. Més infoen aquest enllaç.

El Casal Català organitza dos concerts d'Els amics de les arts els dies 18 i 19 d'abril, en xarxa amb altres casals europeus. Més informació.

Nantes

En el marc de "Les Mardisde l'Angevinière" i coincidint amb Sant Jordi, el Casal Català de Nantes, en col·laboració amb el Centre CulturelBretonYezhoùhaSevenaduri l'Agence CulturelleBretonnede Loire-AtlantiqueACB44, amb la participació del Centre de ressourcesculturellesceltiquesKDSKi el suport de la Generalitat de Catalunya, organitza el 23 d'abril una conferència que porta com a títol " LaCatalogne. Sonhistoire, sa langueetsa culture" a les 20h.

El dia 27 a la llibreria Coiffard, el Casal Català també organitza un acte amb lectures en català i francès, presentacions sobre literatura catalana, lectura de poemes, concert de música catalana i roses com a regals. Infodels dos actes.

FEDERACIÓ RUSSA
Universitat de Sant Petersburg

La celebració de Sant Jordi tindrà lloc els dies 18 i 19 d'abril amb un seminari de poesia amb la participació de Glòria Coll i Sebastià Perelló. L'activitat consistirà a presentar als alumnes de català de la Universitat de Sant Petersburg dues veus interessants i diverses de la poesia catalana contemporània, d'estils, llocs i generacions diferents, amb l'objectiu de fer conèixer nous autors i potenciar-ne la traducció.

CANADÀ
Mont-real

El Cercle CulturelCatalan, la llibreria Gallimardi la Médiathèqueen étudescatalanes de l'Universitéde Montréalpresenten la jornada 'Livreset roses 2019', per commemorar Sant Jordi. Del 19 al 28 d'abril, la llibreria Gallimardposa a disposició títols de literatura catalana. El 23 també tindran roses vermelles. El dissabte 27 d'abril, des de les 15h, celebren la gran festa a la Maisondesécrivains. A la Universitat de Mont-real, el 23 d'abril, la comunitat universitària està convidada a participar a lafesta per celebrar Sant Jordi, on s'intercanviaran llibres i es podrà agafar una rosa de 13:30-17h. De 18h-20htindrà lloc una vesprada festiva.

ALEMANYA
Berlín

El 25 d'abril tindrà lloc una trobada amb el grup Els Amics de les Arts, que parlaran dels seus referents literaris i el procés de creació de les seves cançons. Organitzat per la FreiaUniversitätBerlini la Universitat Humboldt de Berlín.

Leipzig

12 abril. Una quinzena de catalanoparlants, nadius i aprenents, es van reunir a la Universitat de Leipzig per a viure la festa de Sant Jordi. Un vídeo breu de Televisió de Catalunya així com la història de la llegenda de Sant Jordi, llegida col·laborativament en català i alemany, van posar en context la celebració catalana. També va tenir lloc una lectura col·lectiva de poemes de Montserrat Abelló, Miquel Costa i Llobera o Joan Oliver, així com narrativa d'autors catalans (Maria Barbal, Pere Calders, Quim Monzó) i alemanys (Fred Uhlman). També va haver-hi llibres en català, alemany, anglès i espanyol, així com xapes, punts de llibre o pòsters.

MÈXIC
Universitat Autònoma Nacional de Mèxic

28 d'abril. En col·laboració amb l'Orfeó Català de Mèxic, se celebra la Diada de Sant Jordi, amb estudiants, exestudiants i comunitat catalana. També hi haurà un Escape roominspirat en la novel·la La mala dona de Marc Pastor, recital/concert, i jocs i concursos amb premis.

REPÚBLICA TXECA
Universitat Masarykde Brno

El 25 d'abril tindrà lloc la celebració de la Diada de Sant Jordi amb l'espectacle La plaça del diamant per part de la companyia MeaCulpa al teatre Leitnerkade Brno.

FINLÀNDIA
Universitat de Hèlsinki

26 d'abril. Celebració de la diada: intercanvi de llibres, roses cafè i cinema. Projecció de JeanFrançois i el sentit de la vida. Aquest any dissenyat un pegat especial per Sant Jordi. Les associacions d'alumnes cada any dissenyen pegats que s'enganxen a una granota que porten a les festes d'estudiants. Aquest any han dissenyat un pegat especial per Sant Jordi. Les associacions d'alumnes cada any dissenyen pegats que s'enganxen a una granota que porten a les festes d'estudiants (per recollir fons).

ESTAT ESPANYOL
Universitat de Granada

23 d'abril a les 21h. Alumnes i professors del Departament de Filologia Catalana de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Granada celebren Sant Jordi. Amb la col·laboració de la pianista AnaLópez Cenizo, que interpretarà obres d'Isaac Albéniz i Enric Granados: Granada, Cataluña, Mallorca, Valenciana ySardana.

ROMANIA
Bucarest

Arran de la publicació al romanès de l'antologia bilingüe Sfinxuldinnoi. Antologiepoeticăbilingvăde Màrius Torres i IstoriaCatalunyeide Jaume Sobrequési Callicó, en traducció de Jana BalacciuMatei, l'editorial Meronia, en col·laboració amb l'Institut Ramon Llull, ha organitzat, per festejar la Diada de Sant Jordi, les jornades catalanes a Bucarest, el dimecres 17 i el dijous 18 d'abril de 2019.

Dimecres 17, a les 18h, a la Llibreria MihaiEminescude la capital romanesa, presentació del volum IstoriaCatalunyei, amb l'historiador StelianBrezeanui la traductora del volum. És la primera vegada que es publica a Romania una història de Catalunya. Més informació del volum IstoriaCatalunyei: Informació de l'edició i Informació a la llibreria i cartell de la presentació.

Dijous 18, a les 18h, al Palau Cantacuzinode Bucarest, presentació-concert Màrius Torres. L'acte contindrà dues parts. Durant la primera, es presentarà l'antologia de poesia bilingüe de Màrius Torres Sfinxul dinnoi. Antologiepoeticăbilingvăamb la participació dels professors Margarida Prats (Universitat de Barcelona), prologuista de la traducció, Joan Ramon Veny (Càtedra Màrius Torres – Universitat de Lleida), i la traductora del volum. A la segona part, la soprano catalana Eulàlia Ara i la pianista i traductora romanesa LaviniaComanoferiran un repertori de peces catalanes entorn l'obra poètica de Màrius Torres i també peces romaneses del poeta i compositor NicolaeComan.

Així mateix, el mateix dia 18 d'abril, els professors Joan Ramon Veny i Margarida Prats oferiran, respectivament, les conferències "La poesia de Màrius Torres" i "El procés de creació poètica: del 'metge que fa versos' al 'poeta líric'"a la Facultat de Llengües i Literatures Estrangeres de la Universitat de Bucarest, en un acte organitzat conjuntament pel Departament de Lingüística Romànica, Llengües i Literatures Iberoromàniques i Italià i el Centre de Lingüística Comparada i Cognotivismede la Universitat de Bucarest, acte que també compta amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull, entitat que ha subvencionat les dues traduccions del català al romanès.

SÈRBIA
Universitat de Belgrad

El dia de Sant Jordi, i el dia 24 també se celebrarà: lectura dramatitzada de la llegenda de Sant Jordi, gimcana literària, taller/berenar de pa amb tomàquet i un intercanvi de postals literàries.

IRLANDA
University College Cork

Celebració del CorkBookWorldFest del 23 al 27 d'abril. Tindrà lloc el InOtherWords: TranslationWorkshop. Els participants podran traduir poemes de la poeta catalana Sílvia Aymerich-Lemosguiats pel traductor KeithPaynei l'autora. (Divendres 26 d'abril a les 15h, CorkCity Library). I el dissabte 27 d'abril a les 17h, a la CorkCity Librarys'acull l'activitat. MultipleVersions, MultipleVoices: A Multilingualreadingfroma MultilingualProject. La poeta, traductora i activista literària Sílvia AymerichLemospresentarà el projecte MultipleVersions, fundat en col· laboracióamb la professora KathleenMcNerneyper promoure els intercanvis literaris entre poetes de llengües minoritàries arreu Europa. Amb introducció de la doctora YairenJerez Columbié, lectora de Català per l'Institut Ramon Llull de Barcelona al DepartmentofSpanish, PortugueseandLatinAmericanStudiesde University College Cork, Sílvia AymerichLemosllegirà alguns dels seus poemes i textos d'altres poetes i traductors que són part del projecte; també presentarà la seva traducció del gal· lèsal català del llibre Murmurs, de la poeta MennaElfyn.

Universitat de Maynooth

El 25 d'abril se celebrarà la diada amb parades de llibres i roses i un concert de Carles Belda. L'1 de maig l'acadèmic Al·levíFlors (Universitat de Barcelona) oferirà una conferència.

HONGRIA
Universitat de Budapest

28 d'abril. Festa de Sant Jordi al departament de Filologia Hispànica de la Universitat ELTEde Budapest. Inclou: berenar català, lliurament de premis de traducció, concert de música a càrrec dels estudiants, concurs de traducció llampec. Taller poètic amb MisaelAlermPou: taller de recitació de poesia, que inclourà la traducció de poemes seus. També es tractaran obres de Joan Brossa. Recital multilingüe.

Universitat de Szeged

29 d'abril. El programa d'Estudis Catalans del Departament d'Estudis Hispànics de la Universitat de Szeged convoca el II Premi "Explica'm un cataconte" de narrativa breu. Adreçat a qualsevol estudiant o exestudiant de català, que no tingui com a llengua materna el català.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura