banner-elscatala-817x88px
Eufònic Urbà torna a l\'Arts Santa Mònica

Notícies

Eufònic Urbà torna a l'Arts Santa Mònica

bonart barcelona - 03/12/14
Baner BonArt 180x178 Agenda Girona Cultura180x180
Eufònic Urbà torna a l'Arts Santa Mònica de Barcelona els dies 11, 12 i 13 de desembre com una extensió urbana del festival Eufònic - Arts Sonores i Visuals a les Terres de l'Ebre, amb un recull de les millors accions, instal·lacions i actuacions audiovisuals que van tenir lloc a la darrera edició el passat mes de setembre, així com el resultat de les diverses residències artístiques i intervencions comissariades per Eufònic.

Eufònic és un espai de trobada entorn a les pràctiques contemporànies vinculades a les arts sonores i visuals en la seva més àmplia accepció, i que té com a principi vertebrador donar visibilitat a algunes de les propostes més innovadores en el camp de la investigació sonora, la creativitat col·lectiva, la multidisciplinarietat i els visuals d’avantguarda, la música electrònica i la comunicació interactiva, apostant pel territori i el diàleg entre tradició i contemporaneïtat. Una experiència oberta i multidisciplinària que posa l’accent en l'experiència i el descobriment, i que en la segona edició d’Eufònic Urbà ofereix un tast d’algunes de les millors propostes que han passat pel festival, aprofundint en el diàleg i el vincle entre disciplines i mostrant alguns dels fruits que han donat el pas per les Terres de l'Ebre dels artistes convidats.

Com en les edicions celebrades a les Terres de l’Ebre, on es posa molt l’accent en la vinculació amb el paisatge i el territori, en l’edició urbana d’Eufònic també hi trobarem dues línies de programació diferenciades: les propostes més artístiques, experimentals i d’investigació sonora i visual i les propostes més expansives i obertes entorn a les pràctiques audiovisuals. Totes les activitats d’Eufònic Urbà són d’entrada gratuïta.

Actuacions audiovisuals

Dins l’apartat d’actuacions audiovisuals comptarem amb la presència d’alguns grans noms de l’electrònica i la música contemporània del moment en propostes comissariades per a Eufònic Urbà que els uneixen a noms rellevants del món visual. Així tindrem el pianista de contemporània Carles Viarnès que portarà un piano de cua, sintetitzadors i altres aparells electrònics a l’Arts Santa Mònica per mostrar la seva música delicada i intimista dialogant amb l’artista visual Alba G. Corral. També serà una actuació especial i allunyada del seu discurs habitual la que oferirà bRUNA en la seva faceta de dj amb el col·lectiu visual de Vinaròs Fxmovement.

Un dels millors directes d’electrònica del moment, Xtrngr, acompanyat pel treball visual de Desilence Studio, en un espectacle audiovisual que dóna nova volada a la música fosca i paisatgista del barceloní. Debutant per a l’ocasió, el tortosí Shoeg ens portarà una actuació que es mou entre la sonoritat vintage i el hip hop experimental. I tancant Eufònic Urbà 2014, The Suicide of Western Culture, màquines de soroll i experimentació que trenquen fronteres genèriques acostant l’electrònica a un públic massiu.

Tradició i modernitat

Llorenç Barber va inaugurar Eufònic 2014, junt amb Rossend Aymí, amb una sintonia per a campanes que es va tocar simultàniament a la catedral de Tortosa i a Vinaròs. És impossible de traslladar a l’entorn urbà la intangibilitat d’una peça com aquesta, però Barber -artista sonor, musicòleg i campanòleg - inaugurarà Eufònic Urbà portant a Arts Santa Mònica una peça especial que es tocarà amb campanes instal·lades dins el claustre de l’edifici. Podrem comprovar l’impacte que té el seu concepte paisatgístic de la música i la potència artística d’una proposta absolutament fascinant. Una mostra de tradició que dialoga perfectament amb les generacions més joves d’artistes sonors presents al festival.

També dins aquesta vessant de recuperació de tradicions que a vegades té l’art sonor més arrelat a la terra, hi trobem Jaume Vidal que portarà més enllà “Lo so parlat” que ja va començar a desenvolupar a Eufònic 2014: uns programes de ràdio semiconduïts que es construeixen a partir del relat de la memòria del so dels oïdors, recuperant sons arrelats en l’espai i restablint la dissociació entre memòria visual i sonora, amb entrevistes i reflexions al voltant d’aquesta.

Instal·lats en la més radical modernitat tenim a MobilityLab, el laboratori d’investigació que relaciona les pràctiques creatives amb l’evolució de les xarxes digitals. Especialment creada per a l’ocasió, portaran a l’Arts Santa Mònica una nova lectura de la seva eina tuitificadora: “Deltabox”, una instal·lació interactiva que traduirà en tuits les olors i els sons d’un arrossar, traslladat des de l’Ebre.

Accions i instal·lacions sonores

“Camí privat” de Lina Bautista i Laura Llaneli, una peça resultant de la convocatòria de residències artístiques realitzada amb la col·laboració del Centre d’Art Lo Pati d’Amposta, acció sonora interactiva que al Delta es va desenvolupar com a passeig sonor i que s’ha adaptat a l’espai que ocupa “Relat de Belles Coses Falses, una exposició de paisatges”, a la primera planta de l'Arts Santa Mònica.

Dos fixes d’Eufònic, Martí Ruids i Vicent Matamoros, van crear per a Eufònic 2014 unes campanes tubulars que van instal·lar en una musclera enmig de la badia. Com a membres del Taller Baschet de la Universitat de Barcelona, ens proposen dins Eufònic Urbà una instal·lació a l'espai de l'escala de l'Arts Santa Mònica, per convertir la barana en una escultura sonora, utilitzant les aplicacions acústiques desenvolupades pels germans Baschet, fent audibles les vibracions internes del metall.

Residències artístiques

Els resultats de les residències artístiques d’Eufònic 2014 també es podran veure en el context de l’Arts Santa Mònica. D’una banda, la peça resultant de la convocatòria de residència conjunta amb el Centre d’Art Lo Pati: “Aproximaciones a un reflejo involuntario” de Tana Garrido i Julia Martos, instal·lació que juga amb els conceptes d’allò real, el simulacre i la representació. Edu Comelles va ser l’artista seleccionat en la convocatòria de producció convocada entre Lo Pati i el centre d’art LABoral de Gijón, i entre el Delta i la conca minera asturiana va crear la instal·lació sonora multifocal “Paisatges impossibles”, una cartografia sonora a dos territoris que també es podrà escoltar a Eufònic Urbà.

Finalment, també estaran presents a Eufònic Urbà els artistes seleccionats en la convocatòria Sala Art Jove 2014: “Post-paisatge: relacions entre memòria, territori i escolta”, obra de Luca Rullo i Miguel Ayesa, una eina de creació participativa que explora la definició multisensorial del territori.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura