FCC-Segell-banner4
Inauguració de l\'Espai Besalú, un centre d\'interpretació amb peces arqueològiques

Notícies

Inauguració de l'Espai Besalú, un centre d'interpretació amb peces arqueològiques

bonart besalú - 29/05/17
BONART-180x180-CervellsBanner-CMW-180x180px_v1-esp
Besalú va inaugurar l'Espai Besalú, un centre d'interpretació amb peces de Besalú procedents de diferents col·leccions museístiques. D'aquesta manera, Besalú llueix per primera vegada els seus 3.000 anys d'història en un nou espai museístic que mostra peces úniques del municipi i de la comarca de la Garrotxa. Aquest espai està ubicat a l'antic edifici de la Cúria Reial, casa que, al segle xiv, va ser dels Astruc David. A l'acte, hi va assistir el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, entre altres autoritats i veïns del municipi.
La idea de crear Espai Besalú va néixer després d'una mostra temporal que es va fer l'any 2015, on es van mostrar algunes troballes d'excavacions fetes al municipi. Les peces del nou equipament besaluenc (que ha costat 22.000 euros, amb finançament propi de l'Ajuntament i l'ajuda de la Diputació de Girona) han estat cedides pel Servei d'Atenció als Museus de Girona.
Durant la seva intervenció, el president de la Diputació de Girona va remarcar que "des de la Diputació de Girona, celebrem les iniciatives que donen valor al patrimoni històric, i hi col·laborem. Besalú ha tingut una destacada incidència històrica, i aquest centre d'interpretació és un orgull per al conjunt de les comarques gironines". A més, Vila també va explicar que "per fer realitat aquest projecte ha estat necessària la coordinació i el treball en xarxa entre institucions culturals i polítiques de diferent abast territorial. Aquest és un aspecte que no ha de passar desapercebut. Quan treballem en xarxa i amb coordinació els objectius es compleixen i els projectes tenen recorregut".
Durant els últims anys, des de la ciutadania i les administracions s'havia reclamat un espai per poder posar en relleu la llarga història del poble. Són més de cent metres quadrats amb una cinquantena de peces repartides en set vitrines que mostren monedes, documents i objectes arqueològics que fins ara mai havien sortit a la llum.
El mateix dia, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va descobrir el monument en record a la figura del president Lluís Companys, a la plaça del Bisbe Miró, de Besalú, obra de l'artista Duaita Prats. Es tracta, segons va definir l'autora de l'obra, "d'un homenatge a un president que va morir amb dignitat i de manera injusta. Les roses i les espardenyes reflecteixen aquells darrers tràgics moments". En la seva intervenció, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va destacar que "tots els Lluís Companys que descansen en tombes no conegudes ens han deixat el llegat del que avui som i volem ser: un poble de demòcrates amb interès per contribuir a la pau al món. Hi haurà un moment en què mirarem enrere i direm que hauran valgut la pena les incomprensions perquè col·lectivament alçarem aquest país en les nacions lliures del món".
Per la seva banda, Lluís Guinó, alcalde del municipi, va destacar la idoneïtat de l'espai, on va dir que "es farà fàcil recordar la figura del president Companys". L'alcalde va apuntar que "la fortalesa i transcendència política i humana del president Companys mereixen un acte de reconeixement i un espai de memòria a la vila".

Fotos Marti Artalejo.

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura