FCC-Segell-banner4
L\'educació a l\'Escala a principis del segle XX a la revista històrica del municipi

Notícies

L'educació a l'Escala a principis del segle XX a la revista històrica del municipi

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021Nial nou-180x178
El Centre de Documentació i Recerca Històrica de l’Escala (CEDRHE) ha editat aquest setembre el número 9 de la revista anual Camí de Ronda. L'Escala: història, vida i patrimoni. L’article principal d’aquest any està dedicat a la història de les escoles de l’Ave Maria, que va estar activa tres anys a principi del segle passat (1915-1918).


Es tractava d’una escola privada per a nens que seguien el sistema pedagògic de las Escuelas del Ave María, d’inspiració humanista-cristiana, creades pel Padre Manjón. Aquesta escola havia nascut com un centre privat de nens, el mecenatge va ser de l’empresari de gènere de punt Josep Ximinis i va deixar d’existir pel trasllat del vicari de l’Escala Mossèn Pere Torrent a Lloret de Mar.

 

Rafel Bruguera, coordinador de la publicació, explica que «l’Ave Maria seguia el sistema pedagògic del Padre Manjón, hi havia escoles a tot Espanya. Tot i que l’educació era avançada pel seu temps, només admetia nens. Al 1918, quan va tancar, l’Ajuntament de l’Escala va arrendar l’edifici per traslladar-hi l’escola pública de nens i al 1936 s’anomenaria El Padró, que ja seria mixta i que avui és el CEIP Empúries». Aquest ampli reportatge ha estat elaborat per Sagrari Martorell i Xavi Cortés.
Anna Carreras i Aubets

Anna Carreras i Aubets (Barcelona, 1977) és filòloga i escriptora. Col·labora habitualment a la premsa (El Punt, Gidona) i fa de crítica literària (Núvol, Ara Llegim). Compagina la traducció i la crítica d'art amb la creació personal. És autora de les novel·les Camisa de foc, Tot serà blanc, Unes ales cap a on, Ombres franceses, Fes-me la permanent, L'ull de l'escarabat i Halley 2042, i de diversos assaigs sobre la postmodernitat. 

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021