BannerFCC_Bonart
\

Exposicions

"Els viatgers del Winnipeg" al Palau Robert

Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI (3)Baner_MarDeFons_Bonart_180x180
L’exposició Els viatgers del Winnipeg recorda l’experiència de l’exili dels refugiats republicans que van viatjar des de França a Xile amb el vaixell Winnipeg, després de la derrota del bàndol republicà durant la Guerra Civil espanyola. Un exercici de memòria històrica que es porta a terme coincidint amb el 80è aniversari del viatge del vaixell. Els viatgers del Winnipeg. En el 80è aniversari de la travessia cap a l’exili (1939) ─que es podrà visitar del 6 de juny a l’1 de setembre─ té com a comissari Àngel Domínguez, i l’artista Roc Blackblock com a creador dels murals. A l’exposició també s’hi projecta el documental del director Pablo Trujillo “Balmes, el doble exilio de la pintura”, dedicat al pintor català José Balmes, que va marxar exiliat a Xile després de la Guerra Civil espanyola amb el vaixell Winnipeg i posteriorment a França, després del cop militar de Pinochet. Va tornar a Xile on va morir. L’apartat Èpica aplega un mapa gran del viatge, fotografies dels passatgers i de la vida a bord del vaixell, esdeveniments personals, cròniques dels viatgers o informacions de premsa.

El Winnipeg va arribar al port de Valparaíso el 2 de setembre de 1939, després d’un mes de viatge. Els viatgers van ser rebuts per dirigents polítics, sindicals, estudiantils i un públic nombrós. El recorregut a la mostra acaba a l’àmbit Fruits, que explica la influència i les aportacions dels viatgers del Winnipeg en la vida xilena. S’hi fa esment de noms com ara Modest Parera, escriptor; Ignàsia Colomé, la guerrillera de Tarragona; Pietat Bollada, la mare del Winnipeg; Roser Bru, pintora; José Balmes, pintor; Salvador Morera, hoteler; Lluís Bru, diputat al Parlament; Oltra, Calabuig, Morlans... fundadors del Centre Català; Montserrat Julio, actriu; Víctor Pey, enginyer; Diana Pey, pianista; Antoni i Jaume Ferrer, editors, i Claudi Tarragó, escultor. 
Anna Carreras i Aubets

Anna Carreras i Aubets (Barcelona, 1977) és filòloga i escriptora. Col·labora habitualment a la premsa (El Punt, Gidona) i fa de crítica literària (Núvol, Ara Llegim). Compagina la traducció i la crítica d'art amb la creació personal. És autora de les novel·les Camisa de foc, Tot serà blanc, Unes ales cap a on, Ombres franceses, Fes-me la permanent, L'ull de l'escarabat i Halley 2042, i de diversos assaigs sobre la postmodernitat. 

Et poden
Interessar
...