banner-1280x150-gene

Certàmens

"La fira Arco es necessària per tenir presència a l'extranger", diu Marc Domènech

\
Ramon Casalé madrid - 27/02/19

En aquesta 38a edició de la fira Arco participen el mateix nombre de galeries que l’any passat: 209, repartides entre el Programa General, Perú a Arco, Diàlegs i Opening. Però el canvi més important respecte a l’edició anterior és que el director, Carlos Urroz, passa el relleu a Maribel López, que ha treballat amb ell aquests últims anys i que coneix perfectament el funcionament d’una fira tan important com és aquesta. Maribel López és barcelonina, llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona, va ser subdirectora de la galeria Estrany de la Mota durant el període 2000-2007 i directora de la Maribel López Gallery de Berlín. Aquesta edició, doncs, serà l’última d’Urroz al capdavant de la fira.

Perú, país convidat. Perú desembarca a la fira Arco per mostrar la producció contemporània d’aquest país amb el focus posat en la qualitat dels seus artistes. Un profund treball curatorial, elaborat per Sharon Lerner, permetrà descobrir aquesta presència minuciosament elaborada per a l’ocasió. Perú a Arco, secció que té el suport del Ministeri de Cultura del Perú, el Ministeri de Relacions Exteriors del Perú, l’ambaixada del Perú a l’Estat espanyol i Promperú, serà un dels principals atractius de la fira. Un total de 23 artistes peruans, representats per galeries de diferents països, han estat seleccionats per Sharon Lerner –curadora d’art contemporani del Museu d’Art de Lima– per participar en el programa Perú a Arco. A més d’aquesta presència, l’escena artística del país també estarà reflectida en les converses del Fòrum Perú, que, organitzat per Miguel A. López, analitzaran les particularitats de l’art contemporani peruà. La participació del país es completarà amb les exposicions a Madrid, que, coordinades per Fietta Jarque, han d’estendre una visió de la cultura plàstica del país en les seves diverses facetes.

Bombon Projects, la novetat. La representació de les galeries catalanes, valencianes i de les Illes Balears és gairebé la mateixa de l’any anterior, només amb la diferència que les galeries Carles Taché, Estrany de la Mota i Rocío Santa Cruz aquesta vegada no hi participen. Per altra banda, hi ha una nova incorporació; es tracta de Bombon Projects de Barcelona, que presenta el treball dels joves Anna Dot i Aldo Urbano, dins de la secció Opening. Quant a la resta de galeries que hi concorren, són ADN, Ana Mas Projects, Àngels Barcelona, Ethall, Joan Prats, Marc Domènech, Mayoral, Miguel Marcos, Polígrafa Obra Gráfica, Projectes SD i Senda, totes de Barcelona. De València hi ha Espai Tactel, Espaivisor, Lluís Adelantado i Rosa Santos, i de les Illes: Louis 21, Horrach Moya i Pelaires.

Marc Domènech, divuit anys a Arco. Hem volgut donar veu a un dels galeristes catalans que fa 18 anys que participa de manera ininterrompuda en la fira, com és el cas de Marc Domènech, especialitzat tant en les avantguardes històriques com en artistes contemporanis, com per exemple Lluís Lleó, Vicenç Viaplana, Miquel Barceló i Luis Claramunt.
Marc Domènech considera que “participar en una fira és molt car i sobretot en aquesta. De totes maneres és un model vigent que es necessita per tenir presència a l’estranger. A vegades ens replantegem anar-hi pel seu elevat cost i també per la rendibilitat”. Pel que fa a la presència de galeries catalanes, creu que “és una fotografia de la realitat actual. És evident que m’agradaria que n’hi hagués més, però el fet que només n’hi participin dotze no significa que no n’hi hagi d’altres que tinguin la mateixa qualitat, però hi ha un comitè de selecció pel qual passem tots cada any sense excepció. Procurem presentar un programa expositiu de qualitat”.
Marc Domènech tindrà una presència molt significativa a la fira Arco. “La nostra presència és, bàsicament, un recull de les exposicions que hem fet últimament i a la vegada mostrem els nous projectes. El nombre d’artistes que hi figuren està a l’entorn d’uns 30, entre ells hi ha Esteban Vicente, Gaston Chaissac, Jean Dubuffet, Joan Miró, Pablo Picasso i Julio González. Per primera vegada ensenyem el treball del pintor armeni Leon Tutundjian (1905-1968), que va ser un dels fundadors del grup Art Concret, que defensava l’abstracció geomètrica, encara que després es va inclinar cap al surrealisme.
No creu que la retirada, l’any passat, de les obres de Santiago Sierra hagi afectat la imatge internacional de la fira: “Ho dubto.
De totes maneres no va ser una bona notícia per a un esdeveniment d’aquest tipus. Hi va haver una vulneració dels drets elementals, o sigui de la llibertat d’expressió. Em va sorprendre molt la manera com es va solucionar. Es va crear una mena de silenci, com obviant el tema. No va haver-hi una resposta contundent de ningú, ni de la direcció d’Arco, ni de les associacions de galeries i, sobretot, del col·lectiu d’artistes en general”.
Pel que fa al relleu de Carlos Urroz per Maribel López, creu que “Urroz ha fet una feina molt bona i ha consolidat la fira després d’uns anys d’incertesa. Crec que és un bon moment per deixar pas a una altra persona, i Maribel López serà una gran directora, coneix molt bé el món de les galeries. És una decisió intel·ligent i saludable. Urroz es podrà dedicar a altres iniciatives com ara a fer de gestor.”

A la imatge, Esteban Vicente. Sense títol, 1951. Oli damunt de tela. Signat 42x31 cm. Obra que es podrà veure a l’estand de Marc Domènech de la fira Arco 2019.

Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px