FCC-Segell-banner4
Mor Paula Rego

Notícies

Mor Paula Rego

bonart londres - 10/06/22
Eude, genericImpremta Pages - banner-180x178

Paula Rego (Lisboa, 1935 – Londres, 2022) va morir a Londres el 8 de juny. Rego ha estat una de les artistes més originals i aclamades de la nostra època. Al llarg de set dècades va reinventar la pintura figurativa i la manera de representar les dones. Rego va buscar formes noves i diferents de contar històries amb les seves imatges i les seves obres, que tenen arrels en la seva experiència personal, enllacen alhora amb el que passa al món.
Paula Rego va néixer a Lisboa (Portugal) el 1935, sota la dictadura autoritària d'António de Oliveira Salazar. Els seus pares, antifeixistes i anglòfils, van voler que la seva filla visqués en un país liberal, i als setze anys la van matricular a una escola de senyoretes a Kent (Anglaterra). D'allà va passar a estudiar pintura a l'Slade School of Fine Art de Londres (1952–1956), on va tenir entre els seus condeixebles Victor Willing, amb qui es va casar el 1959. Rego, Willing i els seus fills van viure entre Anglaterra i Portugal abans de establir-se a Londres el 1972. Ella va representar un i altre país a la Biennal de São Paulo, Portugal el 1969 i la Gran Bretanya el 1985. El 1988 Willing va morir després d'una llarga malaltia. El mateix any les exposicions individuals de Rego a la Fundació Calouste Gulbenkian de Lisboa, el Museu Serralves de Porto i la Serpentine Gallery de Londres van consolidar el seu lloc de primera fila a l'art contemporani. El 1990 va ser designada primera Artista Associada a la National Gallery de Londres.

Ha estat distingida amb nombroses exposicions retrospectives, entre elles la de Tate Liverpool el 1997, la del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia de Madrid el 2007, la del Museu d'Art Contemporani de Monterrey i la Pinacoteca do Estado de São Paulo el 2010– 2011 i la del Musée de l'Orangerie de París el 2018. El 2009 es va inaugurar un museu dedicat a les seves obres, la Casa das Històries Paula Rego a Cascais (Portugal). El 2017 es va estrenar el documental Paula Rego, Secrets and Stories, dirigit pel seu fill Nick Willing. El 2022 participa com una de les artistes més rellevants a l'edició 59 de la Biennal de Venècia amb l'exposició The Milk of Dreams al pavelló central. Rego residia i treballava a Londres fins al moment de la seva mort.

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88