banner-elscatala-817x88px
ARCOmadrid 2018 reactiva el col·leccionisme


Certàmens

ARCOmadrid 2018 reactiva el col·leccionisme


bonart madrid - 10/02/18
Banner-300x250_1180x180
Del 21 al 25 de febrer Madrid centrarà l'atenció de col·leccionistes, galeries, artistes i professionals de l'art de tot el món, amb motiu de la celebració de la 37a edició d'ARCOmadrid. A pocs dies per a la seva arrencada, ha registrat un creixement del 21% en la venda anticipada d'entrades, així com un major nombre de sol·licituds de pre registre professional. Organitzada per IFEMA, aquesta nova convocatòria ratifica la seva forta aposta per la qualitat dels continguts. El considerable increment en nombre, qualitat i internacionalitat de les sol·licituds de participació, i l'intens treball realitzat amb el Comitè Organitzador i amb les comissàries dels programes en la selecció de les propostes artístiques, permet oferir una fira que manté la seva mida i incrementa la qualitat.

Com a novetat, i en línia amb la seva voluntat d'innovació, incorpora el concepte del Futur, com a punt de partida d'investigació, amb un programa expositiu i un disseny únic, que abastarà galeries i artistes de diverses generacions i zones geogràfiques.

A tot això se suma la seva consolidació com a referent llationamericà a Europa, el que conforma l'essència de la pròxima edició.
 
ARCOmadrid 2018 reunirà en els pavellons 7 i 9 d'IFEMA a un total de 208 galeries -49 assisteixen per primera vegada- de 29 països, de les quals 160 integren el Programa General, sumant-se a elles les seccions comissariades: El futur no és el que passarà, sinó el que farem, amb una selecció de 19 galeries; Diàlegs, amb 13 i Opening, amb 19.

En el marc en el qual es constata una recuperació en el mercat de l'art espanyol, i de les vendes, ARCOmadrid 2018 seguirà projectant la seva posició única com a referent llatinoamericà a Europa. De fet, Llatinoamèrica serà una de les principals representacions internacionals, ja que el 68% que aconsegueix la participació internacional, un terç l'acapara la presència artística del continent americà, amb la participació de 35 galeries de 10 països de la regió, destacant especialment Brasil des on assistiran 15 galeries. De la mateixa manera, augmenta el nombre de convidats especials, professionals i col·leccionistes llatinoamericans a ARCO. Uns paràmetres que confirmen a la Fira com a punt de trobada i intercanvi entre Europa i Llatinoamèrica.

Així mateix, la ciutat de Madrid acollirà exposicions a museus i institucions amb un especial protagonisme d'artistes llatinoamericans i de destacades col·leccions d'art. Entre elles s'inclouen mostres d'artistes com Doris Salcedo -Palau de vidre-; William Kentridge -Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia-, i John Akomfrah -Museu Nacional Thyssen Bornemisza-, a més d'exposicions dedicades a les col·leccions de Luis Paulo Montenegro -Fundació Banc Santander-; d'Helga de Alvear -Centre d'Art Alcobendas-; de Soledad Lorenzo -Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia-; del Banc de la República de Colòmbia -Sala Alcalá 31-; i de Thibault Poutrel -Embajada de Colòmbia-.

Galeries i artistes
ARCOmadrid tornarà a comptar amb el seu eix principal, el Programa General, format per 160 galeries seleccionades pel Comitè Organitzador, entre les quals destaca la volta de galeries com Alexander and Bonin i Team, des de Nova York, i Thaddaeus Ropac, des de París, a més d'altres importants que mantenen el seu interès per la Fira com Barbara Thumm; Chantal Crousel; Hauser & Wirth o Michel Rein, i noves incorporacions com Guido W. Baudach; König Galerie; Monitor i Van Doren Waxter.

D'acord amb el caràcter innovador d'ARCOmadrid, l'edició de 2018 tindrà com a eix d'investigació no un país o una regió, sinó un concepte: El futur no és el que passarà, sinó el que farem, amb la col·laboració de CNP Partners. Un programa especial d'exposicions i esdeveniments comissariat per Chus Martínez, Rosa Lleó i Eli es Lammer, que comptarà amb la participació de 19 galeries i artistes acuradament seleccionats, que abasten diverses generacions i zones geogràfiques: des de Nova York -Bortolami-; Rio de Janeiro -A Gentil Carioca-, i São Paulo -Nara Roesler-, passant per París -GB Agency-; Berlín -Gregor Podnar-, i Viena-Emanuel Layr-. Les galeries d'aquesta secció oferiran a col·leccionistes, professionals del món de l'art i visitants una personal visió del futur amb artistes que van tractar el tema en el passat, com Salvador Dalí o Július Koller; visions distòpiques amb Lili Reynaud Dewar, Maryam Jafri o Eduardo Navarro, a més d'un marc per abordar l'art del matí amb creadors com Teresa Solar Abboud o Eva Fábregas. A més, la reflexió sobre el concepte d'El Futur serà protagonista al Fòrum, i s'estendrà igualment a altres espais de la ciutat amb exposicions destacades en Museu Thyssen Bornemisza, Matadero Madrid, CA2M o CentroCentro, entre d'altres.

Com en edicions anteriors, ARCOmadrid 2018 també presentarà altres seccions comissariades. El programa Diàlegs comptarà amb la participació de 13 galeries seleccionades per María de Corral, Lorena Martínez de Corral i Catalina Lozano, els estands generaran continguts nous i la presentació en profunditat d'obra d'artistes de galeries com Luisa Strina -Carlos Garaicoa i Juan Araujo- ; Fortes d'Aloia & Gabriel -Armando Andrade Tudela i Tamar Guimaraes-; Team -Ryan McGinley i Tabor Robak-; Carlier Gebauer -Hélène Delprat i Laure Prouvost -, i Dvir -Latifa Echakhch i David Maljkovic-.

La secció Opening, centrada en galeries amb una trajectòria d'un màxim de set anys, estarà formada per 19 galeries, amb un o dos artistes per estand, seleccionades per Stefanie Hessler i Ilaria Gianni. Un programa que preveu una investigació més enllà dels focus habituals incloent galeries com L'apartament -L'Havana-; Grey Noise -Dubai-; Sindicat -Sant Domingo-; Durst Britt & Mayhew -La Haia-; Car Drde -Bolonia-; Eastward Prospectus -Bucarest-o Tir al Blanc -Guadalajara, Mèxic-.

Impulsar una nou col·leccionisme
Amb l'objectiu de renovar i impulsar un nou col·leccionisme, ARCOmadrid posa en marxa diferents iniciatives durant la seva celebració. D'una banda, les peces exposades amb preus inferiors a 5.000 euros estaran marcades amb l'import a l'etiqueta #mecomprounaobra, per animar a nous compradors a aproximar-se a les galeries i adquirir art actual. En paral·lel, torna a activar el servei gratuït d'assessorament en la compra d'obres durant la Fira, en First Collectors by Fundació Banc Santander, alhora que potencia el programa Young Collectors per convidar a una trentena de joves col·leccionistes internacionals.

De la mateixa manera, la plataforma virtual Artsy.net oferirà un any més l'oportunitat d'explorar la Fira i les obres presents en la mateixa a través del seu web i en l'App artsy.

Una sèrie d'accions impulsades per orientar les persones que comencen a comprar art i contribuir així en el foment del col·leccionisme i l'art contemporani, precisament els fins fundacionals de la Fundació ARCO. En aquesta línia treballa també a través del nou comitè internacional, International Council, format per guardonats en anteriors edicions dels Premis "A" al Col·leccionisme, i la missió és posar de manifest la tasca que la iniciativa privada ha realitzat en suport a la creació , conservació i difusió de l'art contemporani.

Tot això se suma al clàssic Programa de Compradors Internacionals i el de convidats especials, que portaran a Madrid 300 col·leccionistes i 200 professionals de més de 40 països, a més de la presència de col·leccionistes patrons i membres de museus com CAAC Mali; CAPC; Cercle d'art Contemporain; Contemporary Art Society London; Elgiz Museum; Jeu de Paume; La Maison Rouge; MAMCO; Metropolitan Museum of Art; MFAH; Para-sol Unit; Peabody Essex Museum; Serpentine Gallery; The New Museum of New York; The Power Plant, etc.

A més, amb motiu d'ARCO, empreses privades d'àmbit nacional i internacional se sumen a les iniciatives per l'impuls de les adquisicions i el reconeixement de la creació artística, a través del lliurament de diferents premis com el VI Premi Audemars Piguet a la Producció d'una Obra d'Art; XI Premi illy Sustainart; XIII Premi Beep d'Art Electrònic; III Premi d'Art Solán de Cabres; II Premi Cerveses Alhambra Art Emergent; II Premi Art Situacions; II Premi Caterina D 'Anglade, o el Premi Fundació Han Nefkens ARC.

Professionals
ARCOmadrid torna a incorporar les veus dels professionals de l'art contemporani consolidant com a punt de trobada, intercanvi i coneixement essencial per crítics, comissaris, directors d'institucions i altres professionals. L'assistència de col·leccionistes i altres agents vinculats a l'art permet el desenvolupament d'un intens programa de debats que constitueixen una plataforma de reflexió.

En aquesta ocasió, el Fòrum arrenca amb la participació de Jonathan Anderson, director creatiu de LOEWE, per donar pas al ja consolidat Fòrum de Col·leccionisme que, amb la col·laboració de la Fundació Banc Santander, preveu sessions dirigides per Estrella de Diego, i altres, amb el suport d'Àmbit Cultural d'el Corte Inglés, per Judith Benhamou-Huet. També es reflexionarà sobre nou col·leccionisme, dins el programa #mecomprounaobra, en una xerrada dirigida per Bea Espejo i impulsada per la Fundació ARCO i una altra coordinada per Talking Galleries. Per la seva banda, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport organitza dues presentacions relacionades amb el mecenatge.

A aquestes se sumen les sessions del Fòrum Museus que, centrades a Llatinoamèrica, estan dirigides per Ferran Barenblit, Julieta González i Mari Carmen Ramírez.

D'altra banda, les comissàries de la nova secció, Chus Martínez, Elise Lammer i Rosa Lleó seran les encarregades de dirigir el seminari El futur: més enllà de la bola de vidre. Una jornada teòrica de converses i conferències que donarà visibilitat a investigacions rellevants per aproximar-se al futur en què també participaran Santiago Alba Rico, escriptor i filòsof; Timothy Morton, professor i catedràtic de Rice University; Nina Power, filòsofa; i els artistes Trevor Paglen, Julieta Aranda, Ramaya Tegegne i Ana Vaz.

Les Trobades Professionals, tancats al públic, també dedicaran una de les seves sessions a l'#futuro. A més, se celebraran altres trobades dirigits per les comissàries Catalina Lozano, Stefanie Hessler i Ilaria Gianni, al costat de Mouna Mekouar, en els quals podran ampliar i intercanviar informació sobre les seccions comissariades de la Fira. Per la seva banda, Ferran Barenblit i Julieta González, amb la col·laboració d'AECID, dirigiran la VII Trobada de Museus d'Europa i Iberoamèrica, que portarà a Madrid al voltant de 60 directors i representants de museus de tot el món. Una participació que es completa amb la Sessió de Treball de Museus.

Públic general i espais de disseny
La Fira dedicarà tres jornades -23, 24 i 25 de febrer - als aficionats a l'art contemporani i públic en general, als que oferirà certs serveis i facilitats per treure el major rendiment a la seva visita. Per afavorir l'accés a un major nombre de visitants, el diumenge 25 de febrer l'entrada tindrà un cost de 30 euros. A més, podran conèixer els artistes i galeries participants descarregant el catàleg de la Fira en arcomadrid.es

ARCOmadrid posarà a disposició de professionals i públic espais i àrees de descans, trobada i gastronomia com ARCOlunch i l'Espai Menjar, per gaudir d'una variada oferta de la mà de Mallorca, Nonsolocaffé i illy caffè; Sushita i Solán de Cabres; Lateral i Cerveses Alhambra, Ron Zacapa i Arzabal, i Vilaplana.

Com en altres ocasions, dedicarà un espai per als més petits en els tallers de ARCOkids que, dissenyats per la Fundació Petit Desig i impulsats per DKV Seguros, s'aproximen als nens al món de l'art contemporani.

En relació a l'arquitectura i el disseny, tornen a cobrar protagonisme en aquesta edició, amb la participació d'Andrés Jaque, a qui se suma Quart Interior, en el disseny de la Sala Vip, i Estudi Alegria, responsable de Sala Fundació ARCO, a més d'altres espais amb projectes de Rossana Orlandi; Luis Bustamante; Guille García Hoz; Lázaro Rosa-Violán; Masquespacio, i Gaston i Daniela.

Suport de la iniciativa privada
Un any més, ARCOmadrid té el suport de la iniciativa privada i d'importants corporacions i institucions a través d'accions de patrocini de diferents àrees o iniciatives presents a la Fira. D'aquesta manera, aquesta edició compta amb la col·laboració institucional de AC / E Acción Cultural Española; AECID; així com de la Fundació Banc Santander; Audemars Piguet; Fundació Banc Sabadell; Ruinart; illy caffè; Caixabank; Solán de Cabres; Cerveses Alhambra; Ron Zacapa; La Galeria de Canalejas; CNP Partners; CMS Albiñana & Suárez de Lezo; NH Collection; DKV; BEEP i Loewe, entre d'altres.

ARCOmadrid 2018, organitzada per IFEMA, se celebrarà del 21 al 25 de febrer als pavellons 7 i 9 de Fira de Madrid, en un horari de 12.00 a 20.00h.

A les imatges, a dalt, Christs_Last_Day_ de Julian Schanabel que es podrà veurea l'estand de Miguel Marcos i a sota, Guillermo Solana, director artìstic del Museu Thyssen-Bornemisza; Clemente González Soler, president del Comitè Executiu d'IFEMA; Maribel López, gerent comercial d'ARCO; Chus Martínez, comissaria de la secció 'Futur a ARCOmadrid 2018; Carlos Urroz, director d'ARCO; Evelio Acevedo, director gerent del Museu Thyssen-Bornemisza i Eduard López-Puertas, director general d'IFEMA.

Et poden
Interessar
...

BONART-817x68-Cervells