JP_Bonart-1280x150px-Online-

Notícies

L'artista targarí Josep Minguell arrenca mitjançant l’strappo el seu fresc ‘L’Odissea’

L\'artista targarí Josep Minguell arrenca mitjançant l’strappo el seu fresc ‘L’Odissea’
bonart tàrrega - 04/11/19

El pintor Josep Minguell ha arrencat l’última part del seu fresc L’Odissea mitjançant la tècnica de l’strappo. Fill i net de pintors al fresc, Minguell és un dels pocs que practica aquest tipus de pintura sobre paret o mur i l’únic que utilitza l’strappo com a pretext artístic. L’Odissea, que està formada per tres murals, és un encàrrec de la Universitat de Waseda (Tokio, Japó), on serà enviada a mitjans de novembre. La seva destinació és el laboratori Simo-Serra, del departament d’enginyeria i ciència informàtica de la universitat. El laboratori està especialitzat en la recerca en aplicacions de machine learning, disciplina científica de l’àmbit de la intel·ligència artificial que crea sistemes que aprenen.

Amb la realització d’aquesta obra, Minguell i el laboratori Simo-Serra pretenen divulgar l’art tradicional europeu al Japó i vincular els processos de pensament de l’art amb els de la recerca tècnica i científica. En aquest cas, la pràctica ancestral de la pintura al fresc comparteix espai amb les més avançades tecnologies. D’altra banda, “la presència d’aquests frescos en l’espai de treball busca ser una font d’inspiració i de motivació per als investigadors, al mateix temps que vol contribuir a crear un espai i un clima de treball agradables”, declara Josep Minguell.

Els murals de L’Odissea han estat pintats amb el procediment al fresc, una tècnica de pintura mil·lenària utilitzada històricament en les grans decoracions arquitectòniques. El conjunt de pintures realitzades per Miquel Àngel a la Capella Sixtina (El Vaticà) és, probablement, l’exemple més significatiu de pintura al fresc. Minguell és un dels pocs artistes contemporanis que practica aquesta tècnica, sent la seva especialitat.

La pintura al fresc es fonamenta en l’ús de la calç. “La pedra calcària es transforma, a través del foc i de l’aigua, en hidròxid de calci. Aquest calci s’aplica en els murs i, mentre és fresc, l’artista pinta amb pigments que quedaran fixats al mur gràcies a l’última reacció química: l’hidròxid de calci retorna a la forma mineral de la pedra calcària en estar en contacte amb l’aire”, explica Minguell. El resultat és una pintura de colors pigment minerals, mat i de gran intensitat cromàtica.

A la imatge, l’artista targarí Josep Minguell aquest matí, ultimant el seu fresc L'Odissea.

BANNERS BONART_180x180inclassificables

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1