BONART_1280x150

Notícies

"Quaderns de la Revista de Girona" dedicat a Puigcerdà

\
bonart puigcerdà - 11/07/15

Es va presentar, a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya, la nova guia dels «Quaderns de la Revista de Girona» dedicada a La vila nova de Puigcerdà. L'acte va anar a càrrec de l’alcalde de Puigcerdà i diputat de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; de Josep Barnola, sotsdirector de l'oficina principal de Puigcerdà Caixabank; de la directora de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, Erola Simon; i dels autors del llibre.

El llibre és el número 175 d'aquesta col·lecció de quaderns editada per la Diputació de Girona conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa”. Al llarg d’aquesta notable quantitat de volums que ja s’han publicat, la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines mitjançant les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).

La vila nova de Puigcerdà fa referència al conjunt de nou barris apareguts el segle xiii, fruit del ràpid creixement del Montcerdà, refundat el 1178. L'arribada de jueus, mendicants i comerciants obligà a expandir l'antiga muralla i a crear espais d’habitació i treball, que es van estendre fins a l’estany durant els segles XIV i XV.

Aquesta publicació se centra, justament, en aquesta vila nova medieval, i a més abasta la seva projecció vers l’estany puigcerdanenc. Al llarg de quaranta capítols, els autors van desglossant els diferents àmbits per mitjà dels quals es va anar construint el municipi de Puigcerdà tal com el coneixem ara. El llibre ens parla de les relacions entre cristians, jueus i frares, les ocupacions militars franceses, les guerres carlistes i el primer turisme.

Els autors

Oriol Mercadal és llicenciat en història per la UAB i la UB, arqueòleg, paleoantropòleg i director del Museu Cerdà; Claude Denjean és doctora en història per la Universitat de Tolosa de Llenguadoc, amb una tesi sobre els jueus medievals; Sebastià Bonsom, llicenciat en història per la UB, fou mestre d’EGB, arxiver, historiador i director de l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya fins a la seva mort, l’agost del 2008; Carme Subiranas és arqueòloga, llicenciada en història medieval, paleografia i diplomàtica per la UB i té un màster en arqueologia medieval, i Pere Valiente és projectista d’arquitectura i autor de llibres i articles relacionats amb la història i la natura de la Cerdanya.

Foto Miquel Millan.

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021Nial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88