BONART_1280x150

Notícies

Francesc Artigau i Alfons Puigarnau, al cicle “El rostre humà: identitat i semblança”

Francesc Artigau i Alfons Puigarnau, al cicle “El rostre humà: identitat i semblança”
bonart barcelona - 01/04/14

L’artista Francesc Artigau i l’historiador Alfons Puigarnau participaran el dia 2 d’abril, a les I Jornades Internacionals «El rostre humà: identitat i semblança», que se celebren a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (Pau Gargallo, 4). L’entrada és lliure.

L’artista català Francesc Artigau i Seguí (Barcelona, 1940) intervindrà a les 12 h, amb la ponència «Pintar un rostro con oficio». Pintor, dibuixant i gravador, Artigau ha tingut un paper rellevant en l’evolució de la història recent de l’art català. Representant de la nova figuració a Catalunya, va ser un dels artistes catalans que a principis de la dècada dels anys seixanta va desafiar l’hegemonia de l’informalisme i es van interessar per l’art pop nord-americà. Des del 1989 fins al 2005 va ser professor de Pintura a la Facultat de Belles Arts de la UB. En l’actualitat, la seva obra està present en nombroses col?leccions públiques i privades d’Espanya, entre les quals hi ha el MACBA, el MNAC o el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia.

D’altra banda, a les 17.30 h, participarà a les jornades l’historiador Alfons Puigarnau, estudiós de l’estètica medieval, que oferirà la conferència «Un caso de indeterminación expresiva: el rostro santo en la pintura medieval».

Aquestes ponències s’emmarquen dins de les I Jornades Internacionals «El rostre humà: identitat i semblança», que van arrencar el passat 11 de març a la Facultat de Belles Arts de la UB i que s’allargaran fins al 27 de juny. Explorar i donar a conèixer fins a quin punt la fisiognomia i els accidents facials, malgrat la seva condició estructural, poden ser o no els encarregats de transmetre els estats emotius són els eixos principals de les jornades. També s’hi aborda la fisiognomia i la representació visual de les emocions des d’àmbits com ara el disseny, la publicitat i els mitjans de comunicació. Amb aquest objectiu, el cicle, de caràcter multidisciplinari, reuneix artistes plàstics, historiadors, filòsofs de l’art, metges, científics i investigadors dedicats a la creació plàstica, en general, i a l’estudi del rostre humà, en particular.

Aquestes xerrades estan organitzades en el marc del projecte de recerca El rostre humà: identitat i semblança, que dirigeix l’artista i catedràtic de Pintura de la UB Miquel Quílez Bach.

Un cicle de divuit conferències de l’àmbit científic, humanístic i artístic. Per abordar la unió íntima que existeix entre cos i ànima, el programa consta de divuit ponències, a càrrec de personalitats rellevants del món de la ciència i l’art. Entre els ponents que hi participaran les properes setmanes, destaquen noms com el del fotògraf Pierre Gonnord (dimecres 21 de maig, 12 h) i l’artista Antonio López (dimecres 28 de maig, 12 h). El cineasta David Trueba, acompanyat pel pintor Josep Santilari, serà l’encarregat de cloure el cicle el divendres 27 de juny, a les 12 h, amb la conferència «Documental El cuadro o el misterio de la creación artística». La xerrada tractarà sobre el reportatge que Trueba va rodar entre el gener del 2008 i l’abril del 2009 sobre el procés creatiu del quadre de Santilari titulat Ell@.

Projecte de recerca El rostre humà: identitat i semblança. El cicle està impulsat pel projecte de recerca El rostre humà: identitat i semblança (www.elrostrohumano.com), i té el suport del Ministeri d’Economia i Competitivitat, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Bosch i Gimpera.

Els membres del projecte també participaran en el cicle de conferències per donar a conèixer les seves aportacions. Es tracta d’investigadors d’àmbits tan diversos com ara la medicina i les ciències experimentals, les humanitats i les belles arts: a banda de l’investigador principal del projecte, Miquel Quílez, en formen part el cirurgià Cosme Gay Escoda, catedràtic de Patologia Quirúrgica Bucal i Maxil?lofacial de la UB; el comunicador i catedràtic de Lingüística General de la UB Sebastià Serrano; el crític d’art Donald Kuspit; la professora de Dibuix de la UB Bibiana Crespo, i els artistes Oriol Vaz-Romero Trueba i Natàlia Quílez Cepero, doctors investigadors de la Fundació Bosch i Gimpera, els quals aporten una aproximació iconogràfica i infogràfica del rostre humà a través de la història de l’art europeu.

A la imatge, Francesc Artigau.

inclassificablesLa-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90