Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

"Poesia concreta" vincula Joan Brossa, Guillem Viladot i Josep Iglésias del Marquet

Imatge del muntatge l'exposició
\

L’exposició és una reconstrucció de la primera exposició de poesia concreta a Catalunya que va tenir lloc el 1971 a Lleida i, a la vegada, contextualitza la faceta creativa de tres autors singulars entre la dècada dels seixanta i els primers anys dels setanta.

El projecte presenta unes 150 obres, amb presencia d’obra inèdita dels tres autors representats, procedents de diferents institucions i col·leccionistes privats.

L'exposició està coproduïda per la Fundació Joan Brossa, el Museu d’Art Jaume Morera (Lleida) i la Fundació Guillem Viladot – Lo Pardal (Agramunt) i sota la curadoria de Manuel Guerrero Brullet, Pau Minguet i Jesús Navarro.

L’exposició es podrà veure a la seu de la Fundació Joan Brossa entre el 26 de febrer i el 18 de juliol de 2021 i compta amb un programa públic i amb l’edició d’un catàleg coeditat per la Fundació Joan Brossa i l’l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Joan Brossa, Josep Iglésias del Marquet i Guillem Viladot van presentar, del 23 de gener al 7 de febrer de 1971, a l’espai d’art alternatiu de la ciutat de Lleida anomenat Petite Galerie de l’Alliance Française, una exposició amb el títol Poesia concreta. Aquesta mostra està considerada com la primera exposició de poesia concreta a Catalunya, en la qual es van exhibir, per primera vegada, poemes d’aquests creadors que, malgrat tenir trajectòries diferents, gràcies a les relacions internacionals o espanyoles, havien arribat a la poesia concreta o visual. El títol de la mostra, Poesia concreta, situava els poetes exposats dins del moviment nascut al Brasil i a Europa a principis dels anys cinquanta; un tipus de poesia visual hereva fidel del dadaisme, el qual reivindicava, d’una banda, la validesa de tots els materials en poesia i la independència de la lletra com un material més, i, de l’altra, l’art concret.

El projecte expositiu que presentem va arrencar en plena celebració del centenari de Joan Brossa durant el 2019. D’aquesta manera, en el marc dels múltiples homenatges al poeta, de la commemoració del cinquantè aniversari de la creació de la Petite Galerie de l’Alliance Française, de la celebració del 20è aniversari de la mort de Viladot i del 30è de la mort d’Iglésias, el 13 d’abril del 2019 es va inaugurar a la Fundació Guillem Viladot – Lo Pardal (Agramunt) la mostra Poesia concreta. Brossa, Iglésias del Marquet i Viladot, una reconstrucció fidel de l’exposició que el 1971 es va presentar a la ciutat de Lleida. Aquesta mateixa mostra va viatjar després a Lleida i es va poder veure al Museu d’Art Jaume Morera des del 16 d’octubre del 2019 fins al 19 de gener del 2020. Finalment, l’exposició arriba a Barcelona, a la seu de la Fundació Joan Brossa, la tercera entitat vinculada al projecte.

A cura d’un equip d’experts en els tres autors com són Manuel Guerrero, Pau Minguet i Jesús Navarro, a part de l’àmbit dedicat estrictament a la reconstrucció de l’exposició del 1971 a Lleida sobre poesia concreta, la proposta expositiva que es podrà veure durant el 2021 a la Fundació Joan Brossa amplia el corpus d’obres dels tres autors emmarcades a la dècada dels setanta. D’aquesta manera, es contextualitzen totes les facetes d’aquests tres creadors singulars a la vegada que es documenta el moment precís de l’eclosió de la poesia concreta al nostre país. L’exposició conté unes 150 obres, entre les quals destaquen tres pòsters inèdits de Joan Brossa de l’any 1972 d’alt contingut polític, una selecció de les Postals nord-americanes per a una noia de Barcelona de Josep Iglésias del Marquet, una mostra de mail art única al país, i la col·lecció d’edicions de poesia experimental “Lo Pardal”, projecte liderat per Guillem Viladot.

Amb aquesta exposició, la Fundació Joan Brossa torna a oferir una proposta que es basa en la reflexió de la crisi de la poesia en la qual aquests tres creadors s’involucren. Així doncs, l’alternança entre nova creativitat i memòria de l’experimentació segueix marcant el batec de la Brossa. Aquesta exposició és una coproducció de la Fundació Joan Brossa, el Museu d’Art Jaume Morera (Lleida) i la Fundació Guillem Viladot – Lo Pardal (Agramunt), i ha estat possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. L’exposició també ha comptat amb la col·laboració de diferents institucions i col·leccionistes que han cedit les seves obres.

Cinc àmbits expositius
L’exposició està organitzada en cinc àmbits que responen a la reconstrucció històrica i documental de l’exposició Poesia concreta a la Petite Galerie de Lleida l’any 1971 i a les aportacions dels tres autors en el camp de la poesia visual, que es poden veure desplegades a la gran llibreria situada a la sala principal de la Fundació Joan Brossa. L’exposició acull unes 150 peces entre poesia visual, obra gràfica, llibres d’artista, llibres i altres documents de l’època. Així doncs, la mostra s’organitza de la manera següent:

Petite Galerie, 1971
Es reconstrueix, en una habitació tancada, la mostra sobre poesia experimental que Brossa, Iglésias del Marquet i Viladot van fer a Lleida l’any 1971.

Joan Brossa
S’hi poden veure llibres d’artista, publicacions, sèries de poemes visuals com Septet visual o Vuit pòsters poema; llibres de poesia visual com Poemes per a una oda; llibres d’artista amb col·laboracions, com ara Nocturn matinal, amb Antoni Tàpies, i fins i tot tres pòsters poema inèdits de contingut polític editats a Mataró l’any 1972.

Josep Iglésias del Marquet
S’hi han seleccionat composicions de poesia visual i collages de principis dels setanta, i un recull de les Postals nord-americanes per a una noia de Barcelona, una obra singular que és una fita del mail art a Catalunya.

Guillem Viladot
S’hi exposen diverses sèries de collages i obra gràfica propera a la poesia visual, com ara Diari 72, Lais 77 o bé 5+1 lais concrets d’homenatge a Antoni Tàpies. També s’exposen algunes publicacions de poesia experimental de principis dels setanta. #petitegalerie

Lo Pardal
Àmbit destinat a l’aventura editorial de Guillem Viladot que, amb la col·laboració d’Iglésias del Marquet, va emprendre en el camp de la poesia experimental amb el segell de “Lo Pardal”. De la col·lecció de llibres i altres publicacions que es mostren, es destaca l’exemplar censurat del poemari Maneres de Joan Brossa, de l’any 1976.

Activitats paral·leles
La Fundació Joan Brossa ha editat un catàleg gràcies al suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que n’és coeditor, que conté textos d’experts que investiguen a l’entorn de l’exposició del 1971 i sobre la significació dels tres creadors en el camp de la poesia concreta i visual. La publicació serà presentada a la seu de la Fundació el dijous 8 d’abril del 2021. Han estat programades tres visites guiades temàtiques a càrrec dels tres comissaris (Manuel Guerrero Brullet, Pau Minguet i Jesús Navarro) per tal d’aprofundir en els universos creatius dels tres autors representats.

A la vegada, i amb la voluntat d'acostar el contingut de l'exposició a la creació poètica experimental actual i de donar presència a la veu poètica femenina, s'han programat tres accions poètiques a mode de resposta des de l'actualitat a les aportacions de Brossa, Iglésias del Marquet i Viladot. Així doncs, s'ha demanat a tres poetes, Núria Martínez-Vernis, Meritxell Cucurella-Jorba i Juana Dolores Romero, que s'enfrontin a les propostes experimentals que planteja l'exposició i que n'aportin una mirada i una veu pròpies.

Aquestes activitats es faran en format presencial sempre que la situació sanitària ho permeti. Malgrat tot, hi haurà una versió digital d’aquestes accions que s’incorporaran al recorregut expositiu i també una retransmissió en directe per canals virtuals quan es produeixin.

Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1canal-mnactec-180-180

Et poden
Interessar
...

DP_Bonart-1280x150px