Expo Josep Coll 2022 baner
\

Exposicions

"Homenatge a Miró. La dona en els dibuixos de les Col·leccions Fundació Mapfre"

bonart madrid - 20/04/18
Eude, genericBaner_HaPicasso_Bonart_360x356
Des del 19 de març i fins al 8 de juliol del 2018, la Fundació Mapfre presenta a les seves sales de Recoletos de Madrid l'exposició Homenatge a Miró. La dona en els dibuixos de les Col·leccions Fundació Mafre. Després de molts anys de fer mostres temporals, Fundació Mafre acollia l'Espai Miró com a col·lecció permanent a la fi de 2016. Aquest Espai ens ha donat l'oportunitat de reflexionar i investigar al voltant del genial artista català i trobar en el seu treball motius recurrents que permeten el diàleg amb altres obres d'art. Per a aquest homenatge que avui oferim a la figura de Joan Miró, hem escollit un tema que és protagonista en la seva obra i també és assumpte central de les nostres col·leccions de dibuix: la dona.
Una de les característiques del dibuix, és que ens permet gairebé seguir el procés de creació de l'artista des dels seus inicis. Podem veure la seva mà moure sobre el paper, els seus titubejos; com el llapis, la tinta, l'aiguada o l'aquarel·la tracen el camí fins a aconseguir definir el motiu que es vol representar. Aquesta és també una de les característiques de les obres de Miró, per al qual l'espontaneïtat ocupa un lloc protagonista. Aquesta immediatesa s'estableix entre l'artista i l'obra, el que fa que l'espectador trobi també una major proximitat amb tots dos i com a tal, una manera diferent de contemplar l'art.

Molts dels artistes que presentem en aquesta mostra, van conèixer i van ser amics de Joan Miró al llarg de la seva vida: Pablo Picasso i Óscar Domínguez són només alguns d'ells. Però fins i tot aquells que no van tenir una relació personal, comparteixen amb ell una aventura que porta a l'art a la seva transformació al llarg de tot el segle XX, per fer d'això una mica més proper i proper, creant universos personals que en aquesta oportunitat excepcional conviuen avui a les nostres sales.

La selecció de dibuixos de Col·leccions Fundació Mapfre que presentem, recorre, sobre paper, el procés de renovació i transformació que, des de principis del segle XX dóna directament en el que avui entenem com a modernitat o avantguarda. En aquest procés, la imatge de la dona es converteix en veritable protagonista d'un nou món. Des de les ballarines d'Edgar Degas, passant per les delicades joves d'Egon Schiele o les més intimistes d'Auguste Rodin, fins a les més desafiants de Gustav Klimt i Fernand Khnopff o les més avantguardistes d'Alexander Archipenko, Rafael Barradas o Pablo Picasso, podem reconèixer actituds i gestos, certes mirades i una intimitat que allunyen la figura femenina dels retrats que la representaven al segle XIX.

A la imatge, detall d'Egon Schiele. Schlafendes Mädchen (Jove adormida) 1909. Col·leccions Fundacio Mapfre. © Foto Fernando Maqueireia, 2018.

Et poden
Interessar
...

817x88-HISTÒRIA-DE-L'ART[1]