banner-elscatala-817x88px
\

Biblioteca

"Marges", primera novel·la de la col·lecció Museu de la Vida Rural

bonart l'espluga de francolí - 20/03/13
220317_Verdu_Bonart-180x180Eude, generic
Editorial Barcino presenta Marges, la primera novel·la de la col·lecció Museu de la Vida Rural i del seu autor, Roger Vilà Padró. Dirigida per Jordi Llavina, aquesta col·lecció pretén oferir títols d’interès etnogràfic i literari, que reflexionin sobre el món rural i la pagesia, com també sobre altres assumptes que s’hi relacionen.

El protagonista de la novel·la és en Menna, un home que té la sensació d'estar a la meitat del seu camí. Decideix fer vacances de la vida que porta i retirar-se tot un mes de juliol a un mas solitari, al terme de Margalef, al peu del Monsant. El pretext que el mou és endinsar-se en l’estudi dels marges del Priorat, construccions erigides en entorns muntanyosos per escalonar el terreny en diversos bancals i adequar-lo a l’ús agrari. D’aquesta comarca són característiques les extensions de murs de pedra seca.

L’estada al mas permet al protagonista sentir l’entorn a la pròpia pell i d’aquesta manera establir un paral·lelisme entre els desnivells de cada marge i les inquietuds, decisions i sentiments a què vol enfrontar-se. Cada racó, cada panoràmica i cada revolt del camí van configurant un paisatge nítid descrit amb precisió per l’autor, que aconsegueix transportar el lector sota el sol d’estiu i alhora mostrar els esglaons del camí que transita el protagonista al llarg del seu relat.

La identificació amb els marges esdevé una reflexió sobre la vida al camp, temps enrere i actualment, sobre la manera de prendre’s la vida i l’ús utilitari però respectuós de la natura. A través de les reflexions del protagonista i de la seva relació amb els habitants de Margalef, Roger Vilà elabora un retrat desacomplexat de la vida rural al Priorat, on se’ns evidencien la duresa, la precarietat del treball de la terra i la migració quasi forçosa dels joves per al deselvolupament laboral.

Marges parla de la solitud. Roger Vilà basteix l’evolució del protagonista i fa un escànner minuciós del que va experimentant, des del plaer de la tranquil·litat i la llibertat que l'estada al mas li proporcionen fins a la isolació i l’acarament de les pròpies pors i febleses, desvetllades a un ritme narratiu en harmonia amb el paisatge. Roger Vilà reflexiona sobre el retorn a un mateix, sobre el retrobament de les pròpies fortaleses per afrontar situacions vitals que suposen un ancoratge al passat. Un camí interior que el protagonista de la novel·la enriqueix amb la lectura d’autors com Dante, Vinyoli, Foix o Joyce.

L’Editorial Barcino presentarà la novel·la al públic el diumenge 6 d’abril a l’Espluga de Francolí (18 h) després d’una visita guiada pel Museu de la Vida Rural a càrrec de Jordi Llavina. La població de Margalef, protagonista de la història, també gaudirà d’una presentació a càrrec de Jordi Llavina i de l’autor, Roger Vilà, que se celebrarà dos dies abans de Sant Jordi (diumenge 21 d’abril, 12 h). L’acte tindrà lloc al Centre d’Interpretació de l’Oli i de les Economies Productives del Montsant i comptarà amb les aportacions de Josep Maria Masip, lo Cateri, expert margener de la Vilella Alta. Clourà l’esdeveniment un vermut literari, realitzat en col·laboració amb el Centre Quim Soler.

Els altres llibres publicats fins ara per la col·lecció Museu de la vida Rural són La força de la mà de l’home. Catàleg del Museu de la Vida Rural (2010), de Jordi Llavina, i Cròniques rurals (2011), de Jordi Llavina, Carme Martí i Albert Carreras.

Roger Vilà Padró (Sentmenat, 1968), és tècnic del Consorci per a la Normalització Lingüística i responsable del Servei Comarcal de Català de la Selva. Exjugador d’hoquei sobre patins i heavy a jornada completa, ha col·laborat en nombroses iniciatives culturals i ha estat un dels impulsors del cicle poètic “Paraules nocturnes” i la revista digital El Procés. L’any 2007 va publicar l’edició de La Musa vigatana de Marià Torrent i Vinyas.

A la imatge, detall de la portada del llibre.

 

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021