La galeria Tatjana Peters de Brusel·les presenta la mostra Darling Springs a partir del 24 d’octubre.
A Art on Paper, Tatjana Pieters presenta diverses estampes de les diverses etapes d’aquest treball en curs. Cada imprès és únic, signat i datat i mostra altres facetes del desenvolupament d’aquest ambiciós projecte, convertint-los en valuosos testimonis i obres d’art. La compra d’un dibuix tan únic dóna suport al projecte. Com a fonament inicial del projecte, presentem una sèrie de dibuixos històrics rars.
Artista, arquitecte i urbanista Luc Deleu (BE, 1944) és un dels artistes belgues més prolífics de la seva generació. El 1970 va crear T.O.P. oficina juntament amb Laurette Gillemot per qüestionar el paper de l’arquitectura i l’urbanisme en l’època moderna. El 1997 Steven Van den Bergh i Isabelle De Smet es van unir a T.O.P. despatx. Centrat en les preocupacions contemporànies sobre el creixement de la població vertiginosa, la producció desigual d’aliments, la contaminació ambiental erupcional i la fricció entre la societat i la societat de masses, Deleu va desenvolupar un urbanisme ecocèntric i global, operatiu de nou com a “orbanisme”. Durant les darreres quatre dècades, Luc Deleu i T.O.P. of ce han produït un treball d’obra ric i polifacètic, format per projectes arquitectònics i esquemes urbans, així com propostes visionàries, objectes i instal·lacions específiques i escrits crítics. Impulsat principalment per la dimensió planetària de l’activitat humana, l’orbanisme aborda les principals qüestions que confronten l’arquitectura i l’urbanisme de la segona meitat del segle XX i a principis del segle XXI, alhora que s’entra en un diàleg crític amb formulacions utòpiques anteriors.
Després de “la Ciutat No Adaptada”, un estudi sobre les instal·lacions d’una ciutat que es va desenvolupar entre 1995 i 2004, el 2006 T.O.P. l’oficina va decidir iniciar un estudi de desenvolupament urbà sobre l’espai públic de la Terra, anomenat “Orban Space”. Era un seguiment lògic de “La ciutat desadaptada” i totalment alineat amb el cos de treball que Deleu venia desenvolupant des dels anys 70. El punt de partida va ser una anàlisi detallada de l’espai públic a escala mundial, després de la qual es va fer una terminologia enciclopèdia sobre l’espai públic planetari. El tercer i últim capítol d’aquesta extensa recerca és el treball en curs (p.p.) “Darling Springs”.
Es considera que “Darling Springs” és un model digital de laboratori espacial d’una ciutat (fictícia, genèrica). És a dir, és una ciutat immaterial totalment dissenyada i sense escala. Un model artificial és una eina molt important per al desenvolupament, ja que objectiva i no està relacionat amb la vida diària. És una eina que ajuda al desenvolupament de prototips universals per a l’espai públic i pot ajudar a evitar interferències aleatòries a l’espai públic. Darling Springs, o en definitiva, Darling, s’està desenvolupant específicament per a l’estudi de l’espacialitat pública (urbana). Un cop el model de recerca estigui preparat, T.O.P. l’oficina voldria utilitzar “Darling Springs” per crear ordre i claredat en els corrents més diversos de trànsit amb l’objectiu de tenir una experiència de trànsit més estètica i agradable i fer que l’espai públic sigui més atractiu i millor organitzat. “Darling Springs” és purament teòric i, tot i que és molt realista, no hauria de ser considerada una proposta per a una ciutat material. “Darling Springs” prefereix integrar diverses ciutats a la Terra.
A la imatge, “Darling Springs”
Etiquetes: galeria Tatjana Peters