BONART-817x68px-Màscara
La Col·lecció Mariano Yera presenta la pintura espanyola recent més representativa

Exposicions

La Col·lecció Mariano Yera presenta la pintura espanyola recent més representativa

bonart porto - 10/10/18
thumbnail_Artepoli 2018Peral_Banner-Bonart_180x180
La Col·lecció Mariano Yera presenta a Porto la pintura espanyola més representativa de les últimes dècades. L'objecte de la pintura, Mestres de l'art espanyol de les últimes décadas presenta 18 obres de la Col·lecció Mariano Yera al Palau dónes Arts - Fàbrica de Talents - Fundação dóna Juventude de Porto, Largo de S. Domingos 16-22 de Porto. Es tracta d'una mostra comissariada per Guillermo Mora en col·laboració amb Rosina Gómez-Baeza i Lucia Ybarra, que podrà visitar-se fins el 3 de març de el 2019.

Entre els artistes presents, obres de José Guerrero, Equip 57, Antonio Saura, Luis Gordillo, Ángela de la Creu, Juan Uslé o Perejaume, entre molts altres. El proper divendres 23 de novembre s'inaugura l'exposició L'objecte de la pintura, Mestres de l'art espanyol de les últimes dècades, un recorregut pictòric comissariat al voltant de l'abstracció en la Col·lecció Mariano Yera. La mostra, que romandrà oberta fins el 3 de març de 2019 a Palau dónes Arts - Fàbrica de Talents - Fundação dóna Juventude de Porto, presenta un total de divuit obres seleccionades pel també artista Guillermo Mora, curador de l'exposició, en col·laboració amb Rosina Gómez-Baeza i Lucia Ybarra.

Mora part d'una obra de José María Yturralde ( "Eclipse Blau", 2013) per reflexionar sobre la pintura com a objecte i no com a finestra: "aquest quadrat negre que eclipsa al blau parla molt de la meva pintura i també d'un enfocament menys visitat en la pintura espanyola. Parla de la pintura que serveix per tapar la pintura, del quadre-objecte (i no finestra), de la pantalla pictòrica que bloqueja i ens torna contínuament la mirada ", assenyala l'artista.

El plantejament discursiu de l'exposició recull també la particular mirada de Mora sobre aquestes obres anteriors de la col·lecció i en defensa d ' "una pintura que a Espanya ha traçat el seu propi camí d'una manera més silenciosa, veient com la seva germana, la pintura narrativa, ha tingut més veu i s'ha promogut moltes més vegades com "el espanyol".

Mora, que és l'últim artista a incorporar-se a la Col·lecció Mariano Yera, traça el seu propi recorregut a través de la història de l'art espanyol de les últimes dècades, establint referències i afinitats selectives que el porten a construir un hàbitat ple de llum i color. Així, en l'exposició es troben grans noms de la pintura espanyola de les últimes dècades com José Guerrero, Equip 57, Antonio Saura, Luis Gordillo, Ángela de la Cruz, Juan Uslé o Perejaume, entre molts altres.

Així mateix, en 2014 s'editava un llibre de la Col·lecció, en espanyol i anglès, amb textos d'experts de reconegut prestigi com Tomás Llorens, Valeriano Bozal, Estrella de Diego i Felipe Garín. El llibre també recollia imatges de totes les obres que formen la Col·lecció i fitxes catalogràfiques de cadascuna d'elles, incloent bibliografia i exposicions.

La Col·lecció Mariano Yera, iniciada el 1999, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del S. XX fins a l'actualitat. Recorre una mica més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d'unes 160 pintures de 68 artistes diferents. La Col·lecció compta amb obres representatives de Tàpies o Ponç, pioners de la renovació plàstica de postguerra, passant pel grup El Paso amb Saura, Millars, Feito, Rivera o Viola, Equip 57, Equip Crònica i Equipo Realidad, fins a artistes de la talla de Gordillo, Alcolea, Pérez Villalta, Barceló, Sicília o Campano entre d'altres i als que s'uneixen artistes més actuals com Ángela de la Cruz.

Aquesta Col·lecció de pintura espanyola contemporània ha estat distingida amb el Premi Arc al Col·leccionisme Privat (2013) i és membre de l'Associació de Col·leccionistes d'Art Contemporani 9915, una associació instrumental per al suport, difusió i conservació del patrimoni artístic espanyol.

Des 2016, s'ha iniciat una segona fase de la Col·lecció Mariano Yera amb l'adquisició d'obres de pintors espanyols ja consolidats, com és el cas de Miki Leal o artistes més emergents com és el cas de Patricia Gómez i María Jesús González.

Nombroses institucions, tant portugueses com espanyoles, han volgut donar suport a aquesta exposició que presenta la Col·lecció Mariano Yera a Porto. Així, la Subdirecció General de Promoció de les Belles Arts (Ministeri d'Educació, Cultura i Esport d'Espanya) ha donat suport al curatorium de l'exposició. Acció Cultural Espanyola (AC / E) ha concedit un ajut a través de suPrograma per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de Mobilitat a la Fundação dóna Juventude perquè els tres comissaris espanyols Lucia Ybarra Aznar, Rosina Gómez-Baeza i Guillermo Mora puguin participar en el comissariat d'aquesta exposició estant presents a Porto i donant visibilitat a l'art espanyol contemporani.

A la imatge, obra de Guillermo Mora.

Et poden
Interessar
...