Expo Josep Coll 2022 baner
Col·lecció, Raqs Media Collective i Jaume Plensa, al Macba per la tardor

Exposicions

Col·lecció, Raqs Media Collective i Jaume Plensa, al Macba per la tardor

bonart barcelona - 24/07/18
Impremta Pages - banner-180x178banner-elscatala-180x180px
Col·lecció, Raqs Media Collective i Jaume Plensa seran protagonistes de la temporada de tardor del 2018 al Macba.

La Col·lecció Macba oferirà a l’octubre un nou recorregut amb voluntat cronològica, tot i que no lineal, amb un conjunt d’obres icòniques que son testimoni de les tensions que s’han anat produint al llarg de la història de l’art contemporani entre les mateixes manifestacions artístiques, en relació amb d’altres manifestacions culturals i també respecte als seus contextos socials i polítics. Des de la inauguració del Macba, fa més de dues dècades, els fons de la Col·lecció s’han presentat, en una trentena llarga d’exposicions, de maneres molt diverses. En aquesta ocasió es planteja un punt d'inflexió reprenent-ne la presentació permanent, articulada cronològicament.

La segona exposició és una col·lectiva comissariada per Raqs Media Collective, el grup de Delhi format per Shuddhabrata Sengupta, Jeebesh Bagchi i Monica Narula, que reflexionarà sobre tots els futurs possibles en un exercici d’especulació política i estètica. L'exposició tindrà una extensió en forma de programa de mediació ―anomenat Personae Project― que explorarà el teixit urbà de la nostra societat a través de relats en directe d'habitants de Barcelona, ​​i que posarà en relleu el caràcter polifacètic de la ciutat. El projecte fa dialogar el museu amb la ciutat, i es plasmarà en una col·lecció de cròniques urbanes en forma de publicació en línia, i en una sèrie de trobades informals. A través dels relats dels altres reflexionem sobre les nostres pròpies vides, aprofundim en la nostra vida en comú i explorem els camins per millorar-la.

El protagonista de l’última exposició de l’any serà Jaume Plensa. La mostra, en col·laboració amb el Museu Reina Sofia de Madrid, permetrà descobrir la profunda diversitat i complexitat de la seva obra realitzada des de la dècada de 1980. Jaume Plensa (Barcelona, 1955) és un artista de materials, sensacions i idees. Les seves referències abracen la literatura ―en especial la poesia―, la música, la religió i el pensament. Ell es considera, abans que res, escultor, tot i que el seu procés creatiu ha transitat per múltiples disciplines. Les seves obres s’adrecen a la condició mateixa de l’ésser: la seva essència física i espiritual, la consciència de si mateix i del seu passat, els seus codis morals i dogmes i la seva relació amb la natura. El que no podem explicar és, precisament, allò que ens explica com a persones. El seu objectiu no és fer objectes, sinó desenvolupar relacions i incloure’ns-hi a tots.

L’exposició del Macba comptarà amb obres des de la dècada de 1980 fins a les més actuals, en un recorregut que mostrarà el diàleg que es produeix entre les obres que representen la figura humana i les obres abstractes. Aquesta tensió és el fil conductor que travessa el conjunt del seu treball, un corpus que posa en relleu la força dels binomis com lleuger/compacte, llum/foscor, silenci/so, esperit/matèria i vida/mort.

A la imatge, Jaume Plensa. Memoires Jumelles. 1992.

Et poden
Interessar
...

817x68