FCC-Segell-banner4
La Biblioteca de Catalunya, exposició en homenatge a la novel·la negra

Exposicions

La Biblioteca de Catalunya, exposició en homenatge a la novel·la negra

bonart barcelona - 19/01/19
GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180La-Galeria-201602-recurs
La Biblioteca de Catalunya, carrer de l’Hospital 56 de Barcelona, presenta del 17 de gener al 16 de febrer de 2019 l’exposició S'ha escrit més d'un crim, comissariada per Mercè Comas, Laia Martí, Marga Ruiz i Maria Sadurní, del Servei d’Accés i Obtenció de Documents de la Biblioteca de Catalunya.

Amb aquesta exposició la Biblioteca de Catalunya vol retre homenatge al gènere de la novel·la negra, coincidint amb la trobada literària que se celebra aquests dies a Barcelona.

Tot i que aquests gèneres literaris inicialment es consideraven “menors”, durant el segle XX van anar arrelant en la societat, i actualment es pot dir que gaudeixen d’una salut excel·lent.

Al llarg del temps, la novel·la negra va anar guanyant prestigi; ho demostra la creació de col·leccions tan importants com Cua de palla o la dedicació al gènere d’autors de renom, com ara Jaume Fuster o Manuel Vázquez Montalbán.

L’exposició fa un recorregut temàtic per la història de la novel·la negra a Catalunya. Des dels antecedents que es troben en romanços que recollien històries de crims, malauradament reals, que succeïen a Barcelona, passant pels inicis de la novel·la policíaca amb Els assassinats del carrer Morgue, d’Edgar Allan Poe, fins a arribar a les edicions més actuals.

Es presenta també una mostra de publicacions per als més joves, així com obres d’autors que han rebut el Premi Pepe Carvalho -atorgat per la BCNegra- per haver esdevingut referents i innovadors dins del gènere.

Igualment, es dedica un expositor a la col·lecció Cua de palla, creada al 1963 per Edicions 62 i dirigida durant molts anys per Manuel de Pedrolo, que va editar 71 títols de novel·la negra en català. A la Biblioteca de Catalunya s’hi conserven els dissenys de les cobertes de Jordi Fornas i els mecanoscrits, als fons Jordi Fornas i Edicions 62, respectivament.

Amb aquesta exposició la Biblioteca de Catalunya vol retre homenatge a aquest gènere,  coincidint precisament  amb la trobada literària que se celebra aquests dies a Barcelona.

 A la imatge, cartell  "S'ha escrit més d'un crim". 

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021