FCC-Segell-banner4
“Els Madrazo i Catalunya” a la Fundació Fran Daurel

Exposicions

“Els Madrazo i Catalunya” a la Fundació Fran Daurel

bonart barcelona - 03/07/16
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Banner-Ilse-Bing-180x180px_v1-cat
La Fundació d’Art Contemporani Fran Daurel de Barcelona, amb motiu de la seva fusió amb la Fundació AMYC de Madrid, va inaugurar el dia 1 de juliol l’exposició Els Madrazo i Catalunya. La mostra reuneix les obres d’una de les més il·lustres famílies de pintors de l’Espanya dels segles XIX i XX, els Madrazo, estretament vinculada al reconegut pintor català, Mariano Fortuny. Durant els mesos de juliol, agost i setembre podrà visitar-se, per primer cop a Barcelona, aquesta col·lecció única.

L’exhibició recull una selecció de 67 obres de la col·lecció completa, creades per tres generacions de pintors de la família Madrazo: José Madrazo Agudo, Federico i Luis Madrazo Kuntz, i Raimundo i Ricardo Madrazo Garreta. El conjunt permet fer un recorregut per les tendències pictòriques dels segles XIX-XX d’Espanya, des del neoclassicisme fins al romanticisme i l’impressionisme.

El llegat dels Madrazo: poder, família, amics i religió

Aquesta saga de pintors va gaudir d’una bona posició social i laboral – el patriarca, José de Madrazo, i Federico de Madrazo Kuntz van ser directors del Museu del Prado, així com pintors de Cambra de la Família Reial – el que els permeté tenir una gran influència en el poder de l’època. Això es veu reflectit a la majoria de les seves obres, especialment en els retrats, on es mostren importants personatges com la família reial, aristòcrates, burgesos i altres personalitats destacades del moment. Així mateix, la seva família ocupa un lloc important en les seves pintures, sobretot les dones i els nens. Entre els protagonistes de les obres exposades, destaquen els retrats de la filla i la dona de Fortuny, Maria Luisa Fortuny i Madrazo i Cecilia de Madrazo.

Els Madrazo i Catalunya

Encara que el seu vincle amb Catalunya passa principalment per Fortuny, els Madrazo també van tenir relació amb molts altres catalans destacats, com els pintors Tomás Moragas i Josep Tapiró i Baró, o l’escultor Antonio Solá. A més, van retratar per encàrrec a nombrosos personatges de l’alta burgesia i aristocràcia catalana. Entre d’altres, van pintar al polític i industrial Camil Fabra juntament amb la seva dona, al filòsof Jaume Balmes o a José de Manjarrés i de Bofarull, dibuixant i historiador.

Col·lecció dels Madrazo

La col·lecció dels Madrazo pertany a la Comunitat de Madrid des de l’any 2006, gràcies a una dació en pagament d’impostos per part dels descendents directes dels pintors. María Teresa de Madrazo i de Madrazo – filla única del pintor Luis de Madrazo Kuntz – i el seu marit, Mario de Daza i Campos, conservaven en el seu domicili privat de Madrid aquest conjunt de pintures homogeni. Aquest tret dóna un caràcter únic i especialment atractiu a la col·lecció. Les obres s’han presentat en diverses ciutats del nostre país i part de l’estranger, com a la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma o en els Museus Nacionals de Poznan i Gdansk (Polònia). L’exposició més recent es va mostrar al Queen Sofia Spanish Institute de Nova York.

L’exposició Els Madrazo i Catalunya romandrà a la Fundació Fran Daurel, ubicada al Poble Espanyol de Barcelona, fins al dia 30 de setembre.

A la imatge, detall de Cecilia de Madrazo Garreta, vidua de Fortuny (1880) de Luis de Madrazo Kuntz.

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88