Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Exposicions

L'exposició sobre J.B. Cendrós a l'Espai Santa Caterina

L\'exposició sobre J.B. Cendrós a l\'Espai Santa Caterina
bonart girona - 24/10/17
El delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús; el director general de Difusió, Ignasi Genovès; el president d’Òmnium Gironès, Sergi Font, i els comissaris Genís Sinca, periodista i escriptor, i Laura Cendrós, promotora cultural, han inaugurat aquesta tarda l’exposició Cendrós, un empresari d’acció!, que recorda el mecenatge i l’activisme de J.B. Cendrós, un dels fundadors d’Òmnium Cultural. Aquesta circumstància ha fet que la inauguració s’hagi convertit en un acte de denúncia contra l’actuació del govern espanyol i l’empresonament de l’actual president d’Òmnium, Jordi Cuixart i el de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez.
El delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, s’ha referit especialment a l’activisme de Cendrós en defensa de Catalunya i les seves institucions en ple franquisme, i al fet que aquesta defensa torna a ser més necessària que mai arran de l’activació de l’article 155: “És una vergonya que en ple segle XXI, un govern que forma part de la Unió Europea només busqui humiliar el poble català amb aquest comportament que ens torna als pitjors anys del franquisme.”
El president d’Òmnium Gironès, Sergi Font, ha recordat el paper destacat que va tenir Cendrós ara fa 50 anys quan Òmnium Cultural va poder recuperar la legalitat quatre anys després que el règim franquista hagués suspès les seves activitats. Font ha volgut traslladar un missatge d’optimisme tot i que avui Òmnium torna a estar davant una altra possible il·legalització: “Continuarem treballant pel país i intentarem ser dignes hereus de Cendrós.” La comissària de l’exposició i filla de Cendrós, Laura Cendrós, ha definit el seu pare com un “mecenes i patriota”  i ha rebutjat les “accions perverses” del govern espanyol.
La mostra inaugurada proposa un recorregut exhaustiu per la vida i obra de Joan Baptista Cendrós i Carbonell (Barcelona 1916-1986), l'industrial que no tan sols va provocar una revolució en el món de la cosmètica masculina amb l’aftershave Floïd sinó que va convertir-se en un dels mecenes més originals del segle XX a Catalunya. J.B. Cendrós, un dels cinc empresaris fundadors d'Òmnium Cultural (1961), va ser l'ideòleg del Premi Sant Jordi (1959) i va sacsejar el món editorial en repatriar les Edicions Proa (1964). L'exposició se centra en un seguit d'accions, algunes summament vistoses en la difícil conjuntura de la dictadura franquista.
La Generalitat de Catalunya organitza l’exposició, amb el patrocini de la Diputació de Barcelona, l’Obra Social “la Caixa”, Òmnium Cultural, la Fundació Carulla, Floïd, Bon Preu/Esclat i Nubul, i el  diari Ara com a Media Partner. L’exposició es pot visitar des del 25 d'octubre i fins al 2 d’abril a l’Espai Santa Caterina de l’Edifici de la Generalitat a Girona.
Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90canal-mnactec-180-180

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1