Expo Josep Coll 2022 baner
Sabala i FMG preparen trenta anys d\'obra en paral·lel al Refugi del Port de Tarragona

Exposicions

Sabala i FMG preparen trenta anys d'obra en paral·lel al Refugi del Port de Tarragona

bonart tarragona - 24/02/15
Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AW180x180
Face to Face de Sabala i FMG es podrà veure del 15 de maig al 0 d'agost al Refugi, R1, Port de Tarragona, del Passeig Rafael de Casanova, s/n deTarragona.

Sabala i FMG es van conèixer l’any 1980 a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i des de llavors han compartit moltes coses. Han treballat en paral·lel, han vist evolucionar les seves obres, han definit una trajectòria marcada per les ganes d’experimentar, de jugar, de buscar un sentit a la vida quotidiana. En el cas de Sabala, posant en primer pla dones senzilles, d’una feminitat desbordant, deleroses de viure, amb una filosofia desacomplexada i expansiva. En el cas de FMG a través d’una recerca de formes i colors, plàstica i al mateix temps psicològica, que en els darrers anys ha desbordat la pintura i a donat pas a la música, les cançons, els poemes i, finalment, les novel·les. Tot aquest doll de creativitat es pot veure al Refugi.R1, l’espai d’exposicions del Port de Tarragona, del 15 de maig al 30 d’agost del 2015, a Face to face: un cara a cara d’imaginació, emoció i humor. N’ha estat comissària Pepa Villalba. Cinquanta-quatre obres de gran format, de totes les èpoques que permeten una immersió en el món personalíssim d’aquests dos artistes de trajectòria internacional, que vol fer conèixer encara més al nostre país.

Al llarg de trenta anys Sabala i FMG van compartir vida i estudi al barri del Raval de Barcelona: un gran espai, sense vistes a l’exterior, on van dur a terme una obra exuberant i multiforme. Potser per compensar aquest caràcter privat de la seva presència al Raval, la seva obra és plena de color, amb un contacte constant amb la gent del carrer, amb les vides senzilles. Sabala crea escenes plenes d’humor i de tendresa (de vegades amb un component crític sobre la hipocresia i els convencionalismes) inspirades en el paisatge humà del barri. Cada obra explica una història i conté una reflexió sobre les relacions entre els homes i les dones, la feminitat i la necessitat de ser un mateix. Colors molt vius, amb molt de contrast, textures molt treballades, amb gruixos de pintura i pasta de paper que Sabala aplica en la tela amb els dits. “Jo pinto la vida mateixa” –diu Sabala-: una obra apassionada, molt respectuosa amb la gent, que neix d’unes ganes molt fortes de ser feliç i de fer feliços els altres.

L’obra de FMG es basa en una experimentació constant amb formes i llenguatges: camps de color, sèries geomètriques, arabescos, collages. Les seves figures de vegades recorden amulets o tòtems, amb un sentit ritual de l’existència, d’altres vegades mostren personatges en un moment d’introspecció o de relació entre la gent. En tots els casos es tracta d’obres d’una gran força visual. Enfront del caràcter reservat i interioritzat dels temes, colors plans que són com un crit o una proclama. En els darrers anys, la necessitat d’expressió de FMG l’ha dut a recuperar la seva antiga passió per la música, composar i interpretar cançons. Les cançons han dut als poemes i els poemes als contes i a les novel·les. D’aquesta manera la seva obra incorpora un element narratiu que fins ara no tenia. Alguns dels seus llibres han estat il·lustrats per Sabala amb qui comparteix la voluntat narrativa.

La idea d’aquesta exposició neix d’una doble experiència. Fa dotze anys, Sabala i FMG van deixar Barcelona i el barri del Raval i van recuperar una antiga granja de vaques, al poble de Masdenverge, a Tarragona, com a espai de creació. La llum, el contacte amb la natura i amb la gent del poble (amb els nens que visiten el seu estudi, per exemple), han contribuït a fer encara més expansiva i oberta la seva obra. El trasllat va permetre recuperar les pintures i escultures que al llarg dels anys havien quedat embalades i emmagatzemades a l’antic estudi, revisar-les i revisar-ne la trajectòria. L’exposició del Refugi.R1 reconstrueix un diàleg de més de trenta anys: les obres de Sabala confrontades amb les d’FMG, una al davant de l’altra, establint un joc de complicitats i contrastos que sedueix l’espectador i el convida a participar en la creació.

A la imatge, a dalt, Arquetips en evolució de FMG i a sota El poder de la crítica de Sabala.

Més imatges a :http://www.mahala.org/public/SabalaFMG

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021